Naar content trash arrow-down-light menu paper stack mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen. De gegevens die we verwerken tijdens je bezoek bevatten informatie over je gezondheid. Daarom hebben we toestemming nodig.

Meer over privacy en voorwaarden

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Gezond eten

  Gezond eten

  Gezond eten

  Gezond eten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Bekijk de tips om gezonder te eten.

  Wat is gezonde voeding?

  Gezonde voeding bestaat uit:

  • onverzadigd vet in plaats van verzadigd vet
  • weinig zout
  • veel groente en fruit
  • volkorenproducten
  • magere en halfvolle melk(producten), 30+ kaas
  • een handje ongezouten noten per dag
  • minder vlees, meer plantaardig
  • dranken: kraanwater, thee en filterkoffie (in plaats van suikerhoudende dranken)

  Minder vlees en meer volkoren graanproducten, peulvruchten, groente, fruit en plantaardige vleesvervangers geven een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast ontstaat er minder snel overgewicht door gezond te eten en voldoende te bewegen.

  > Meer over overgewicht

  Bereken jouw BMI

  Doe de test en bekijk of jij een gezond gewicht hebt.

  kg

  Tips om gezond te eten

  1. Eet lekker

  Er zijn genoeg producten die lekker én gezond zijn.

  2. Eet gevarieerd

  Eet niet elke dag hetzelfde. Wissel dagelijks voedingsmiddelen af uit elk van de 5 vakken:

  1. groente en fruit
  2. volkorenbrood, (ontbijt)granen, aardappelen, volkorenpasta, peulvruchten, noten
  3. magere of halfvolle zuivel, vlees, vis, ei en vleesvervangers
  4. vetten en olie
  5. dranken: water, thee, melk, (filter)koffie (zonder suiker)

  3. Eet niet te veel

  Niet iedereen kan evenveel eten. De lichaamsbouw, hoeveel iemand beweegt en het geslacht tellen mee. Let vooral op de calorieën van vetten, suiker en alcohol. Voor mensen die weinig bewegen (bijvoorbeeld een zittend beroep en weinig beweging in de vrije tijd) is de algemene richtlijn:

  • mannen (30-50 jaar): 2500 kilocalorieën per dag
  • vrouwen (30-50 jaar): 2000 kilocalorieën per dag

  4. Eet veel groente en fruit

  Eet minstens 250 gram groente en 2 stuks fruit (200 gram) per dag. Neem bijvoorbeeld vers fruit bij het ontbijt of maak een salade bij de lunch.

  5. Eet voldoende vezels

  Voedingsvezels zijn goed voor de spijsvertering en het cholesterolgehalte. Kies voor volkoren producten. Bijvoorbeeld volkoren brood, crackers of volkoren pasta. Ook groente en fruit bevatten veel vezels.

  6. Eet minder verzadigd vet

  Teveel verzadigd vet of transvet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Kies voor producten met onverzadigde vetten, zoals halvarine in een kuipje, vloeibare margarine in een spuitfles, olie, vette vis en noten. En kies bijvoorbeeld voor magere en halfvolle producten.

  7. Wees zuinig met zout

  Zout verhoogt de bloeddruk. Voeg geen of weinig zout toe aan de maaltijden. Vermijd kant-en-klare producten, die bevatten vaak veel zout. Van het zout dat we binnenkrijgen komt gemiddeld 80% uit kant-en-klare producten, 20% voegen we zelf toe. Kijk daarom op het etiket, ook van bijvoorbeeld kaas en worst. Kies kruiden en specerijen om meer smaak toe te voegen aan voeding.

  8. Drink voldoende

  Drink minstens 1,5 liter per dag. Water, thee, melk, (filter)koffie.

  9. Drink niet te veel alcohol

  Drink maximaal 1 glas alcohol per dag.

  Kijk op het etiket

  Op de meeste etiketten lees je de voedingswaarde. Dit is de precieze hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen die er in het product zitten. Vaak staat op een etiket de voedingswaarde per 100 gram. Dit is soms lastig, want een portie is meestal niet precies 100 gram. Gelukkig staat daarom op steeds meer producten de voedingswaarde per portie.

  Etiketten vergelijken

  Eet gezonder door etiketten te lezen en te vergelijken. Kijk bijvoorbeeld naar welke olie wordt gebruikt. Of let op vetpercentages in boter en koop producten met het Ik Kies Bewust-logo.

  Ik Kies Bewust-logo

  Op sommige producten staat het Ik Kies Bewust-logo. Producten met dit logo bevatten minder zout, suiker en verzadigde vetten. Dit is vergeleken met andere producten in deze categorie of het assortiment.

  Dat betekent niet altijd dat er bijvoorbeeld weinig zout in zit. Kijk op het etiket hoeveel natrium een product bevat. Soms staat er op het etiket '0% toegevoegd zout'. Dan heeft een product net zoveel zout als een vers product.

  Boter op brood

  In de supermarkt is een grote keuze aan broodsmeersels. In de Warenwet staat geschreven:

  • margarine en roomboter bevatten 80% vet
  • halvarine bevat 40% vet
  • toevoeging 'dieet' mag alleen als het product minimaal 50% onverzadigd vet bevat

  Sommige producten heten 'product voor op brood'. Het vetgehalte hierin verschilt. Dit kan 20% maar ook 70% zijn.

  Algemene regel: kies voor een product met minder dan 17 gram verzadigd vet per 100 gram. Deze boter zit in kuipjes en spuitflessen.

  Olie

  Bijna alle oliesoorten bestaan voor het grootste gedeelte uit onverzadigd vet. Of dat nu olijfolie, maïsolie, sojaolie of walnotenolie is. Vooral de smaak verschilt. Let op palmolie. Palmolie bevat veel verzadigd vet.

  Het Voedingscentrum heeft leerzame video's over hoe je het beste etiketten vergelijkt. Op deze manier leer je minder suiker en zout eten.

  Stel je vraag aan de Infolijn

  Nieuwsbrief Gezond Online

  Wil je op de hoogte blijven van lekkere recepten en tips ontvangen voor een gezonde leefstijl? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief Gezond Online.

  Schrijf in

  Lees meer over gezond eten

  Stevigere aanpak nodig voor minder zout, verzadigd vet en suiker in voeding

  Stevigere aanpak nodig voor minder zout, verzadigd vet en suiker in voeding

  Nieuw systeem voor kleurcodes op etiketten

  Nieuw systeem voor kleurcodes op etiketten

  Recepten

  Recepten