Tips om goede voornemens vol te houden
Januari is de maand bij uitstek voor gezonde voornemens. Maar het is vaak moeilijk om te starten en vooral ook om het langere tijd vol te houden. Met deze 8 tips van hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers gaat het vast lukken!
1. Neem kleine stapjes
Mensen stellen vaak doelen die ze moeilijk vol kunnen houden. Je kunt beter kleine stapjes zetten, die je inbouwt in de dagelijkse routine, en zo lang volhoudt. Dat levert meer op dan heel kort een crashdieet volgen.
- Haalbaar: Je eetpatroon in kleine stapjes veranderen.
- In plaats van: In korte tijd heel veel afvallen met een crashdieet.
2. Bedenk welk gedrag je wil veranderen
Geef aan welk gedrag je wil veranderen in plaats van te praten over de uitkomst. Het gedrag is gemakkelijker te beïnvloeden dan het resultaat.
- Gedrag benoemen: Ik ga niet meer snoepen in de middag.
- In plaats van: Ik wil 5 kilo afvallen.
3. Maak je doelen concreet
Duidelijke doelen helpen. Koppel ze bijvoorbeeld aan een vaste gewoonte of situatie die steeds terugkeert.
- Concreet: Op dinsdag en donderdag ga ik direct uit mijn werk een vast rondje wandelen.
- In plaats van: Ik ga meer sporten.
4. Maak je doelen flexibel
Houd er bij je doelen rekening mee dat gedrag aanpassen niet op alle dagen even gemakkelijk is. Begin met de gemakkelijke dagen.
- Gemakkelijk beginnen: Ik drink geen alcohol door de week meer. In het weekend drink ik als ik dat wil maximaal 1 glas per dag.
- In plaats van: Ik raak nooit meer een druppel alcohol aan.
5. Beloon jezelf
Je lichaam vindt veel eten en drinken en weinig bewegen van nature prettig. Gezond leven vraagt juist om een inspanning. Dit kost tijd, dus geef jezelf vooral complimenten of beloningen als het goed gaat.
- Belonen: Doe jezelf een leuk uitje cadeau bij successen, bijvoorbeeld als het gelukt is een maand lang elke dag te wandelen.
- In plaats van: Je vindt je inspanningen normaal en gunt jezelf niks extra's.
6. Houd het leuk
Het effect van gezond leven zie je vaak pas na een langere periode. Het is soms lastig om de motivatie waarmee je start, ook vol te houden. Neem je daarom dingen voor waarvan je verwacht dat je ze leuk blijft vinden.
- Doe wat je leuk vindt: Je gaat in de lunchpauze wandelen en fietst naar je werk.
- In plaats van: Je gaat in je vrije tijd hardlopen terwijl je dit helemaal niet leuk vindt.
7. Pak de draad weer op na een mindere periode
Na een wat mindere dag of periode denk je misschien dat het allemaal geen nut heeft. Maar houd vol. Het is normaal dat je af en toe terugvalt in minder gezonde gewoontes. Veranderen van gedrag is een kwestie van vallen en opstaan.
- Doorgaan: Probeer de draad zo snel mogelijk op te pakken na een terugval.
- In plaats van: Jezelf veroordelen als het even niet lukt en te snel opgeven.
8. Zoek steun
Je gedrag veranderen gaat veel gemakkelijker met steun van je partner, familie of vrienden. Maar schakel gerust ook hulp in van de huisarts, cardioloog, fysiotherapeut of diëtist. Of zoek een persoonlijke coach, die een plan op maat voor je opstelt.
- Samen doen: Ga op zoek naar een maatje om samen mee te wandelen of naar de sportschool te gaan.
- In plaats van: Verwachten dat je alles in je eentje kunt.
Over onderzoeker Andrea Evers
Andrea Evers is hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden. Met steun van de Hartstichting doet ze onderzoek naar de rol van ons gedrag in gezondheid en ziekte. Ze wil mensen met hart- en vaatziekten helpen om een gezonde leefstijl langer vol te houden.
Interessant voor jou
Bewegen
Voldoende bewegen is belangrijk voor de gezondheid van je hart. Het kan makkelijk en op een manier die bij je past."8.000 stappen is een mooie richtlijn"
Voldoende bewegen is belangrijk. Bewegingswetenschapper Thea Kooiman vertelt hoe je dit voor elkaar krijgt.'Meer bewegen moet echt makkelijker worden'
Boekenkasten puilen uit van alle onderzoeken en rapporten over het belang van sporten en bewegen.