Hartstichting.nl wordt geladen

Meer plantaardig eten houdt in:

  • minder vlees
  • vleesvervangers
  • meer volkoren granen
  • meer peulvruchten
  • meer groente en fruit 

Effect op je gezondheid

Als je minder vlees en zuivel eet en meer plantaardige producten heeft dat effect op je gezondheid.

Effect op je hart en bloedvaten

  • je bloeddruk daalt
  • je hebt minder kans op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of hartinfarct
  • je hebt minder kans op diabetes

Goed voor het milieu

Feit! Door minder vlees en zuivel te eten draag je een steentje bij aan het milieu. Er is veel land, water en voer nodig voor het houden van vee. En via mest komen er broeikasgassen in de lucht, die bijdragen aan de opwarming van de aarde.

Wist je dat...

  • vlees en zuivel het meest belastend zijn voor het milieu
  • rood vlees (rund, varken, geit en schaap) het meest belastend is
  • peulvruchten het milieu 20 keer minder belasten dan rundvlees

Bron: Voedingscentrum

hartje boom

Meer plantaardig en minder dierlijk

Dat betekent dus...

Extra groente en fruit

  • Eet ruim groente en fruit: minimaal 250 gram groente en 200 gram fruit per dag
  • Groente en fruit bevatten veel vezels, wat een verzadigd gevoel geeft
  • Groente en fruit zitten vol met vitamines en mineralen

Kies voor volkoren graanproducten

  • In volkoren graanproducten zitten veel vezels, vitamines en mineralen
  • Kies voor volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst in plaats van wit brood, witte pasta en witte rijst
  • Ga eens voor volkoren couscous, bulgur of quinoa

Minder vlees

  • Eet niet elke dag vlees
  • Wissel vlees af met vis (1 keer per week), ei, peulvruchten, soja en noten
  • Eet niet meer dan 500 gram vlees per week:
    • eet maximaal 300 gram rood vlees
    • kies vooral mager vlees en minder bewerkt vlees 

Minder zuivel

  • Houd het bij 2 boterhammen met kaas per dag: kaas bevat gezonde voedingsstoffen maar ook verzadigd vet en zout
  • Met enkele porties melk, yoghurt of kwark per dag profiteer je voldoende van de gezondheidsvoordelen
  • Kies af en toe voor een plantaardige zuivelvervanger zoals sojadrank met toegevoegd calcium en vitamine B12 (zonder toegevoegd suiker)

Tip voor beleg! Kies eens voor groentespread, avocado, hummus (met minder zout) of fruit op brood, in plaats van vlees of kaas.

Avocado toast

Waar op letten als je geen vlees of zuivel eet?

Vooral als je helemaal plantaardig eet, heb je kans op dat je van bepaalde voedingsstoffen te weinig binnenkrijgt. In vlees en zuivel zitten veel nuttige voedingsstoffen.

  • Vlees: eiwit, ijzer, vitamine B1 en B12
  • ​Zuivel: eiwit, calcium en vitamine B12

Let erop dat je die voedingsstoffen op een andere manier binnenkrijgt als je minder vlees en zuivel eet. 

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag