Naar content if (isProduction) { } else { }

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Een gezonde voeding met veel groente en fruit verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Fruit bevat veel vitamines en mineralen en in verhouding weinig calorieën. Lees alles over de voedingswaarde en hoe je kiest voor duurzaam fruit. 

Boordevol voedingsstoffen

Fruit heeft weinig calorieën en bevat veel vitamines, mineralen en voedingsvezels.

Vitamine C

Vitamine C is goed voor je weerstand en zorgt ervoor dat ijzer goed opgenomen wordt.

  • veel vitamine C: citrusfruit, aardbeien, zwarte bessen, kiwi en papaja (vers of uit de diepvries)
  • weinig vitamine C: appels, fruit in blik of glas
  • geen vitamine C: gedroogd fruit: vitamine C gaat verloren bij het drogen.

Suiker

Veel fruit is zoet en bevat veel relatief veel suiker. Ongeveer 10 tot 15% van het gewicht van fruit bestaat uit suiker. Fruitsuikers zijn niet gezonder dan andere suikers. Ze leveren dezelfde hoeveelheid calorieën en het lichaam verwerkt ze op dezelfde manier.

Voedingsvezel

De meeste fruitsoorten bevatten voedingsvezels. Pectine is bijvoorbeeld een fruitvezel die goed is voor je cholesterol. Vezels verlagen je kans op hart- en vaatziekten. Ze zijn ook goed voor de werking van je darmen en geven een vol gevoel. Zo voorkom je dat je teveel eet. Daarom is het ook beter om vers fruit te eten in plaats van fruitdrank. Fruitdrank vult minder en daar drink je sneller een glaasje extra van.

Kalium

Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Veel kalium zit in banaan, krenten en rozijnen. In een appel zit niet zo veel kalium. Maar appels zijn de meest gegeten fruitsoort in Nederland. En daarmee toch een belangrijke bron van kalium.

Duurzaam fruit

Het verbouwen, verpakken en vervoeren van fruit kost energie en grondstoffen. Enkele tips voor als je rekening wil houden met het milieu:

  • kies voor fruit van het seizoen en uit eigen land
  • kies fruit dat buiten geteeld wordt in plaats van in een verwarmde kas
  • kies fruit dat per vrachtwagen of schip wordt vervoerd in plaats van per vliegtuig

Elke maand ander fruit

Wat voor fruit kies je voor een fruitsalade als je rekening wil houden met het milieu? Zoek het op in de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal. Je kunt per maand zoeken naar duurzame groente- en fruitsoorten. 

> Ga naar de Groente- en Fruitkalender

Wist je dat.....

Je fruitsoorten het beste niet bij elkaar kunt bewaren? Doe ze bijvoorbeeld in een afgesloten papieren zak. En zachte fruitsoorten zoals aardbeien en kersen zijn beter houdbaar wanneer je het kroontje of steeltje niet verwijdert.

...dat we in Nederland niet voldoende fruit eten? Het advies is om minimaal 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten. Gemiddeld eten we in Nederland 112 gram - iets meer dan 1 portie.

...fruitsuiker niet gezonder is dan kristalsuiker? Suiker in fruit is niet gezonder dan suiker in bijvoorbeeld snoep. Fruit zelf is wel gezonder, doordat het veel vitamines, mineralen en vezels bevat.

> Meer over fruit op Voedingcentrum.nl

Alles weten over gezond eten?

Meer lezen