Hartstichting.nl wordt geladen

Oorzaken van een aneurysma aorta

Veroudering en hoge bloeddruk zijn belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van een aneurysma in de borstholte. Mogelijke andere oorzaken zijn: 

 • slagaderverkalking (meest voorkomend);
 • roken;
 • verzwakte middelste vaatwand;
 • erfelijkheid;
 • aangeboren (bindweefsel)ziekten.

Klachten bij aneurysma

Van een kleine verwijding voel je meestal niets. Soms zijn er wel klachten, zoals:

 • kortademigheid;
 • heesheid;
 • slikproblemen;
 • pijn in de rug.

Als de verwijding groeit, bestaat het risico op bloedingen.

Ernstige complicatie: aortadissectie

Bij een aortadissectie zit er een scheur in de binnenwand van de aorta. Dit geeft vaak een heftige pijn in de borstkas of tussen de schouderbladen die blijft aanhouden. De pijn kan zich uitbreiden naar de buik of de rug.

Type A

Dit is een scheur in de slagader vlak na het hart, doorlopend tot in de aortaboog vlak boven het hart

  Bij een dissectie van type A  is de sterftekans groot. Ingrijpen is noodzakelijk. Er is een risico dat de scheur:

  • zich uitbreidt naar de aortaklep;
  • de kransslagaderen van het hart afsluit;
  • de slagaderen naar het hoofd en de hersenen afsluit.

  Type B

  Dit is een scheur in het deel van de aorta dat afdaalt, voorbij de belangrijke slagaders van het hoofd en de armen. Je wordt opgenomen op de intensive care en krijgt per infuus medicijnen om de bloeddruk te verlagen. Als de bloeddruk laag genoeg is, mag je naar een gewone afdeling.

  Als de scheur acuut optreedt, kan een endoprothese of een operatie nodig zijn. De arts bekijkt dit per patiënt en situatie. 

  Behandeling aneurysma in de borst

  Wanneer behandelen?

  Een operatie is meestal pas nodig als het aneurysma groter dan 5,5 centimeter is. Als het aneurysma klein is, heeft een operatie nog geen zin. De risico’s van de operatie zijn dan groter dan de risico’s van het aneurysma. De arts controleert wel regelmatig hoe groot het aneurysma is. Soms is eerder ingrijpen wel nodig, bijvoorbeeld bij een bindweefselziekte of problemen met de aortaklep.

  Leefstijladviezen

  Je krijgt advies om te stoppen met roken, gezond te eten en voldoende te bewegen. Ook krijg je misschien medicijnen om de bloeddruk en het cholesterol te verlagen.

  Verschillende behandelingen

  De behandeling hangt af van de plek van het aneurysma. Zit het aneurysma in de aortawortel, het opstijgende deel van de aorta of de aortaboog? Dan maakt de chirurg de borstkas open en vervangt het aneurysma door een stukje kunstvat. Dit is een grote operatie waarvoor je onder narcose gaat. Je ligt hierna ongeveer een week in het ziekenhuis. Daarna moet je een paar weken thuis herstellen.

  Zit het aneurysma in het dalende deel van de aorta? Dan wordt meestal gekozen voor de endovasculaire behandeling (TEVAR), omdat dit minder heftig is. Hierbij maakt de chirurg een klein sneetje in de lies. Via het bloedvat in de lies wordt een uitklapbaar buisje (stent) naar het aneurysma geschoven. De stent wordt op de juiste plek uitgeklapt en vervangt zo het zieke stuk bloedvat. De behandeling gebeurt meestal onder lokale verdoving. Je hoeft maar een paar dagen in het ziekenhuis te blijven. Als deze behandeling niet mogelijk is, krijg je de operatie waarbij de borstkas wordt geopend.

  Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

  We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag