Hartstichting.nl wordt geladen

Subarachnoïdale bloeding

Aneurysma’s van de hersenvaten komen niet zo vaak voor. Ze ontstaan meestal op de splitsing van 2 slagaders onderaan de hersenen of de hersenstam. Zo’n hersenaneurysma kan groeien en dan uiteindelijk scheuren. Het gevolg is een hersenbloeding, meestal in de ruimte tussen de schedel en de hersenen. Dit heet een subarachnoïdale bloeding (SAB).

Symptomen hersenaneurysma

Een aneurysma in je hoofd geeft meestal geen klachten. Soms zijn er wel klachten zoals een epileptische aanval of uitvalsverschijnselen. Dit komt omdat het aneurysma op delen van de hersenen drukt.

Oorzaken hersenaneurysma

Het is niet helemaal duidelijk hoe zo’n aneurysma in je hersenen ontstaat. Oorzaken kunnen zijn:

 • erfelijke factoren: een aangeboren zwakke plek in de vaatwand
 • hoge bloeddruk
 • roken en overmatig alcoholgebruik
 • bacteriële infectie van de vaatwand (zeer zelden)
 • niet goed gevormde bloedvaten

Er zijn er families waar aneurysma's vaker voorkomen. In hoeverre erfelijkheid daarbij een rol speelt is nog niet duidelijk.

Leer je bloeddruk verlagen

Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op een beroerte of hartinfarct. Onze gratis brochure bevat handige tips, zodat je zelf je bloeddruk kunt verlagen.
mevrouw leest op haar computer

Gevolgen hersenaneurysma

Er kunnen stolsels ontstaan in het aneurysma. Als deze in het bloed komen, kunnen ze ergens anders vastlopen en een TIA of herseninfarct veroorzaken. Bij een zwakke plek in een bloedvat is het gevaar dat deze scheurt. Het gevolg is een hersenbloeding.

Diagnose en behandeling

Als je voorafgaand aan een hersenbloeding ineens hevige hoofdpijn kreeg, is de kans groot dat het om een gescheurd aneurysma gaat. Er treden meestal geen uitvalsverschijnselen op, zoals bij andere hersenbloedingen of en herseninfarct.

Een aneurysma van de hersenvaten heeft een typische vorm en is meestal goed te herkennen met een CT-scan. Na een hersenbloeding moet een aneurysma in je hoofd zo snel mogelijk behandeld worden om een nieuwe hersenbloeding te voorkomen. 

 • Hersenaneurysma wel of niet behandelen?

  Meestal wordt een hersenaneurysma pas ontdekt na een hersenbloeding. Behandeling is dan nodig om een nieuwe bloeding te voorkomen. Maar wat gebeurt er als bij toeval een aneurysma wordt ontdekt? Dan is behandeling is niet altijd noodzakelijk. Na behandeling loop je wel minder risico op een hersenbloeding. Maar de behandeling zelf heeft ook risico's op bijvoorbeeld hersenschade. De arts geeft advies op basis van jouw situatie.
   

  Risico's

  De behandeling van een hersenaneurysma heeft risico's. Hoe groot dat risico is verschilt per patiënt en heeft ook te maken met de plek en grootte van de verwijding.​ Risico's zijn: 

  • bloeden van het aneurysma tijdens de behandeling
  • kans op een herseninfarct door vaatkramp of een afsluiting van een bloedvat

Stel je vraag aan onze voorlichters

 • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
 • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag