Een koude duik: dit doet het met je hart

3 januari 2022

Een massale nieuwjaarsduik zit er dit jaar niet in. Toch trappen veel mensen op 1 januari het nieuwe jaar af met een plons in het koude water. Hoe gezond is het voor je hart om een koude duik te nemen?

Is alcoholvrije wijn gezond voor je hart?

3 januari 2022

De feestdagen zijn achter de rug. Hallo januari! Steeds meer mensen doen mee aan Dry January en drinken een maand geen alcohol. Van alcoholvrije wijn wordt gedacht dat het goed is voor je hart, maar klopt dat ook? We zetten het voor je op een rijtje.

Patiënten minder vaak met beroerte naar arts door corona-lockdown

30 december 2021

Patiënten zochten vorig jaar minder vaak medische hulp, als ze plotseling de kracht verloren in een arm of niet meer uit hun woorden kwamen. Artsen zagen 29% minder beroertes en 37% minder TIA’s tijdens de eerste golf. In de maanden hierna is deze zorg niet ingehaald. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in de regio Rotterdam.

Reactie op besluit: concentratie hartcentra om kwaliteit zorg hartpatiënten

20-12-2021

Al sinds 1993is concentratie van de zorg voor aangeboren hartafwijkingen bij kinderen en volwassenen een discussiepunt. Met dit besluit kunnen we de kwaliteit van zorg behouden en verder verbeteren.

Regeerakkoord: aandacht voor gezonde voeding en kansen om de aanpak voor een Rookvrije Generatie te versterken

16 december 2021

In het nieuwe regeerakkoord zegt het kabinet de omgeving voor kinderen gezonder te willen maken. En dat is ook goed nieuws voor de gezondheid van volwassenen. De Hartstichting is blij met deze koerswijziging. Samen met alliantiepartners maakt zij zich al jaren hard voor deze maatregelen.

Hoogtepunten 2021

16 december 2021

Al bijna 60 jaar werken we aan een hartgezond Nederland. Ontdek welke successen we hebben behaald in 2021 dankzij de enorme inzet van donateurs, vrijwilligers, onderzoekers en partners.

VriendenLoterij zet Schelte uit Joure in het zonnetje

7 december 2021

Op Nationale Vrijwilligersdag werd vrijwilliger Schelte uit Joure bedankt voor zijn inzet als vrijwilliger. Via het VriendenFonds van de VriendenLoterij kreeg Schelte en zijn vrouw een diner en overnachting in De Librije aangeboden.

Overlevingskans hartstilstand thuis 50% hoger dankzij inzet burgerhulpverleners

6 december 2021

Dankzij de inzet van burgerhulpverleners overleven meer mensen thuis een hartstilstand. Dit toonden wetenschappers van Amsterdam UMC voor het eerst aan in een langdurig onderzoek in Noord-Holland Noord. Doordat de meldkamers ook burgerhulpverleners opriepen, steeg de overlevingskans bij een hartstilstand thuis van 26% naar 39%.

Mijlpaal bereikt: in heel Nederland binnen 6 minuten reanimeren

In heel Nederland kan nu binnen 6 minuten worden gestart met reanimatie bij een hartstilstand. Een enorme mijlpaal waar duizenden levens per jaar mee worden gered.

Rotterdam krijgt AED’s van Hartstichting

4 november 2021

De Hartstichting hangt op 55 plaatsen in Rotterdam AED’s op. Met een AED kan het leven van mensen met een hartstilstand gered worden. Doel is de hartveiligheid in Rotterdam te verbeteren.