Slagaderverkalking
Bij de geboorte is de wand van de slagaders glad van binnen. Maar in de loop der jaren kan de binnenkant van de slagaders beschadigd raken. Dit geeft een ontstekingsreactie waardoor de vaatwand verdikt. Zo'n plaatselijke verdikking van de vaatwand wordt een plaque genoemd. Het hele ontstekingsproces heet slagaderverkalking.
Ontstaan slagaderverkalking
Bij een gladde binnenlaag van een bloedvat is er een kleine kans dat er iets aan de vaatwand blijft plakken. Wanneer die laag beschadigt, dringen er witte bloedcellen en vette stoffen zoals cholesterol doorheen. Ze hopen zich op in de vaatwand. Dit zorgt voor een steeds dikkere vaatwand, ook wel plaque genoemd. Er kan op die plek minder bloed doorheen.
De naam slagaderverkalking komt van de kalk die zich later afzet in de verdikking (plaque).
Wie loopt risico?
Factoren die slagaderverkalking kunnen versnellen of veroorzaken zijn:
- roken
- hoge bloeddruk
- hoog cholesterol
- diabetes (suikerziekte)
- overgewicht
- langdurige stress
Je leeftijd en geslacht zijn ook van invloed. Ook komt in sommige families slagaderverkalking relatief vaak voor en speelt familiaire aanleg een rol.
Slagaderverkalking symptomen
Slagaderverkalking kun je lang hebben zonder er last van te hebben. Vaak ontstaan er pas klachten als een slagader erg vernauwd is, zoals:
- pijn op de borst bij het sporten of heftige emoties (angina pectoris)
- pijn tijdens het lopen (etalagebenen)
Diagnose
Als de arts slagaderverkalking vermoedt of de kans hierop hoog is, kan hij je doorverwijzen naar de cardioloog om te bepalen of er vernauwingen zijn.
Gevolgen
In het begin is plaque stabiel. Maar de plek wordt steeds zwakker als zich meer stofjes ophopen. Dan kan de plaque scheuren en komt de inhoud van de plaque in contact met het bloed.
Het bloed stolt en er ontstaat een bloedstolsel op de plaque. Dit kun je vergelijken met een wondje op de huid waarbij er een korstje wordt gevormd. Dit bloedstolsel kan dan de slagader afsluiten. Er kan ook een stukje afbreken en iets verderop een bloedvat afsluiten. Dan kan er een hartinfarct of herseninfarct ontstaan.
Verklein je kans op slagaderverkalking
Interessant voor jou
Herseninfarct
Slagaderverkalking kan stolsels in het bloed veroorzaken. Een stolsel kan een bloedvat in de hersenen afsluiten, hierdoor kan een herseninfarct ontstaan. Ontdek wat een herseninfarct is en wat de symptomen zijn.
TIA
Een TIA is een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen. Dit wordt veroorzaakt door een stolsel dat door slagaderverkalking kan ontstaan. Lees meer over TIA.
Hartinfarct
Bij een hartinfarct raakt een bloedvat van het hart plotseling afgesloten. Slagaderverkalking kan stolsels in het bloed veroorzaken. Zo een stolsel kan doorschieten naar een bloedvat van het hart.
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.