Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Coilen en clippen zijn behandelingen bij een hersenaneurysma. Een hersenaneurysma is een ballonvormige uitstulping in een bloedvat van de hersenen. Zo’n hersenaneurysma kan groeien en scheuren. Het gevolg is een hersenbloeding, meestal in de ruimte tussen de schedel en de hersenen. Dit heet een subarachnoïdale bloeding (SAB). Na een SAB moet een hersenaneurysma zo snel mogelijk behandeld worden om een nieuwe hersenbloeding te voorkomen.

  Wat is coilen?

  Bij coilen wordt het aneurysma opgevuld met dunne draadjes (coils). Dit gebeurt met een slangetje (katheter) dat via de liesslagader in je bloedvaten wordt ingebracht. Daarna wordt het slangetje opgeschoven naar de bloedvaten in de hersenen. De spiraaltjes van platina worden in het aneurysma gebracht en vullen dit helemaal op. Het aneurysma raakt afgesloten en kan niet meer (opnieuw) gaan bloeden. Soms wordt er ook een soort kokertje van gaas (stent) geplaatst om ervoor te zorgen dat de coils in het aneurysma blijven liggen. Coilen vindt plaats onder algehele narcose.

  Een behandeling via de bloedvaten heet een endovasculaire behandeling. Deze wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd arts (neuroradioloog).

  Wat is clippen?

  Bij clippen wordt er een klemmetje (clip) op het aneurysma gezet. Het aneurysma wordt zo afgesloten en kan niet (opnieuw) gaan bloeden. Er wordt een luikje in de schedel gemaakt om het klemmetje te plaatsen. Een neurochirurg voert de operatie uit.

  Keuze: coilen of clippen

  Welke behandeling de voorkeur heeft verschilt per patiënt. Dit wordt besproken in een behandelteam van neurochirurgen en neuroradiologen. Als beide behandelingen mogelijk zijn, heeft coilen vaak de voorkeur. Het voordeel van coilen is dat de schedel niet opengemaakt hoeft te worden. Het nadeel van coilen is dat bij ongeveer 20% van de gecoilde patiënten het aneurysma weer (gedeeltelijk) open gaat. Dan is het soms nodig om opnieuw te behandelen. Patiënten die een coiling hebben ondergaan blijven vaak lang onder controle om dit te monitoren. Na clippen is dit meestal niet nodig.

  Hersenaneurysma wel of niet behandelen

  Meestal wordt een hersenaneurysma pas ontdekt na een hersenbloeding. Een hersenaneurysma geeft namelijk meestal geen klachten totdat het scheurt. Om daarna een nieuwe bloeding te voorkomen, wordt het aneurysma behandeld. Maar wat als bij toeval wordt ontdekt dat je een hersenaneurysma hebt? Een behandeling is niet altijd noodzakelijk, maar na behandeling loop je wel minder risico. Tegelijkertijd kan de behandeling zelf ook hersenschade veroorzaken. Laat je het aneurysma in de hersenen dan wel of niet behandelen? Een lastig dilemma.

   

  Risico's behandeling

  De behandeling van een hersenaneurysma is niet zonder risico’s. De kans op problemen verschilt per patiënt. Ook speelt de plek en grootte van het aneurysma een belangrijke rol. Tijdens de behandeling kan het aneurysma gaan bloeden. Ook is er een kans op een herseninfarct door vaatkramp of onbedoelde afsluiting van een bloedvat. Hierdoor kan hersenschade ontstaan.

  Stel je vraag aan de Infolijn

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn via het groene balkje (zijkant)

  Lees meer over behandeling van hersenbloeding

  Diagnose en behandeling

  Diagnose en behandeling