Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Behandeling vernauwde beenslagader

Bij vernauwingen in de beenslagaders zijn verschillende behandelingen mogelijk. Er is een speciale looptherapie. Andere behandelingen zijn dotteren of opereren.

Bij vernauwingen in de beenslagaders krijgen de spieren in de benen te weinig zuurstof. Daardoor verzuren en verkrampen de spieren. Lopen gaat dan bijna niet meer door de pijn in de spieren van de kuit, het bovenbeen of de bil. De arts adviseert welke behandeling nodig is: looptherapie, een dotter- en stentbehandeling, bypassoperatie of slagaderoperatie.

Looptherapie

Looptherapie verbetert de doorbloeding in de benen. Resultaten van deze looptraining zijn:

 • de loopafstand neemt toe (aantal meters)
 • minder pijn tijdens lopen
 • verbeteren van de conditie en de looptechniek
 • het looptempo gaat omhoog

Wat is het effect van looptherapie?

Looptherapie stimuleert de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes (collateralen). Bij vernauwingen in een slagader zoekt het bloed een andere weg via deze nieuwe bloedvaatjes. Deze verwijden dan weer door de grotere bloedtoevoer.

Hoe word je begeleid?

De looptherapie staat meestal onder begeleiding van een fysiotherapeut. Hij bespreekt de klachten en de afstand die de patiënt bij aanvang pijnvrij kan lopen. Ook beoordeelt hij de conditie, bijvoorbeeld op een lopende band.

Dan maakt hij een loopschema op maat voor minimaal 3 maanden. Het schema bestaat uit meerdere keren lopen per dag. De fysiotherapeut geeft instructie over de looptechniek voor beter gebruik van de spieren.

Nadat de looptherapie is afgelopen blijft het nodig dagelijks te lopen. De betere doorbloeding van de spieren en de looptechniek gaan anders snel verloren.

 

 

Dotter- en stentbehandeling

Via de slagader schuift de vaatarts een katheter naar de plek van de vernauwing. De arts schuift een ballonnetje via de katheter tot in de vernauwing. Door het ballonnetje op te pompen, rekt de vaatwand op. Meestal herhaalt de arts de handeling enkele malen voor een goed resultaat.

Bij een dotterbehandeling is het mogelijk een stent in de vernauwing te plaatsen, een soort kokertje van gaas. De arts plaatst de stent op de dotterballon. Bij het opblazen van de ballon veert de stent naar buiten en drukt tegen de wand van de slagader. Als de ballon leegloopt, blijft de stent achter in het bloedvat en voorkomt het terugveren van de vaatwand.

Na de behandeling drukt de arts of de verpleegkundige het prikgat in de slagader een tijdje stevig dicht. Daarna krijgt de persoon een drukverband dat enkele uren moet blijven zitten. Soms gebruikt de vaatarts een soort afsluitdopje of een krammetje om de slagader te sluiten. Een dopje lost binnen 3 maanden op. Een krammetje blijft in de slagader aanwezig.

Risico's en complicaties

Bij dotteren of het plaatsen van een stent komen weinig complicaties voor. Een bloeduitstorting in de lies of benen is de meest voorkomende complicatie. Dotteren van de beenslagaders is redelijk succesvol. Soms komen de vernauwingen wel terug. Maar dit leidt niet altijd opnieuw tot klachten.

Bypassoperatie

Bij een bypassoperatie maakt een vaatchirurg een omleiding langs een vernauwing in een bloedvat. De vaatchirurg gebruikt hiervoor een kunststof vaatprothese of een ader uit het been. Een ader heeft de voorkeur. Er zijn genoeg aders in het been die de functie van de verwijderde ader overnemen.

De operatie duurt ongeveer 2 uur. Tijdens de operatie is de patiënt geheel of gedeeltelijk verdoofd. De verblijfsduur in het ziekenhuis voor deze operatie is enkele dagen.

Risico's en complicaties

Een bypass- of een slagaderoperatie heeft meer risico's dan een dotter- en stentbehandeling.

Bij elke operatie zijn er risico’s op complicaties, zoals wondinfectie, longontsteking, trombose en longembolie. Specifieke complicaties die bij de bypassoperatie kunnen voorkomen:

 • hartproblemen
 • lekkage van de geopereerde slagader met nabloedingen
 • verstopping van de bypass
 • ontsteking van de vaatprothese
 • beschadiging van de zenuwen rond de operatieplek

Slagaderoperatie

Een alternatief voor de bypassoperatie is de slagaderoperatie (endarteriëctomie). De vaatchirurg snijdt de slagader open en verwijdert de plaque en de binnenste laag van de vaatwand. De vaatwand herstelt zich daarna weer snel. Om het bloedvat te hechten gebruikt de chirurg een kunststof inzetstukje of een stukje vaatwand van een ader uit het been (patch).

Risico's en complicaties

Bij elke operatie zijn er risico’s op complicaties, zoals wondinfectie, longontsteking, trombose en longembolie. Specifieke complicaties die bij de slagaderoperatie kunnen voorkomen:

 • hartproblemen
 • lekkage van de geopereerde slagader met nabloedingen
 • verstopping van de bypass
 • ontsteking van de vaatprothese
 • beschadiging van de zenuwen rond de operatieplek

Meer lezen

Meer over vernauwingen in de beenslagaders

Stel je vraag aan de Infolijn

 • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
 • Chat met de Infolijn 

Lees meer over vernauwde beenslagaders

Frits

Frits: “Het duurde best lang voordat de artsen doorhadden dat ik vaatproblemen in de benen had”

Dotter- en stentbehandeling

Dotter- en stentbehandeling

Vernauwing van de beenslagader

Vernauwing van de beenslagader