Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Ken je waarden

Ken je waarden

Ken je waarden

Weet jij hoe je je hart sterk houdt? Belangrijke waarden om in de gaten te houden zijn je bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker en je BMI. Door deze goed te houden, heb je minder kans op hart- en vaatziekten.

Bloeddruk

Je merkt het vaak niet als je bloeddruk verhoogd is. Toch is dit een heel belangrijke factor om in de gaten te houden. Je hebt een hoge bloeddruk als de bovendruk hoger is dan 140 mmHg en/of de onderdruk hoger is dan 90 mmHg.

Je bloeddruk in rust is lager dan 140/90 mmHg

> Meer over bloeddrukwaarden

Dr. Janneke Wittekoek - cardioloog

"Al jaren zet ik me als cardioloog in om hart- en vaatziekten te voorkomen. In 80% van de gevallen kunnen hartklachten voorkomen worden door een gezonde leefstijl. Ken daarom je getallen! Dan weet je waar je aan moet werken om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen."

Cholesterol

Je arts geeft na het meten van je cholesterol meerdere waarden. De 3 belangrijkste zijn: totaal cholesterol, LDL-en  HDL-cholesterol. Van al deze waarden is het LDL-cholesterol de belangrijkste waarde om te weten. Een hoog LDL-cholesterol kan leiden tot het dichtslibben van je bloedvaten. Volgens de richtlijn moet deze waarde onder de 2,5 mmol/l zijn. 

Je LDL-cholesterol is lager dan 2,5 mmol/l

> Meer over cholesterolwaarden

BMI

Overgewicht is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. De BMI is een maat voor overgewicht en zegt iets over je gewicht in verhouding tot je lengte. Is je BMI als volwassene tussen de 18,5 en 25?  Dan heb je een gezond gewicht.

Je BMI is lager dan 25

> Bereken je BMI

Diabetes

Om je risico op hart- en vaatziekten in te schatten, laat de arts meestal ook de waardes voor bloedsuiker (glucosegehalte) meten. Hiermee is te bepalen of je diabetes hebt. Diabetes is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. 

> Meer over diabetes

Totaalplaatje

Wanneer moet je je zorgen maken? De arts bekijkt al deze waarden in zijn geheel. Daarnaast kijkt hij of zij ook naar je leefstijl, bijvoorbeeld of je rookt, genoeg beweegt en gezond eet. Door gezond te leven verlaag je je risico op hart- en vaatziekten.

> Meer over risicofactoren

Vragen over hart- of vaatziekten?

Chat of bel met een voorlichter van de Infolijn

Contact Infolijn

Lees meer over risicofactoren

Wat is bloeddruk?

Wat is bloeddruk?

Bloeddruk thuis meten

Bloeddruk thuis meten

Wat is cholesterol?

Wat is cholesterol?