Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Bij een beroerte gaat er iets mis in de bloedvaten van je hersenen. Een deel van de hersenen krijgt op dat moment geen zuurstof en voeding meer. Plotseling vallen functies uit. Je gaat bijvoorbeeld verward praten of hebt een scheve mond of een lamme arm.

Wat is een beroerte?

Bekijk de video over het ontstaan en de gevolgen van een beroerte. 

Soorten beroerte

Er zijn 3 vormen van beroerte: een TIA, een herseninfarct en een hersenbloeding. Een TIA en een herseninfarct komen vaker voor dan een hersenbloeding.

Medische term

De medische term voor een beroerte is Cerebro Vasculair Accident (CVA). De vrije vertaling is een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen.

Signalen bij een beroerte


Bij een beroerte vallen plotseling functies uit. De 3 meest voorkomende signalen zijn: een scheve mond, verwarde spraak of een lamme arm. Herken je deze signalen? Bel dan direct 112!

> Meer signalen bij een beroerte

Oorzaken beroerte

De oorzaken van een hersenbloeding en een -infarct zijn heel verschillend. Een TIA en een herseninfarct ontstaan op dezelfde manier. Er loopt een stolsel vast in een bloedvat. Bij een TIA lost dit stolsel vanzelf op, bij een herseninfarct niet.

Oorzaken van een TIA of herseninfarct

Bij een TIA of herseninfarct is een bloedvat verstopt. Dit kan meerdere oorzaken hebben. 

Vernauwingen in de halsslagaders

Een herseninfarct kan ontstaan in de halsslagaders. Dit zijn grote bloedvaten waardoor er bloed naar de hersenen stroomt. In deze bloedvaten kunnen vernauwingen ontstaan. Dit heet slagaderverkalking. Er kunnen zich op die plekken stolsels vormen. Meestal sluit zo'n stolsel de halsslagader niet helemaal af. Het kan wel doorschieten naar de hersenen en daar een kleiner bloedvat verstoppen. Bij een TIA lost het stolsel vanzelf op, bij een herseninfarct niet.

Vernauwingen in de kleine bloedvaten 

Ook in de kleine bloedvaten zelf kunnen vernauwingen ontstaan, bijvoorbeeld als je lang een hoge bloeddruk hebt. Door die hoge bloeddruk kunnen de bloedvaten beschadigen. Hierdoor ontstaat er gemakkelijker slagaderverkalking. Dit kan weer leiden tot een TIA of herseninfarct.

Stolsel uit het hart

Een bloedvat kan ook afgesloten worden door een stolsel dat in het hart is ontstaan. Zo'n stolsel kan bijvoorbeeld ontstaan door hartproblemen. Er kunnen stolsels ontstaan door onder andere boezemfibrilleren, een kunsthartklep, een kleine opening tussen de boezems (PFO) of een ontsteking aan het hart. Vanuit het hart kan een stolsel doorschieten naar de hersenvaten. Daar kan een bloedvat verstoppen en zo ontstaat er een TIA of herseninfarct.

Weinig zuurstof

Een TIA of herseninfarct kan soms ontstaan doordat er te weinig bloed naar de hersenen gaat. Dit is zeldzaam, maar kan bijvoorbeeld kort na een hartinfarct voorkomen.

Trombose

Ook zeldzaam is een TIA of herseninfarct door trombose in de aderen van de hersenen. Dit heet ook wel sinustrombose. Dit komt vaker voor bij mensen onder de 50 jaar.

Oorzaken van een hersenbloeding

​De bloeding in de hersenen kan op verschillende plekken ontstaan. De oorzaak is ook verschillend.

Bloeding in de grote hersenen, kleine hersenen of hersenstam (ICH):

ICH staat voor intracerebrale hersenbloeding. Dit type bloeding ontstaat meestal door:

  • langdurige hoge bloeddruk, waardoor kleine bloedvaten in de hersenen beschadigd raken
  • een aandoening die de vaatwanden minder elastisch maakt (amyloid angiopathie)
  • misvormingen in de vaten

Ook een stoornis in de bloedstolling kan bijdragen aan het ontstaan van een bloeding. Ook al veroorzaakt die stoornis niet de hersenbloeding zelf, het kan de gevolgen van een bloeding wel verergeren.

Hersenbloeding rondom het hersenweefsel (SAB) 

Een hersenbloeding kan ook ontstaan door een gebarsten aneurysma. Een hoge bloeddruk of roken verhogen de kans op dit type bloeding. De medische term is SAB, wat staat voor subarachnoïdale bloeding.

Hersenbloeding door invloed van buiten

  • een klap op het hoofd
  • een val of ongeluk
  • geweld

Diagnose en behandeling

De signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn gelijk. Zonder onderzoek is niet te zien om welke vorm van beroerte het gaat. Pas in het ziekenhuis is de diagnose te stellen. Als de oorzaak duidelijk is, kan de behandeling starten. Een snelle behandeling voorkomt blijvende schade.

Kans op herhaling verminderen

Gezond leven is voor iedereen belangrijk, maar zeker na een beroerte. Vooral roken en hoge bloeddruk verhogen het risico op een nieuwe beroerte. Tijdens de revalidatie krijg je tips om je bloeddruk goed te houden en kun je hulp krijgen bij het stoppen met roken.

> Lees wat je zelf kunt doen

Gevolgen voor iedereen anders

De hersenen zorgen er onder andere voor dat je kunt bewegen, voelen, spreken, nadenken en de taal begrijpt. Die functies liggen op verschillende plekken. Daarom kunnen de gevolgen ook heel verschillend zijn. De kans op herstel heeft te maken met de soort en plek van de beroerte. Ook snelle behandeling helpt mee. De grootste verbetering vindt plaats in de eerste weken. 

> Meer over gevolgen van een beroerte

Verder na een beroerte

Een herseninfarct of -bloeding is heftig. Sommige dingen gaan niet meer zo gemakkelijk als vroeger. Ontdek hoe je hier goed mee om kunt gaan.

Stel je vraag over beroerte

  • Chat op deze pagina met een voorlichter 
  • Bel 0900 3000 300 (werkdagen 9 tot 13 uur)