Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Ken je waarden

  Ken je waarden

  Ken je waarden

  Weet jij hoe je je hart sterk houdt? Belangrijke waarden om in de gaten te houden zijn je bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker en je BMI. Door deze goed te houden, heb je minder kans op hart- en vaatziekten.

  Bloeddruk

  Je merkt het vaak niet als je bloeddruk verhoogd is. Toch is dit een heel belangrijke factor om in de gaten te houden. Je hebt een hoge bloeddruk als de bovendruk hoger is dan 140 mmHg en/of de onderdruk hoger is dan 90 mmHg.

  Je bloeddruk in rust is lager dan 140/90 mmHg

  > Meer over bloeddrukwaarden

  Dr. Janneke Wittekoek - cardioloog

  "Al jaren zet ik me als cardioloog in om hart- en vaatziekten te voorkomen. In 80% van de gevallen kunnen hartklachten voorkomen worden door een gezonde leefstijl. Ken daarom je getallen! Dan weet je waar je aan moet werken om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen."

  Cholesterol

  Je arts geeft na het meten van je cholesterol meerdere waarden. De 3 belangrijkste zijn: totaal cholesterol, LDL-en  HDL-cholesterol. Van al deze waarden is het LDL-cholesterol de belangrijkste waarde om te weten. Een hoog LDL-cholesterol kan leiden tot het dichtslibben van je bloedvaten. Volgens de richtlijn moet deze waarde onder de 2,5 mmol/l zijn. 

  Je LDL-cholesterol is lager dan 2,5 mmol/l

  > Meer over cholesterolwaarden

  BMI

  Overgewicht is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. De BMI is een maat voor overgewicht en zegt iets over je gewicht in verhouding tot je lengte. Is je BMI als volwassene tussen de 18,5 en 25?  Dan heb je een gezond gewicht.

  Je BMI is lager dan 25

  > Bereken je BMI

  Bespreek je waarden

  Wil je iets weten over je bloeddruk, cholesterol, hartslag of BMI?

  • Leg jouw waarden voor aan een voorlichter van de Infolijn via het groene chatbalkje aan de zijkant
  • De chat is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 16.30 uur

  Diabetes

  Om je risico op hart- en vaatziekten in te schatten, laat de arts meestal ook de waardes voor bloedsuiker (glucosegehalte) meten. Hiermee is te bepalen of je diabetes hebt. Diabetes is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. 

  > Meer over diabetes

  Totaalplaatje

  Wanneer moet je je zorgen maken? De arts bekijkt al deze waarden in zijn geheel. Daarnaast kijkt hij of zij ook naar je leefstijl, bijvoorbeeld of je rookt, genoeg beweegt en gezond eet. Door gezond te leven verlaag je je risico op hart- en vaatziekten.

  > Meer over risicofactoren

  Elke maand tips voor je bloeddruk, cholesterol en BMI in je mailbox.

  Schrijf je in

  Lees meer over risicofactoren

  Hartstichting roept mensen op regelmatig bloeddruk te meten

  Hartstichting roept mensen op regelmatig bloeddruk te meten

  Rookvrije Generatie Awards uitgereikt

  Rookvrije Generatie Awards uitgereikt

  Wat is cholesterol?

  Wat is cholesterol?

  Stel je vraag aan de Infolijn

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn via het groene balkje (zijkant)