Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

    Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

    Meer over privacy en voorwaarden.

    Mijn Gids?

    Klik nu hier om deze pagina
    in je Gids te bewaren.

    Gezond eten

    Gezond eten

    Gezond eten

    Gezond eten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Bekijk de tips om gezonder te eten.

    Hoe je gezond eet

    Gezonde voeding bestaat uit:

    • onverzadigd vet in plaats van verzadigd vet
    • weinig zout
    • veel groente en fruit
    • volkorenproducten
    • magere en halfvolle melk(producten), 30+ kaas
    • een handje ongezouten noten per dag
    • minder vlees, meer plantaardig
    • dranken: kraanwater, thee en filterkoffie (in plaats van suikerhoudende dranken)

    Minder kans op hart- en vaatziekten

    Door in je dagelijkse voeding bewust te kiezen voor producten uit bovenstaand rijtje, verlaag je je risico op hart- en vaatziekten. En blijf je ook nog eens gemakkelijker op gewicht.

    Gezonde recepten

    Zin om lekker en gezond te koken? Kies dan eens voor de recepten van de Hartstichting. 

    Naar de recepten

    Tips om gezond te eten

    1. Eet lekker

    Er zijn genoeg producten die lekker én gezond zijn.

    2. Eet gevarieerd

    Eet niet elke dag hetzelfde. Wissel dagelijks voedingsmiddelen af uit elk van de 5 vakken:

    1. groente en fruit
    2. volkorenbrood, (ontbijt)granen, aardappelen, volkorenpasta, peulvruchten, noten
    3. magere of halfvolle zuivel, vlees, vis, ei en vleesvervangers
    4. vetten en olie
    5. dranken: water, thee, melk, (filter)koffie (zonder suiker)

    3. Eet niet te veel

    Niet iedereen kan evenveel eten. De lichaamsbouw, hoeveel iemand beweegt en het geslacht tellen mee. Let vooral op de calorieën van vetten, suiker en alcohol. Voor mensen die weinig bewegen (bijvoorbeeld een zittend beroep en weinig beweging in de vrije tijd) is de algemene richtlijn:

    • mannen (30-50 jaar): 2500 kilocalorieën per dag
    • vrouwen (30-50 jaar): 2000 kilocalorieën per dag

    4. Eet veel groente en fruit

    Eet minstens 250 gram groente en 2 stuks fruit (200 gram) per dag. Neem bijvoorbeeld vers fruit bij het ontbijt of maak een salade bij de lunch.

    5. Eet voldoende vezels

    Voedingsvezels zijn goed voor de spijsvertering en het cholesterolgehalte. Kies voor volkoren producten. Bijvoorbeeld volkoren brood, crackers of volkoren pasta. Ook groente en fruit bevatten veel vezels.

    6. Eet minder verzadigd vet

    Teveel verzadigd vet of transvet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Kies voor producten met onverzadigde vetten, zoals halvarine in een kuipje, vloeibare margarine in een spuitfles, olie, vette vis en noten. En kies bijvoorbeeld voor magere en halfvolle producten.

    7. Wees zuinig met zout

    Zout verhoogt de bloeddruk. Voeg geen of weinig zout toe aan de maaltijden. Vermijd kant-en-klare producten, die bevatten vaak veel zout. Van het zout dat we binnenkrijgen komt gemiddeld 80% uit kant-en-klare producten, 20% voegen we zelf toe. Kijk daarom op het etiket, ook van bijvoorbeeld kaas en worst. Kies kruiden en specerijen om meer smaak toe te voegen aan voeding.

    8. Drink voldoende

    Drink minstens 1,5 liter per dag. Water, thee, melk, (filter)koffie.

    9. Drink niet te veel alcohol

    Drink maximaal 1 glas alcohol per dag.

    Kijk op het etiket

    Op de meeste etiketten lees je de voedingswaarde. Dit is de precieze hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen die er in het product zitten. Vaak staat op een etiket de voedingswaarde per 100 gram. Dit is soms lastig, want een portie is meestal niet precies 100 gram. Gelukkig staat daarom op steeds meer producten de voedingswaarde per portie.

    > Meer over het lezen van etiketten

    Nieuwsbrief Gezond Online

    Wil je op de hoogte blijven van lekkere recepten en tips ontvangen voor een gezonde leefstijl? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief Gezond Online.

    Schrijf in

    Lees meer over gezond eten

    Afvallen door een goed eet- en beweegplan

    Afvallen door een goed eet- en beweegplan

    Te kleine stappen in zout- en suikervermindering

    Te kleine stappen in zout- en suikervermindering

    Recepten

    Recepten

    Stel je vraag aan de Infolijn