Hier komen de NAW-gegevens formulieren
Beroerte
Bij een beroerte gaat er iets mis in de hersenen. Een deel van de hersenen krijgt voor kortere of langere tijd geen zuurstof meer. Dit veroorzaakt plotselinge uitvalsverschijnselen.
De hersenen zijn het regelcentrum van ons lichaam. Via het bloed krijgen ze zuurstof en voedingsstoffen. Zo kun jij logisch nadenken, praten, voelen, zien, horen, ruiken en reageren. Als een deel van de hersenen geen bloed krijgt, merk je dat je bepaalde dingen ineens niet meer kunt. Dit heet een beroerte.
Herken de signalen
Meestal overkomt een beroerte je plotseling, zonder waarschuwing vooraf. De 3 meest voorkomende signalen zijn: een scheve mond, verwarde spraak of een verlamde arm. Er zijn ook nog andere verschijnselen bij een beroerte die minder vaak voorkomen. In alle gevallen geldt: bel direct 112. Bij een beroerte is een snelle behandeling van levensbelang.
Wat is een beroerte?
Beroerte is een verzamelnaam voor verschillende problemen met de bloedvoorziening van de hersenen.
- herseninfarct: een bloedpropje sluit een bloedvat in de hersenen af
- hersenbloeding: een bloedvat in de hersenen barst open
- TIA: er is een kortdurende afsluiting van een bloedvat in de hersenen
Bij alle 3 krijg je uitvalsverschijnselen. Bij een TIA zijn deze verschijnselen tijdelijk.
Medische term
De medische term voor een beroerte is Cerebro Vasculair Accident (CVA). De vrije vertaling is een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen.

Gezocht! Verhalen over beroerte
Was jij erbij toen iemand een beroerte kreeg? We zoeken mensen die hun ervaring willen vertellen.
> Meer weten
Diagnose en behandeling beroerte
Aan de uitvalsverschijnselen is niet te zien om welke vorm van een beroerte het gaat. Het kan een TIA, herseninfarct of hersenbloeding zijn. In het ziekenhuis kunnen ze de diagnose stellen. Je krijgt een bloedonderzoek, CT-scan, lichamelijk onderzoek en je bloeddruk wordt gemeten. Soms is een MRI-scan nodig. Pas als de oorzaak duidelijk is, kan de behandeling starten. Een snelle behandeling voorkomt blijvende schade.
> Meer over diagnose en behandeling
Gevolgen beroerte
Een beroerte heeft vaak ingrijpende gevolgen. In de periode net na een beroerte vallen lichamelijke beperkingen meteen op. Er zijn ook veel veranderingen die minder zichtbaar zijn, maar wel een grote impact hebben op het leven van de patiënt en vaak ook op de mensen om hem heen.
Revalidatie na een beroerte
In het eerste half jaar na een beroerte is de grootste kans op geheel of gedeeltelijk herstel. De patiënt krijgt revalidatie aangeboden om weer zoveel mogelijk zelfstandig te functioneren.
Vragen over beroerte?
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)
We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag