Het is goed om elke dag te bewegen. Het geeft een fit, energiek en gezond gevoel. De meeste mensen doen dit al zonder er bij na te denken. Bijvoorbeeld door op de fiets naar het werk te gaan, een wandeling door de stad te maken of door te klussen. Door lichaamsbeweging verdwijnen zorgen en spanningen naar de achtergrond. Mensen die genoeg bewegen, slapen lekkerder en staan in de ochtend fitter op.

Wat is het effect van bewegen?

Bewegen is goed voor het hart en de bloedvaten, maar het doet nog meer met de gezondheid. Door bewegen krijgen mensen:

  • een betere verhouding tussen de cholesterolgehaltes LDL en HDL: een verhoogd LDL cholesterolgehalte kan leiden tot slagaderverkalking (vernauwing in de slagaders). Door voldoende te bewegen stijgt het goede cholesterol (HDL). Dat is goed voor de bloedvaten.
  • een gezond gewicht: hoe meer iemand beweegt, hoe gemakkelijker het gewicht op peil blijft

Bewegen is dus goed voor het hart en de bloedvaten, maar het heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Bewegen:

  • verbetert de spijsvertering
  • gaat botontkalking tegen
  • heeft een gunstig effect op diabetes (suikerziekte)

Hoeveel en hoe intensief bewegen?

Een half uurtje beweging lijkt niet veel, maar het is belangrijk om een half uur matig intensief bezig te zijn. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) geeft aan hoeveel mensen minimaal moeten bewegen om gezond te blijven. Deze norm gaat uit van 'gezonde' mensen en verschilt per leeftijdsgroep:

  • vanaf 18 jaar: 30 minuten matig intensief bewegen, op tenminste 5 dagen van de week (bij voorkeur 7 dagen)
  • onder de 18 jaar: 1 uur matig intensief bewegen per dag

De Gezondheidsraad adviseert mensen met overgewicht een uur matig intensief te bewegen op alle dagen van de week.

Matig intensief bewegen

Wat is matig intensief bewegen? Dat is voor iedereen anders. Het hart moet in elk geval goed aan het werk worden gezet. Een behoorlijke ademhaling (niet buiten adem raken) en een snellere hartslag horen bij matig intensief bewegen. Wanneer dit merkbaar is, hangt af van de conditie. Iemand die nooit fietst, spant zich al voldoende in bij een snelheid van 15 kilometer per uur. Iemand die gewend is om regelmatig in een flink tempo te fietsen, voelt het hart misschien pas oplopen bij 20 kilometer per uur.

Voor iemand die niet gewend is om regelmatig te bewegen, is een half uur best veel. Bewegen hoeft niet meteen een half uur achter elkaar. Drie maal 10 minuten of 2 keer een kwartier is ook goed.

Kies een sport die bij u past

Het is belangrijk om een activiteit te kiezen die bij u past, anders is de kans groot dat u snel afhaakt.

Sportschool en sportvereniging

Het kan helpen om lid te worden van een sportvereniging. Sommige mensen vinden samen sporten leuker dan alleen. Anderen gaan liever zwemmen, schaatsen of joggen. Er zijn mogelijkheden genoeg. In de gemeentegids of op sportwijzer.nl vindt u verenigingen bij u in de buurt.

Bewegen in de natuur

Liever geen vereniging of sportschool? In de natuur zijn mogelijkheden genoeg! Lekker fietsen, wandelen of of hardlopen in de natuur. Kijk voor inspiratie eens in het aanbod van Beter in het Groen. Hier vindt u beweeg- en ontspanningsactiviteiten in een groene omgeving. Van jong tot oud.

Bewegen op het werk

Beweeg meer tijdens het werk door bijvoorbeeld met de fiets naar het werk te gaan als dit niet te ver is. Of stap 1 of 2 haltes eerder uit de bus of tram en wandel de rest. Het is ook goed om een lunchwandeling te maken en de trap te nemen in plaats van de lift.

Hardlopen

Voor mensen die hardlopen heeft de Hartstichting een hardloopschema. Met dit schema worden de hardloopactiviteiten in 16 weken langzaam opgebouwd. In het begin wordt het hardlopen nog veel afgewisseld met wandelen. Geleidelijk worden de wandelpauzes steeds korter en lukt het om het hardlopen steeds langer vol te houden.

Het hardloopschema is een handig hulpmiddel. Het gaat uit van een persoon met een gemiddelde conditie. Probeer een tempo te vinden waar u zich zelf het meest prettig bij voelt. Als u het beginniveau te laag vindt, slaat u de eerste weken over. Andersom geldt ook: is 60 minuten te veel voor u, dan volgt u niet het hele schema tot het eind.

Enkele tips:

  • wandel in een pittig tempo
  • loop hard in een comfortabel tempo (joggen)
  • doe na afloop altijd rek- en strekoefeningen

Wilt u liever in een groep trainen of onder begeleiding? Doe dan mee met Yakult Start to Run. Dat is dé manier om te leren hardlopen, ongeacht ervaring of leeftijd.

Beweegzoeker: sporten onder begeleiding

Intensief sporten is niet voor iedereen gezond. Bij angst voor klachten tijdens sporten, biedt sporten onder begeleiding zekerheid en veiligheid. Vraag de huisarts of behandelend specialist om advies bij hartproblemen, hoge bloeddruk of duizeligheid.

Diverse sportverenigingen bieden sport- en beweegactiviteiten aan onder deskundige begeleiding. De begeleider houdt rekening met uw aandoening en stemt de oefeningen hierop af.

Kijk op de Beweegzoeker van De Hart&Vaatgroep en voor mogelijkheden bij u in de buurt.

Hartrevalidatie

Net na een hartinfarct, dotterbehandeling of hartoperatie is het mogelijk mee te doen aan hartrevalidatie. Hier leert de hartpatiënt onder deskundige begeleiding om opnieuw de (sportieve) grenzen te ontdekken en ontdekt de patiënt welke sport het meest geschikt is.

Gezond Online

Wil je actief op de hoogte gehouden worden van tips en lekkere recepten voor een gezond leven?

Schrijf je dan in op de maandelijkse nieuwsbrief Gezond Online:

Inschrijven Gezond Online

Deel via: