Hartstichting.nl wordt geladen

Gezonde visvetzuren

We denken dat het eten van vis vooral belangrijk is vanwege de aanwezige (vis)vetzuren. In vis zitten de omega-3-vetzuren DHA en EPA. Vette vissoorten bevatten meer EPA en DHA dan magere vissoorten. Visvetzuren zijn onverzadigde vetzuren. Het advies is om het verzadigd vet in je voeding zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet. Dat is goed voor je cholesterolgehalte en het verlaagt je kans op hart- en vaatziekten.

  • Andere gezonde voedingsstoffen in vis

    Vis bevat nog meer gezonde voedingsstoffen zoals:

    • eiwitten
    • vitamines: onder andere A, D, B2, B6 en B12
    • de mineralen jodium, fosfor en selenium

Welke vis is vet?

Het vetgehalte verschilt per vissoort. Je ziet hieronder welke vissen vet zijn en welke minder vet.

Vette vis

  • haring
  • makreel
  • paling
  • sprot
  • zalm

Goed om te weten! Bij vette vis gaat het om vis die van nature vet is en niet om vis die vet is na bereiding, zoals lekkerbek en kibbeling.

Matig vette vissoorten

  • ansjovis
  • forel
  • garnalen
  • heilbot
  • pangasius
  • sardientjes
  • schol
  • tonijn
  • zeebaars 
  • zeewolf

Magere vissoorten

  • coquilles
  • inktvis
  • kabeljauw
  • koolvis
  • mosselen
  • oesters
  • schelvis
  • tilapia
  • tong
  • wijting

Bewerkte of onbewerkte vis?

In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd. Kijk op de verpakking naar het zoutgehalte. Bevat de vis maximaal 2,5 gram zout per 100 gram? Dan zit je goed! 

Tip! Bereid je vis met zo min mogelijk (verzadigd) vet. Dit doe je door deze te grillen, pocheren of stomen.

Visgerecht
  • Kan te veel vis eten kwaad?

    In vis kunnen schadelijke stoffen uit de industrie of bestrijdingsmiddelen voorkomen. Enkele feiten: 

    • vette vis is meer vervuild is dan magere vis, omdat schadelijke stoffen zich ophopen in het vet
    • grote roofvissen hebben meer last van vervuiling dan vissen die plantaardig eten
    • vis uit Europese wateren is meer vervuild dan vis uit de Stille Oceaan

    Varieer daarom met vis en houd je aan deze adviezen:

    • eet niet meer dan 4 porties vette vis per week (max. 600 gram)
    • ​eet geen paling uit de Nederlandse grote rivieren vanwege het hoge gehalte aan dioxine 
    • eet tijdens zwangerschap of borstvoeding maximaal 2 porties vette vis en vermijd roofvis 
  • Waarom is (vette) vis gezond?

    Onderzoek wijst erop dat vis de kans op hart- en vaatziekten verlaagt en een gunstig effect heeft op je bloeddruk. Dit komt waarschijnlijk vooral door de visvetzuren EPA en DHA uit vis. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetten (omega-3). 

    EPA en DHA zitten vooral in vette vis, zoals haring, makreel, sardines of zalm. Het is niet duidelijk of het vervangen van vis door visoliecapsules net zo goed is voor de gezondheid als het eten van vis.

Op de hoogte blijven?

Ontvang onze nieuwsberichten in jouw mailbox.
Een vrouw gebruikt haar laptop

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.