Alcohol
Zowel matig, overmatig als zwaar alcohol drinken verhoogt de kans op verschillende hart- en vaatziekten. Waarbij geldt: hoe meer je drinkt, hoe meer gezondheidsrisico’s.
Het advies van de Gezondheidsraad is:
Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
De Gezondheidsraad geeft dit advies, omdat steeds duidelijker wordt dat alcohol (ook in kleine hoeveelheden) schadelijk is voor de gezondheid. De kans op borstkanker is bij vrouwen bijvoorbeeld al hoger bij één glas alcohol per dag.
Voor zwangere vrouwen en minderjarigen is het advies om helemaal niet te drinken.
Alcohol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten
Het drinken van alcohol verhoogt de kans op:
- hoge bloeddruk
- boezemfibrilleren en boezemflutter
- hartfalen
- ziekten van de hartspier (cardiomyopathie)
- beroerte
- verwijding van de aorta (aneurysma)
- te veel vetten in het bloed (triglyceriden)
- sterfte aan hart- en vaatziekten
Daarnaast verhoogt alcohol de kans op andere gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, verslaving, leverziektes, hersenziektes en kanker.
Matig en overmatig drinken
Zowel matig, overmatig als zwaar alcohol drinken verhoogt de kans op verschillende hart- en vaatziekten. Waarbij geldt: hoe meer je drinkt, hoe meer gezondheidsrisico’s.
Met matig drinken wordt meestal bedoeld: 1 tot 2 glazen per dag. Zonder dat je het merkt drink je met een groot wijn- of bierglas al gauw meer dan 1 glas per keer.
Binge drinken
Binge drinken is het drinken van 5 of meer glazen alcohol tijdens één gelegenheid zoals een feestje. Omdat de gezondheidsrisico’s al toenemen vanaf 1 glas alcohol is binge drinken extra schadelijk voor je gezondheid!
Binge drinken geeft meer kans op hartziekten dan het gelijkmatig spreiden van dezelfde hoeveelheid alcohol. Als je bijvoorbeeld elke dag van de week 1 glas drinkt, geeft dat minder risico dan wanneer je 7 glazen op één avond drinkt.
Wil je het risico op hart- en vaatziekten verlagen? Drink dan niet.
Is een beetje alcohol goed voor je hart?
Nee, alcohol verhoogt ook bij matig gebruik al de kans op verschillende hart en vaatproblemen. Het idee dat alcohol goed voor het hart is klopt dan ook niet.
Dat idee is ontstaan omdat er onderzoeken zijn die laten zien dat 1 specifieke vorm van hartziekten (ziekte aan de kransslagaders zoals een hartinfarct) minder vaak voorkomt bij mensen die matig alcohol drinken. Dit verband wordt met name gevonden voor wijn.
Het lijkt er op dat dit niet met de alcohol te maken heeft maar met de polyfenolen die in wijn zitten. Een andere mogelijke verklaring is dat matige drinkers er een gezondere leefstijl op na houden. Of dat ze al een betere gezondheid hebben.
Polyfenolen
Polyfenolen zijn krachtige antioxidanten. Ze hebben een gunstige invloed op de bloedstolling en op de conditie van de vaatwand. Deze stofjes zitten in alle soorten wijn maar meer in rode dan in witte wijn. Dat komt omdat bij het maken van rode wijn de schilletjes van de druiven worden gebruikt. En juist daar zitten veel van die stofjes in.
Polyfenolen zitten ook in alcoholvrije wijn, in druiven en in andere fruit en groentesoorten. Voor je gezondheid kun je die stofjes dan ook beter uit groente en fruit halen dan uit alcoholhoudende wijn. Want alcohol verhoogt wel de kans op allerlei andere (hart- en vaat)ziektes.
Interessant voor jou
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.