Hartstichting.nl wordt geladen

CT-scan

Meestal wordt een CT-scan gebruikt bij de diagnose van de beroerte. Die is in de meeste ziekenhuizen beschikbaar. In enkele minuten geeft de CT-scan een beeld van de hersenen. Bloedingen en infarcten zijn kort na het ontstaan van de uitval te zien.

Arts en patiënt voor CT-scan
  • Meer informatie over een CT-scan

    Bij een CT-scan wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Het onderzoek doet geen pijn en is snel uit te voeren. Je ligt op een tafel, die door een soort ring schuift. Het apparaat maakt een serie röntgenfoto's. Telkens verschuift de opname een paar millimeter. Van al die beeldjes wordt een 3-dimensionaal beeld gemaakt van de hersenen.

MRI-scan

De diagnose van een beroerte is ook te stellen met een MRI-scan. Deze scan maakt scherpe beelden met veel detail.

  • Wat is een MRI-scan?

    Tijdens het onderzoek lig je op een tafel en schuif je in de smalle tunnel van het scan-apparaat. Bij een hersenscan is dit alleen het hoofd. Een MRI maakt scherpe beelden met veel detail. Zo wordt duidelijk waar in de hersenen het infarct of de bloeding precies zit. Ook problemen dieper en achterin de hersenen komen goed in beeld. Soms wordt eerst contrastvloeistof toegediend om de bloedvaten beter in beeld te krijgen. Zo zijn vernauwingen of verwijde delen in de aderen (aneurysma's) beter op te sporen.

    Een MRI-onderzoek doet geen pijn. ​De scan werkt met een sterke magneet. Dit is veilig en niet gevaarlijk. Een MRI duurt iets langer dan een CT-scan. Een nadeel is dat je heel stil moet liggen. Het apparaat maak vrij harde geluiden tijdens het onderzoek. Je krijgt hiervoor oordoppen of een koptelefoon met muziek. Door de sterke magneet is een MRI is niet geschikt voor mensen met metalen onderdelen in het lichaam.

Behandeling beroerte

Na deze onderzoeken is het duidelijk of het een beroerte is en of het om een TIA, een herseninfarct of een hersenbloeding gaat. Dan kan de behandeling starten.

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag