Hartstichting.nl wordt geladen

Wat zijn stamcellen?

Een stamcel is een cel die zich kan ontwikkelen tot een ander celtype. Er zijn verschillende soorten stamcellen. Stamcellen uit een embryo kunnen nog van alles worden, zoals een huidcel of een bloedcel. Andere soorten zijn al verder gespecialiseerd. Zo kunnen zogeheten ‘voorlopercellen’ uit het hart alleen nog doorgroeien tot hartcellen.

Stamcellen kunnen zieke cellen vervangen. Bovendien scheiden stamcellen stoffen uit die helpen bij het herstel van de bloedvaten en hartspier. Wetenschappers proberen met stamcellen het hart en de bloedvaten weer goed te laten functioneren, bijvoorbeeld na een hartinfarct.

Wanneer stamceltherapie?

Een kleine groep hart- en vaatpatiënten krijgt in Nederland stamceltherapie. Het gaat om mensen met angina pectoris of hartfalen, die geen baat hebben bij andere behandelingen.

Om voor deze behandeling in aanmerking te komen kan een patiënt de cardioloog vragen of stamceltherapie een optie is. Na doorverwijzing volgt een screening om te bepalen of hij voor de behandeling of deelname aan wetenschappelijk onderzoek in aanmerking komt.

Stamceltherapie voor hartfalen is nog steeds experimenteel. Er lopen studies bij het UMCU en het LUMC om de waarde van celtherapie voor patiënten met hartfalen te onderzoeken.

Onderzoek naar stamceltherapie

Stamceltherapie lijkt een mooie oplossing voor veel hart- en vaatproblemen. Wereldwijd loopt al jarenlang onderzoek naar stamcellen. Toch wordt stamceltherapie nog niet op grote schaal toegepast, omdat artsen en wetenschappers op een aantal problemen stuiten.

Het hart drukt de ingespoten stamcellen bijvoorbeeld weer uit de hartspier als het samenknijpt tijdens de hartslag. Ook blijkt een ziek stuk hartspier geen prettige omgeving te zijn voor stamcellen om zich te delen en te ontwikkelen tot gezond weefsel.

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag