Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Een aneurysma is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een bloedvat. De doorsnede van het bloedvat is dan meer dan anderhalf keer zo groot als normaal. Een aneurysma in de buikslagader komt het meeste voor. 

  Buikaneurysma

  Bij een buikaneurysma is een deel van de slagader in de buik verwijd. Meestal heb je er geen klachten van. Een arts ontdekt het daarom vaak bij toeval. Als een aneuryma scheurt, is dit levensgevaarlijk. Bij een kleine verwijding is die kans niet groot. Bij een grotere verwijding neemt de kans toe en kan behandeling nodig zijn. 

  Overige soorten aneurysma's

  Aneurysma's kunnen in alle bloedvaten voorkomen. Ze komen het meest voor in de buikslagader. Maar ze komen ook voor in de bloedvaten van de hersenen, kransslagaders of het deel van de aorta in de borstholte.

  Aneurysma in de borstholte

  Bij een aneurysma in de borstholte is de slagader in de borstkas verwijd. De medische term is thoracaal Aorta Aneurysma (TAA).

  > Meer over aneurysma in de borstholte
   

  Meer over het aneurysma van de kransslagaders

  Een aneurysma van de kransslagader is een abnormale verwijding in de wand van de bloedvaten die het hart van bloed voorzien. Aneurysma's in de kransslagaders komen niet zo vaak voor.

  > Meer over het aneurysma van de kransslagaders
   

  Aneurysma van de hartkamer (aneurysma cordis)

  Wat is een aneurymsa van de hartkamer?

  Een aneurysma van de hartkamer komt meestal door een hartinfarct. Na een hartinfarct ontstaat er een litteken op de plek die geen zuurstof heeft gehad. Dit litteken kan langzaam uitrekken. Op de plek van het litteken trekt de hartkamer niet samen. Het hart pompt minder goed en er vormen zich eerder stolsels.

  Behandeling

  Soms is het nodig het litteken te verwijderen. De chirurg hecht daarna de goed werkende delen van de hartspier aan elkaar. Er ontstaat een kleinere kamer. Die werkt beter dan de grote uitgerekte kamer. 

  Bij sommige patiënten kunnen de uitgerekte hartkamers worden verstevigd met een soort netje om het hart. Dit netje voorkomt het verder uitrekken van de hartkamers.

  Hersenaneurysma

  Een aneurysma in de hersenvaten is een verwijding in de wand van een hersenslagader. Het gevaar van de uitstulping is dat de wand zo verzwakt dat deze scheurt. Het gevolg is een hersenbloeding.

  > Meer over een hersenaneurysma

  Vals aneurysma

  Bij een vals aneurysma is er een plaatselijke zwakke plek in de buitenste laag van een slagader. Door die zwakke plek kunnen de binnenste lagen van het bloedvat uitstulpen. Een vals aneurysma komt vaak voor na een aanrijding of het per ongeluk aanprikken van een bloedvat.

   

  Dr. Ingrid van de Laar, klinisch geneticus

  "We moeten nog beter kunnen voorspellen welke aneurysma's levensgevaarlijk zijn"

  Lees het verhaal

  Stel je vraag aan de Infolijn

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn via het groene balkje (zijkant)

  Meer lezen

  Behandelen aneurysma zonder operatie

  Behandelen aneurysma zonder operatie

  Behandelingen voor aneurysma

  Behandelingen voor aneurysma

  Behandeling aneurysma buikaorta

  Behandeling aneurysma buikaorta

  Nieuwsbrief Hartstichting

  Meld je aan en ontvang het laatste nieuws over onderzoek en de activiteiten van de Hartstichting.

  Schrijf je in