Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Stamceltherapie is een behandeling waarbij de stamcellen worden ingebracht ter vervanging van afwezige of defecte cellen in bloed, weefsels of organen. Doel is het herstel van cellen, weefsels of organen.

  Wat zijn stamcellen?

  Een stamcel is een cel die zich kan ontwikkelen tot een ander celtype. Er zijn verschillende soorten stamcellen. Stamcellen uit een embryo kunnen nog van alles worden, zoals een huidcel of een bloedcel. Andere soorten zijn al verder gespecialiseerd. Zo kunnen zogeheten ‘voorlopercellen’ uit het hart alleen nog doorgroeien tot hartcellen.

  Stamcellen kunnen zieke cellen vervangen. Bovendien scheiden stamcellen stoffen uit die helpen bij het herstel van de bloedvaten en hartspier. Wetenschappers proberen met stamcellen het hart en de bloedvaten weer goed te laten functioneren, bijvoorbeeld na een hartinfarct.

  Wanneer stamceltherapie

  Een kleine groep hart- en vaatpatiënten krijgt in Nederland stamceltherapie. Het gaat om mensen met angina pectoris of hartfalen, die geen baat hebben bij andere behandelingen.

  Om voor deze behandeling in aanmerking te komen kan een patiënt de cardioloog vragen of stamceltherapie een optie is. Na doorverwijzing volgt een screening om te bepalen of hij voor de behandeling of deelname aan wetenschappelijk onderzoek in aanmerking komt.

  Stamceltherapie voor hartfalen is nog steeds experimenteel. Er lopen studies bij het UMCU en het LUMC om de waarde van celtherapie voor patiënten met hartfalen te onderzoeken.

  Onderzoek naar stamceltherapie

  Stamceltherapie lijkt een mooie oplossing voor veel hart- en vaatproblemen. Wereldwijd loopt al jarenlang onderzoek naar stamcellen. Toch wordt stamceltherapie nog niet op grote schaal toegepast, omdat artsen en wetenschappers op een aantal problemen stuiten.

  Het hart drukt de ingespoten stamcellen bijvoorbeeld weer uit de hartspier als het samenknijpt tijdens de hartslag. Ook blijkt een ziek stuk hartspier geen prettige omgeving te zijn voor stamcellen om zich te delen en te ontwikkelen tot gezond weefsel.

  Downloads

  Stel je vraag aan de Infolijn

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn via het groene balkje (zijkant)

  Meer lezen over behandelingen

  Steunhart

  Steunhart

  Behandeling hartfalen

  Behandeling hartfalen

  Hartrevalidatie

  Hartrevalidatie