Vetten in vis
In Nederland eten we vrij weinig vis. Gemiddeld staat er 1 keer per 2 weken vis op het menu. De Hartstichting adviseert om 1 tot 2 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een portie vis per week je kans op hart- en vaatziekten verlaagt.
Gezonde visvetzuren
We denken dat het eten van vis vooral belangrijk is vanwege de aanwezige (vis)vetzuren. In vis zitten de omega-3-vetzuren DHA en EPA. Vette vissoorten bevatten meer EPA en DHA dan magere vissoorten. Visvetzuren zijn onverzadigde vetzuren. Het advies is om het verzadigd vet in je voeding zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet. Dat is goed voor je cholesterolgehalte en het verlaagt je kans op hart- en vaatziekten.
Welke vis is vet?
Het vetgehalte verschilt per vissoort. Je ziet hieronder welke vissen vet zijn en welke minder vet.
Vette vis
- haring
- makreel
- paling
- sprot
- zalm
Goed om te weten! Bij vette vis gaat het om vis die van nature vet is en niet om vis die vet is na bereiding, zoals lekkerbek en kibbeling.
Matig vette vissoorten
- ansjovis
- forel
- garnalen
- heilbot
- pangasius
- sardientjes
- schol
- tonijn
- zeebaars
- zeewolf
Magere vissoorten
- coquilles
- inktvis
- kabeljauw
- koolvis
- mosselen
- oesters
- schelvis
- tilapia
- tong
- wijting
Bewerkte of onbewerkte vis?
In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd. Kijk op de verpakking naar het zoutgehalte. Bevat de vis maximaal 2,5 gram zout per 100 gram? Dan zit je goed!
Tip! Bereid je vis met zo min mogelijk (verzadigd) vet. Dit doe je door deze te grillen, pocheren of stomen.
Op de hoogte blijven?
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.