> Naar content trash arrow-down-light menu paper stack mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen. De gegevens die we verwerken tijdens je bezoek bevatten informatie over je gezondheid. Daarom hebben we toestemming nodig.

Meer over privacy en voorwaarden

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Een TIA (Transient Ischemic Attack) is een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen. De afsluiting wordt veroorzaakt door een bloedprop. Die bloedprop lost weer op. Daardoor duren de klachten niet langer dan een half uur, soms wat langer. Bij een TIA zijn er geen blijvende gevolgen. Een TIA kan wel een voorbode zijn voor een herseninfarct, met blijvende hersenschade. Neem een TIA daarom altijd serieus.

  Herken de signalen

  Een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm zijn de 3 belangrijkste signalen van een TIA, een voorbijgaande beroerte. Bij verreweg de meeste mensen komt één of meerdere van deze verschijnselen voor.

  Let op Mond, spraak, arm. Beroerte-alarm! Bel direct 112.

  Er komen ook andere uitvalsverschijnselen voor, zoals plotseling dubbelzien, wazig zien of blindheid van een van beide ogen. De uitvalsverschijnselen zijn hetzelfde als bij een herseninfarct. Het verschil is dat bij een TIA snel volledig herstel optreedt.

  > Meer over het herkennen van de signalen

  Meerdere TIA’s

  Een TIA kan één keer voorkomen of meerdere malen achter elkaar. De bloedpropjes die de verstopping veroorzaken kunnen allemaal dezelfde weg volgen. Zo blokkeren ze elke keer op dezelfde plek even de bloedstroom. Bij elke tijdelijke blokkade ontstaat een TIA met dezelfde verschijnselen. Een bloedprop kan ook op een andere plek in de hersenslagaders terechtkomen. De gevolgen kunnen dan sterk verschillen van eerdere TIA’s. Meerdere TIA’s hoeven dus niet altijd dezelfde verschijnselen te veroorzaken.

  Wat te doen bij een TIA

  Uitvalsverschijnselen zijn bij een herseninfarct, hersenbloeding en bij een TIA hetzelfde. Je weet dus niet waardoor de uitvalsverschijnselen veroorzaakt worden. Bel daarom altijd direct 112!

  Omdat een TIA kortdurende uitvalsverschijnselen veroorzaakt, zijn deze vaak al verdwenen voordat 112 gebeld is. Bezoek dan altijd nog dezelfde dag de huisarts. Die onderzoekt of het een TIA kan zijn geweest. Als de huisarts een TIA vermoedt, dan stuurt hij of zij je direct door naar een TIA-poli in een ziekenhuis of maakt een afspraak met de neuroloog.

  Kortom:

  • bij verschijnselen: nooit afwachten en 112 (laten) bellen
  • bij twijfel achteraf altijd zo snel mogelijk contact opnemen met de huisarts

  Medisch onderzoek

  Er is onderzoek nodig om erachter te komen waardoor uitvalsverschijnselen ontstaan. Je kunt niet aan iemand zien of er sprake is van een herseninfarct, hersenbloeding of TIA. Alleen in het ziekenhuis (op een stroke-unit) kan door onderzoek de diagnose TIA gesteld worden.

  Uitvalsverschijnselen nog aanwezig

  Als de uitvalsverschijnselen nog aanwezig, zijn wordt een CT-scan gemaakt van de hersenen. Een CT-scan laat zien of er sprake is van een hersenbloeding of niet. Dat is belangrijk, want een bloeding wordt anders behandeld dan een TIA en herseninfarct. In een enkel geval is een MRI-scan nodig.

  Uitvalsverschijnselen voorbij

  Als de uitvalsverschijnselen al voorbij zijn, kan de (huis)arts vermoeden dat er sprake was van een TIA. Hij verwijst je dan door naar een TIA-poli of TIA-service. Daar kan je snel (soms dezelfde dag nog) terecht. Er worden verschillende onderzoeken gedaan, zoals een bloedonderzoek, bloeddrukmeting en CT-scan. In principe worden alle onderzoeken op dezelfde dag gedaan. Zo kan de neuroloog na het laatste onderzoek de diagnose stellen en de behandeling inzetten. Om de oorzaak te achterhalen, zijn de vervolgonderzoeken hetzelfde als bij een herseninfarct. 

  > Meer over oorzaken van TIA en herseninfarct

  Behandeling TIA

  Na een TIA krijg je medicijnen om een nieuwe TIA of een herseninfarct te voorkomen. De kans hierop is het grootst in de eerste 14 dagen na een TIA. Een TIA is dan ook een ernstige waarschuwing. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk na een TIA te starten met een goede behandeling om een nieuwe TIA of een infarct te voorkomen.

  Soms is het nodig de oorzaak van de TIA aan te pakken, zoals een operatie bij een ernstige vernauwing in de halsslagader. Bij hartritmestoornissen of andere hartaandoeningen wordt u doorverwezen naar een cardioloog.

  Manieren om de kans op een nieuwe TIA te verlagen zijn:

  Medicijnen

  Om een een nieuwe TIA te voorkomen, schrijft de arts medicijnen voor. Dit zijn dezelfde medicijnen als die bij een herseninfarct gegeven worden. Bijvoorbeeld: antistollingsmiddelen of bloedplaatjesremmers cholesterolverlagers bloeddrukverlagers

  > Meer over medicijnen

  Gezond leven

  Ook een gezonde leefstijl vermindert de kans op een nieuwe TIA: niet roken, voldoende bewegen en gezond eten (minder zout, minder verzadigde vet).

  > Meer over gezond leven

  Operatie halsslagader

  Soms wordt een TIA veroorzaakt door ernstige vernauwingen in de halsslagader. Dan kan de neuroloog een operatie adviseren. De vernauwingen in halsslagader worden dan opgeheven of verminderd.

  > Meer over operatie halsslagader

  Oorzaken TIA

  De oorzaken van een TIA zijn hetzelfde als die van een herseninfarct. Vaak is er sprake van slagaderverkalking, waardoor er vernauwingen in de slagaders ontstaan. Dit kan ook gebeuren in de bloedvaten die de hersenen van bloed voorzien.

  Bij ritmestoornissen kunnen stolseltjes in het hart ontstaan, die kunnen doorschieten naar de bloedvaten van de hersenen. Dit kan ook tot een TIA leiden.

  > Meer over oorzaken van een herseninfarct

  Gevolgen TIA

  Een TIA veroorzaakt geen blijvende gevolgen. Heb je na een TIA nog wel klachten, dan was er sprake van een herseninfarct.

  Autorijden na een TIA

  Een praktisch gevolg van een TIA is dat je 2 weken niet mag autorijden. Na deze 2 weken beoordeelt de neuroloog of je nog lichamelijke of psychische beperkingen hebt. Zo niet, dan is autorijden weer toegestaan.

  Voor beroeps- en buschauffeurs gelden andere richtlijnen. Voor je beroep mag je na 4 weken weer autorijden, als er geen functiestoornissen meer zijn. De neuroloog legt je rijgeschiktheid vast in een specialistisch rapport. De nieuwe termijn van rijgeschiktheid is maximaal 3 jaar. Als je nog beperkingen hebt, dan kan de neuroloog je ongeschikt verklaren als beroepschauffeur.

  Voorbode herseninfarct

  Een TIA kan een voorbode zijn voor een herseninfarct. Een herseninfarct is een ernstige aandoening met blijvende gevolgen. 

  > Meer over herseninfarct

  > Meer over de gevolgen van een herseninfarct

  Vragen over dit onderwerp?

  Mail de Infolijn

  Bel 0900 3000 300 (maandag t/m vrijdag van 9.00 - 13.00 uur)

  Lees meer over TIA

  Frits

  Frits: “Wat ik allemaal heb gehad? Meerdere TIA's, verstopte kransslagaders en een lekkende hartklep”

  Behandeling vernauwde halsslagader

  Behandeling vernauwde halsslagader

  Anouska

  Anouska: “Niet iedereen begrijpt dat ik niet meer werk nu ik meerdere beroertes heb gehad”