Hartstichting.nl wordt geladen

Een beroerte is een verzamelnaam voor een TIA, een herseninfarct en een hersenbloeding.

Vernauwingen in de halsslagaders

Een oorzaak van een TIA kunnen vernauwingen in de halsslagaders zijn. Halsslagaders zijn grote bloedvaten waar bloed naar de hersenen stroomt. In de halsslagaders kunnen vernauwingen ontstaan, door bijvoorbeeld een hoge bloeddruk. Dit wordt slagaderverkalking genoemd. Door slagaderverkalking ontstaan stolsels die doorschieten naar de hersenen. Deze stolsels kunnen een bloedvat in de hersenen verstoppen en zo een TIA veroorzaken. 

Leer je bloeddruk verlagen

Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op een beroerte of hartinfarct. Onze gratis brochure bevat handige tips, zodat je zelf je bloeddruk kunt verlagen.
mevrouw leest op haar computer

Vernauwingen in de kleine bloedvaten

Een TIA kan ontstaan in de slagaders naar de hersenen, maar ook in de kleine bloedvaten zelf kunnen vernauwingen ontstaan, bijvoorbeeld als je lang een hoge bloeddruk hebt. Door die hoge bloeddruk kunnen de bloedvaten beschadigen. Hierdoor ontstaat er gemakkelijker slagaderverkalking. Dit kan weer leiden tot een TIA of herseninfarct.

Een stolsel uit het hart

Een stolsel dat in het hart is ontstaan kan een bloedvat afsluiten. Sommige hartproblemen kunnen dit soort stolsels veroorzaken. Er kunnen stolsels ontstaan door onder andere boezemfibrilleren, een kunsthartklep, een kleine opening tussen de boezems (PFO) of een ontsteking aan het hart. Vanuit het hart kan een stolsel naar de hersenvaten stromen en een bloedvat verstoppen. Als het stolsel vanzelf oplost heb je een TIA, anders is het een herseninfarct.

Weinig zuurstof

Een TIA of herseninfarct kan soms ontstaan doordat er te weinig bloed naar de hersenen gaat. Dit is zeldzaam, maar kan bijvoorbeeld kort na een hartinfarct voorkomen.

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag