Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Vernauwing van de beenslagader

  Vernauwingen in de beenslagaders (etalagebenen) ontstaan door slagaderverkalking. Door de vernauwing vermindert de bloedtoevoer naar de benen. De beenspieren krijgen minder zuurstof, en dit geeft pijnklachten bij het lopen.

  Ontstaan etalagebenen

  Etalagebenen heb je niet van de ene op de andere dag. In eerste instantie merk je er niet veel van. In rust krijgen de benen nog voldoende zuurstof, maar langzamerhand ontstaat een zuurstoftekort in de spieren bij lopen, fietsen of rennen. De spieren verzuren als het ware. Dit merk je aan een stekende pijn en kramp in de benen. Door stil te staan, bijvoorbeeld voor een etalage, verdwijnt de pijn. De aandoening wordt daarom ook wel etalagebenen genoemd.

  Medische termen

  Artsen noemen vernauwingen in de beenslagaders ook wel claudicatio intermittens. Ook gebruiken ze de bredere term perifeer arterieel vaatlijden (PAV). PAV staat voor vaatproblemen in de perifere delen van het lichaam, dus armen, benen en voeten.

  Oorzaken etalagebenen

  Vernauwingen in de beenslagaders ontstaan door slagaderverkalking. Factoren die het proces van slagaderverkalking bevorderen zijn:

  • roken
  • hoge bloeddruk
  • suikerziekte (diabetes mellitus)
  • een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed
  • overgewicht
  • weinig lichaamsbeweging
  • aanleg
  • leeftijd

  Dit noemen we ook wel risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

  Symptomen etalagebenen

  Pijn bij lopen is het belangrijkste symptoom bij etalagebenen. De pijn zit meestal in de kuit, maar kan ook voorkomen in de bovenbenen of de bilspieren. De vernauwing zit boven de plaats waar de persoon pijn voelt.

  Sommige mensen hebben alleen last na een flink eind lopen. Bij ernstige vernauwingen treden de problemen al na enkele tientallen meters op. Soms zelfs in rust. Pijn in rust treedt vooral op als de bloeddruk in het been laag is, bijvoorbeeld 's nachts in bed.

  In de ergste vorm ontstaan spontaan wondjes op de huid die slecht genezen of helemaal niet meer dichtgaan. Een deel van een teen of voet kan zelfs afsterven.

  Andere symptomen van een slechte doorbloeding van de benen:

  • koude voeten
  • minder gevoel in de benen
  • vetlaag in de benen neemt af en de haargroei op voeten en tenen verdwijnt
  • ontstaan kalknagels en de teennagels groeien minder snel

  Frits

  "Het duurde best lang voordat de artsen doorhadden dat ik vaatproblemen in de benen had."

  Lees mijn verhaal

  Behandeling vernauwingen in de beenslagaders

  Bij etalagebenen krijg je altijd adviezen voor een gezonde leefstijl. Vooral voor rokers is het belangrijk dat ze stoppen met roken. 

  Vaak is looptherapie effectief. Door intensieve looptraining neemt de bloedtoevoer naar de kleinste vaten in de benen toe. Hierdoor nemen de pijnklachten af.

  Soms zijn medicijnen nodig voor hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte of diabetes. Daarnaast worden antistollingsmedicijnen voorgeschreven om afsluiting van een bloedvat te voorkomen.

  Alleen in ernstige gevallen is een operatie nodig:

  • dotter- en stentbehandeling
  • bypassoperatie
  • broekprothese

  > Meer over behandelingen bij vernauwingen in de beenslagader

  Onderzoek naar vaatziekten

  Vaatziekten, zoals etalagebenen, kunnen ernstige gevolgen hebben als ze niet op tijd behandeld worden. Onderzoek naar vaatziekten blijft nodig om deze aandoeningen eerder te ontdekken en beter te behandelen.

  Meer over onderzoek

  Downloads

  Stel je vraag aan de Infolijn

  Lees meer over vernauwing van de beenslagader

  Frits

  Frits: “Het duurde best lang voordat de artsen doorhadden dat ik vaatproblemen in de benen had”

  Behandeling vernauwde beenslagader

  Behandeling vernauwde beenslagader

  Dotter- en stentbehandeling

  Dotter- en stentbehandeling