Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Bij een TIA sluit een stolsel een bloedvat in de hersenen tijdelijk af. Dat stolsel lost vanzelf weer op. Daarom duren de klachten kort, vaak maar een paar minuten. Meestal treedt binnen een half uur volledig herstel op.

Handig om te weten! 

  • Beroerte is de verzamelnaam voor een TIA, herseninfarct en hersenbloeding.
  • TIA staat voor Transient Ischemic Attack: een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen. 
  • Een herseninfarct is iets anders dan een hersenbloeding.

Bij alle 3 de vormen zijn de verschijnselen hetzelfde. 

Hoe ontstaat een TIA?

De oorzaken van een TIA zijn hetzelfde als die van een herseninfarct. Er loopt een stolsel vast in een bloedvat. Bij een TIA lost dit stolsel vanzelf op, bij een herseninfarct niet. 

Vernauwingen in de halsslagaders

Een TIA kan ontstaan in de halsslagadersDit zijn grote bloedvaten waardoor er bloed naar de hersenen stroomt. In deze bloedvaten kunnen vernauwingen ontstaan. Dit heet slagaderverkalking. Er kunnen zich op die plekken stolsels vormen. Meestal sluit zo'n stolsel de halsslagader niet helemaal af. Het kan wel doorschieten naar de hersenen en daar een kleiner bloedvat verstoppen. Als dit stolsel vanzelf weer oplost heb je een TIA.

> Meer over vernauwingen in de halsslagaders

Overige oorzaken van een TIA

Vernauwingen in de kleine bloedvaten 
Een TIA kan onstaan in de slagaders naar de hersenen, maar ook in de kleine bloedvaten zelf kunnen vernauwingen ontstaan, bijvoorbeeld als je lang een hoge bloeddruk hebt. Door die hoge bloeddruk kunnen de bloedvaten beschadigen. Hierdoor ontstaat er gemakkelijker slagaderverkalking. Dit kan weer leiden tot een TIA of herseninfarct.

Stolsel uit het hart
Een bloedvat kan ook afgesloten worden door een stolsel dat in het hart is ontstaan. Zo'n stolsel kan bijvoorbeeld ontstaan door hartproblemen. Er kunnen stolsels ontstaan door onder andere boezemfibrilleren, een kunsthartklep, een kleine opening tussen de boezems (PFO) of een ontsteking aan het hart. Vanuit het hart kan een stolsel doorschieten naar de hersenvaten. Daar kan een bloedvat verstoppen. Als het stolsel vanzelf oplost heb je een TIA, anders is het een herseninfarct.

Weinig zuurstof
Een TIA of herseninfarct kan soms ontstaan doordat er te weinig bloed naar de hersenen gaat. Dit is zeldzaam, maar kan bijvoorbeeld kort na een hartinfarct voorkomen. 

Trombose
Ook zeldzaam is een TIA of herseninfarct door trombose in de aderen van de hersenen. Dit heet ook wel sinustrombose. Dit komt vaker voor bij mensen onder de 50 jaar. 

Herken de signalen

De 3 belangrijkste signalen van TIA zijn: een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm. De signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn gelijk. Je weet dus niet waardoor de uitval komt. Bel daarom altijd direct 112!

Wat doen als klachten direct weg zijn?

​Bij een TIA heb je maar kort last van uitvalsverschijnselen. Soms maar enkele minuten. Je moet nooit afwachten, maar de signalen kunnen al verdwenen zijn voordat 112 gebeld is. Bezoek dan wel altijd nog dezelfde dag de huisarts. Die kan je indien nodig direct doorverwijzen naar een TIA-poli in het ziekenhuis of een afspraak maken bij een neuroloog.

Samengevat

  • Bij uitvalsverschijnselen: nooit afwachten en altijd 112 (laten) bellen!
  • Als de signalen vrijwel direct weg zijn: neem zo snel mogelijk contact op met je huisarts

Serieuze waarschuwing

Een TIA is een ernstige waarschuwing. Je hebt meer kans op een herseninfarct in de toekomst. Dan kan er wel blijvende schade zijn. Neem een TIA daarom altijd serieus! 

Soms krijg je meer TIA's achter elkaar binnen een paar dagen of weken. Zo'n bloedstolsel kan telkens op dezelfde plek een verstopping veroorzaken. Dan heb je steeds dezelfde klachten. Maar als het stolseltje ergens anders vastloopt, kunnen de klachten verschillen van eerdere TIA's.

Onderzoek in het ziekenhuis

Onderzoek in het ziekenhuis kan vaststellen of je een TIA, herseninfarct, -bloeding hebt. 

Onderzoek bij uitval

Heb je nog uitvalsverschijnselen als je in het ziekenhuis aankomt, dan wordt een CT-scan of MRI gemaakt van de hersenen. Hiermee is te zien of je een herseninfarct of een -bloeding hebt. Dat is belangrijk, want een bloeding wordt anders behandeld dan een TIA of herseninfarct. 

Onderzoek achteraf

Als de uitvalsverschijnselen al voorbij zijn, kan de (huis)arts je doorsturen naar een TIA-poli. Vaak kun je daar dezelfde dag nog terecht en krijg je direct verschillende onderzoeken. Dit zijn meestal een bloedonderzoek, een ECG (hartfilmpje) en een onderzoek van de bloedvaten in de hals. Na de onderzoeken hoor je van de neuroloog wat er aan de hand is en of behandeling nodig is.

Behandeling TIA

Bij een TIA lost het propje vanzelf op. Je klachten gaan vanzelf weg. Heb je na een TIA toch klachten die niet overgaan? Dan had je mogelijk een herseninfarct.

Een TIA is wel een ernstige waarschuwing. Er is een kans op een nieuwe TIA of een herseninfarct. In de eerste dagen is die kans het grootst. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk na een TIA te starten met een goede behandeling.

Medicijnen

Je arts schrijft medicijnen voor om een nieuwe TIA te voorkomen, zoals:

  • antistollingsmiddelen of bloedplaatjesremmers
  • cholesterolverlagers
  • bloeddrukverlagers

Dit zijn dezelfde medicijnen als bij een herseninfarct.

Operatie halsslagader

Bij een ernstige vernauwingen in de halsslagader kan de neuroloog een operatie adviseren. De vernauwingen in halsslagader worden dan opgeheven of verminderd.

> Meer over operatie halsslagader

Doorverwijzing cardioloog

Soms zijn hartritmestoornissen of andere hartaandoeningen de oorzaak van een TIA. Dan word je doorverwezen naar een cardioloog.

Je kans op een nieuwe TIA verkleinen

Door gezond te leven verklein je de kans op een nieuwe TIA. Dus stoppen met roken, voldoende bewegen, afvallen bij overgewicht en gezond eten. 

> Tips voor een gezonde leefstijl

Veelgestelde vragen

Mag ik zelf weer autorijden na een TIA?

Voor een TIA en herseninfarct gelden dezelfde regels voor autorijden. Na een TIA mag je 2 weken niet zelf rijden. Na deze 2 weken beoordeelt de neuroloog of je weer mag autorijden.​

Mag ik voor mijn beroep weer autorijden na een TIA?

Beroeps- en buschauffeurs mogen pas na 4 weken weer autorijden. De voorwaarde is dat je geen klachten meer hebt. De neuroloog legt dit vast in een specialistisch rapport dat maximaal 3 jaar geldig is. 

Kun je klachten houden na een TIA?

Bij een TIA lost het propje vanzelf op. Je klachten of uitval trekken als het goed is ook heel snel weg. Meestal binnen een half uur. Houd je na een TIA toch klachten? Dan had je mogelijk een herseninfarct. Het is dan goed om een afspraak te maken met je huisarts om dit te bespreken. 

Stel je vragen over een TIA

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag 

Meer lezen over beroerte