Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

    Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

    Meer over privacy en voorwaarden.

    Mijn Gids?

    Klik nu hier om deze pagina
    in je Gids te bewaren.

    Vezels zijn gezond. Ze verlagen de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en darmkanker. Ze zijn goed voor je spijsvertering en geven een vol gevoel na het eten. 

    Vol met vezels

    Vezels zitten van nature alleen in plantaardige producten. Dierlijke producten zoals vlees, melk of kaas bevatten geen vezels, tenzij de fabrikant deze toevoegt. Vezelrijk zijn:

    • volkoren graanproducten: volkorenbrood, -pasta en zilvervliesrijst
    • groente en fruit
    • aardappelen
    • ontbijtgranen, zoals havermout
    • peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen 
    • noten

    Waarom bevatten volkorenproducten veel vezels?

    In volkoren graanproducten wordt de hele graankorrel gebruikt. Bij het malen van het graan of het pellen van de rijst gaat een groot deel van de vezels verloren. Volkoren producten bevatten daarom meer vezels dan bijvoorbeeld wit brood of witte rijst. 

    Krijg ik genoeg vezels binnen?

    Wil je weten of je genoeg vezels eet? Noteer wat je eet en zoek op hoeveel vezels dit product bevat. Is het totaal minder dan 30 gram vezels? Kies dan vaker voor vezelrijke voeding. 

    Tip! Handige tools van het Voedingscentrum om te gebruiken om de vezels te checken: 

    • Caloriechecker: check het aantal calorieën en ook het aantal gram vezels per product
    • Eetmeter: online eetdagboek waarmee je ook ziet of je genoeg vezels binnenkrijgt

    Voorbeelden

    Brood per snee gram vezels
       
    wit brood (30 gr)  0,8
    bruin brood (35 gr)  1,8
    volkoren zuurdesem (35 gr)     2,1
    volkorenbrood (35 gr)  2,3
    roggebrood donker (45 gr)  3,7
    Groenten (100 gram) gram vezels
       
    Avocado  4,3
    Sperziebonen gekookt         2,9
    Broccoli gekookt  2,7
    Rauwe wortels   2,8
    Paprika, rauw   2,1
    Fruit  gram vezels
       
    Peer (150 gr)  3,3
    Appel (135 gr)  2,7
    Sinaasappel (130 gr)          2,6
    Banaan (130 gr)  2,5
    Kiwi (75 gr)  1,7 
     
    Peulvruchten en noten gram vezels
       
    Bruine bonen (100 gram)  7,2
    Kikkererwten (100 gram)  6,7
    Linzen, gekookt (100 gram)  5,3
    Gemengde noten (25 gram)  1,5
    Walnoten (25 gram)  1,2

    Advies Eet per dag 30 tot 40 gram vezels

    Kies recepten met veel vezels

    ​In elke maaltijd kun je extra vezels toevoegen. Dit kunnen extra ontbijtgranen zijn, een volkoren broodje met de lunch of een hoofdmaaltijd met bonen. Of kies voor extra veel groenten of voor een toetje van vers fruit.

    Bonenburgers met muntdip

    Bonenburgers met muntdip

    Linzensalade met geitenkaas

    Linzensalade met geitenkaas

    Kikkererwtenburgers met tzatziki

    Kikkererwtenburgers met tzatziki

    Studieresultaat: vezels verlagen kans op hart- en vaatziekten

    Het eten van 25 tot 29 gram vezels per dag verlaagt de kans op sterfte, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker met 15 tot 30%. Dat blijkt uit een grote studie die is uitgevoerd in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De deelnemers die veel vezels aten, hadden ook een lager gewicht, een lagere bloeddruk en een lager cholesterolgehalte.

    Stel je vraag aan de Infolijn

    • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
    • Chat met de Infolijn via het groene balkje (zijkant)