Hartstichting.nl wordt geladen

Onze voedselomgeving is ongezond

De omgeving waar we in leven maakt het te makkelijk om ongezond en te veel te eten. We worden met zijn allen te veel verleid tot ongezond eten: op het werk, bij tankstations, op school, op het station en in de supermarkt. Ongezond eten en drinken heeft ernstige gevolgen. Het verhoogt je bloeddruk en cholesterol en kan ziekte of sterfte tot gevolg hebben. Daarom is het belangrijk dat onze omgeving verandert, zodat het makkelijker wordt om gezonde voedingskeuzes te maken en iedereen goed voor zijn hart kan zorgen.

Grote spelers betrekken

Om de omgeving te veranderen moeten grote spelers hun verantwoordelijkheid nemen. Bijvoorbeeld supermarkten, want zij bepalen welke producten er te koop zijn, en de overheid, want die kan richtlijnen opstellen voor gezonde producten. Samen met andere gezondheidsfondsen slaan we daarom de handen ineen om deze grote partijen aan te sporen om de voedselomgeving gezonder te maken.

Als je omgeving veel gezonde voeding aanbiedt en ongezonde voeding ontmoedigt, is de kans veel groter dat je gezonder gaat eten (en dus minder snel ziek wordt door je voeding).

Dit doen wij voor de voedselomgeving

Het is niet eenvoudig om de grote partijen te laten veranderen, maar het is enorm hard nodig en dat beseffen zij inmiddels gelukkig ook steeds beter. We werken op meerdere gebieden tegelijk aan verandering:

Regelgeving vanuit de overheid 

Nieuwe regels vanuit de overheid zijn nodig om te zorgen dat de voedingsindustrie hun producten gaat verbeteren. De Hartstichting promoot bij de overheid het belang van gezondere bewerkte voedingsmiddelen met minder zout, verzadigd vet en suiker. We doen dit samen met het Diabetes Fonds en de Nierstichting.

Gezond logo op voedselverpakkingen

Er komt in Nederland een nieuw voedselkeuzelogo waarmee aangegeven kan worden of een product meer of minder gezond is. Dit project is momenteel in ontwikkeling en zal in 2021 klaar zijn. De Hartstichting benadrukt bij het ontwikkelen van dit logo hoe belangrijk het is dat het aansluit bij de Nederlandse voedingsrichtlijnen (de Schijf van Vijf). Zodat het logo écht goed duidelijk maakt met wat voor product je te maken hebt.

Beschermen van de jeugd

De Nederlandse jeugd loopt grote gezondheidsrisico’s. Als we niets doen, is over 20 jaar meer dan de helft van Nederland (chronisch) ziek en verdubbelen de zorguitgaven. Met de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie, zetten we ons in om te zorgen dat in 2040 ieder kind een gezond voedingspatroon heeft. We doen dit samen met de Nierstichting, Maag Lever Darm Stichting en het Diabetes Fonds. In het plan om dit te bereiken besteden we ook aandacht aan het suiker-, zout-, vet- of vezelgehalte in voedselproducten.

Supermarkt verantwoordelijk houden

Supermarkten bepalen voor een groot deel wat wij eten en drinken: zo’n 70% van ons eten komt via de supermarkt op ons bord. Zij zouden de gezondheid van hun klanten op de eerste plaats moeten zetten, maar het aanbod in de supermarkt zorgt ervoor dat we te veel zout, verzadigd vet en suiker en te weinig vezels binnen krijgen. Ook eten en drinken we mede daardoor te weinig volgens de Nederlandse voedingsrichtlijnen (Schijf van Vijf).

Supermarkten hebben de mogelijkheid én verantwoordelijkheid om veranderingen aan te brengen die ons stimuleren om gezonder te eten. Superlijst Gezondheid is de eerste ranglijst die vergelijkt wat 8 Nederlandse supermarkten doen om hun klanten te helpen kiezen voor gezond eten en drinken. De lijst is mede mogelijk gemaakt door de Hartstichting.