Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Klik nu hier om deze pagina
in je Gids te bewaren.

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Bij een beroerte gaat er iets mis in de hersenen. Een deel van de hersenen krijgt voor kortere of langere tijd geen zuurstof meer. Dit veroorzaakt plotselinge uitvalsverschijnselen. In medische termen wordt beroerte ook wel een CVA (Cerebro Vasculair Accident) genoemd. Dit betekent een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen.

  Wat is een beroerte?

  Beroerte is een verzamelnaam voor verschillende problemen met de bloedvoorziening van de hersenen.

  • herseninfarct: een bloedpropje sluit een bloedvat in de hersenen af
  • hersenbloeding: een bloedvat in de hersenen barst open
  • TIA: er is een kortdurende afsluiting van een bloedvat in de hersenen

  Bij alle 3 krijg je uitvalsverschijnselen. Bij een TIA zijn deze verschijnselen tijdelijk.

  Herken de signalen

  De hersenen zijn het regelcentrum van ons lichaam. Hersenen hebben zuurstof nodig zodat jij kan voelen, zien, horen, ruiken en reageren. Zuurstof wordt via het bloed vervoerd. Als de bloedtoevoer onderbroken wordt, krijgt een deel van de hersenen te weinig zuurstof. Dit gebied kan dan niet goed werken en er ontstaan uitvalsverschijnselen. Dit heet een beroerte. Meestal gebeurt een beroerte totaal onverwacht, zonder duidelijke waarschuwingssignalen vooraf. De 3 meest voorkomende signalen zijn:

  • een scheve mond
  • verwarde spraak
  • een verlamde arm

  Let op Mond, spraak, arm. Beroerte-alarm! Bel direct 112.

  Er zijn ook nog andere verschijnselen bij een beroerte die minder vaak voorkomen.

  > Herken alle signalen van een beroerte

  Medisch onderzoek beroerte

  Aan de uitvalsverschijnselen is niet te zien om welke vorm van een beroerte het gaat. Het kan een TIA, herseninfarct of hersenbloeding zijn. Alleen in het ziekenhuis (op een stroke-unit) kan door onderzoek de diagnose gesteld worden. Bloedonderzoek, CT-scan en lichamelijk onderzoek worden standaard afgenomen. Daarnaast wordt de bloeddruk opgemeten. In een enkel geval is een MRI-scan nodig.

  > Meer over medisch onderzoek bij een herseninfarct of hersenbloeding

  Behandeling beroerte

  Bij een beroerte moet de oorzaak snel duidelijk zijn. Alleen dan kan iemand goed behandeld worden. Hoe eerder de behandeling start, hoe beter. Dit voorkomt blijvende schade. De behandeling van een beroerte is afhankelijk van de oorzaak.

  > Meer over de behandeling van een herseninfarct of hersenbloeding

  Gevolgen beroerte

  Een beroerte heeft vaak ingrijpende gevolgen. In de periode net na een beroerte vallen lichamelijke beperkingen meteen op. Er zijn ook veel veranderingen die minder zichtbaar zijn, maar wel een grote impact hebben op het leven van de patiënt en vaak ook op de mensen om hem heen.

  > Meer over de gevolgen van een beroerte

  Revalidatie na een beroerte

  In het eerste half jaar na een beroerte is de grootste kans op geheel of gedeeltelijk herstel. De patiënt krijgt revalidatie aangeboden om weer zoveel mogelijk zelfstandig te functioneren.

  > Meer over revalidatie na een beroerte

  Stel je vraag aan de Infolijn

  Lees meer over beroerte

  Zilveren Effie Award voor beroerte-campagne

  Zilveren Effie Award voor beroerte-campagne

  Bestel het gratis Beroerte-alarmpakket

  Bestel het gratis Beroerte-alarmpakket

  Grote verbetering verwacht in behandeling van beroerte

  Grote verbetering verwacht in behandeling van beroerte