Hartstichting.nl wordt geladen

Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen ontstaan langzaam. In eerste instantie merk je er niet veel van. In rust krijgen de benen nog voldoende zuurstof. Langzamerhand krijg je klachten bij lopen, fietsen of rennen. De spieren verzuren als het ware. Dit merk je aan een stekende pijn en kramp in de benen. Door stil te staan, bijvoorbeeld voor een etalage, verdwijnt de pijn. De aandoening wordt daarom ook wel etalagebenen genoemd.

To be able to view this content you need to accept the cookies that come from this third party.

  • Medische termen

    Artsen noemen vernauwingen in de beenslagaders ook wel claudicatio intermittens. Ook gebruiken ze de bredere term perifeer arterieel vaatlijden (PAV). PAV staat voor vaatproblemen in de perifere delen van het lichaam, dus armen, benen en voeten.

Pijn bij het lopen

Pijn bij lopen is de belangrijkste klacht bij etalagebenen. De pijn zit meestal in de kuit, maar kan ook voorkomen in de bovenbenen of de bilspieren. De vernauwing zit boven de plaats waar de persoon pijn voelt.

Sommige mensen hebben alleen last na een flink eind lopen. Bij ernstige vernauwingen kun je al na enkele tientallen meters klachten krijgen. Soms is dit zelfs in rust, vooral als de bloeddruk in het been laag is. Dit is bijvoorbeeld 's nachts.

Andere symptomen van een slechte doorbloeding van de benen zijn koude voeten, minder gevoel in de benen en kalknagels of minder snel groeiende teennagels. 

Diagnose en onderzoek

Met een loopbandonderzoek onderzoekt de arts hoe ver je maximaal kunt lopen totdat je pijn krijgt. Je loopt op een een lopende band en moet aangeven waar en wanneer je pijn in de benen krijgt en echt niet meer verder kunt.

Het onderzoek kan samengaan met andere onderzoeken. De arts bepaalt bijvoorbeeld de ernst en mate van de vernauwingen van de slagaders in de benen met een bloeddrukmeting (enkel-arm-index) en een Doppler-onderzoek.

Enkel-arm-index

Met de enkel-arm-index kan een arts bepalen of er vernauwingen zijn in de beenslagaders. Normaal is de bloeddruk bij je enkels vrijwel gelijk aan die in de arm. Bij een vernauwing in het been is de bloeddruk in de enkel lager dan die in de arm. De verhouding tussen de bovendruk in de onderbenen en de armen heet de enkel-arm-index. 

Behandeling

Bij vernauwingen in de beenslagaders krijg je altijd eerst een speciale looptherapie. Pas als deze niet werkt, kan een andere ingreep nodig zijn, zoals dotteren of een bypassoperatie.

Meer weten over etalagebenen?

Vraag dan direct onze gratis folder aan. Hierin lees je alles over het leven met etalagebenen.
iPad met een foto van een vrouw die naar een etalage kijkt

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag