Dotter- en stentbehandeling
Een dotterbehandeling is bedoeld om een vernauwd bloedvat rond je hart weer open te maken. De behandeling wordt vaak uitgevoerd en verloopt meestal goed.
De bloedvaten rond je hart heten kransslagaders. Ze zorgen ervoor dat je hart genoeg zuurstof en voeding krijgt. Maar bij een vernauwing lukt dat niet goed meer. Met dotteren wordt de vernauwing in de kransslagader opgerekt met een soort ballonnetje. Daardoor kan er weer genoeg bloed doorheen stromen. Meestal wordt er ook een stent geplaatst.
Bij een vernauwing kan er niet genoeg bloed meer door de vaten stromen.
Weetje!
De medische term voor een dotterbehandeling is Percutane Coronaire Interventie (PCI).
Wanneer dotteren?
Een dotterbehandeling kan nodig zijn bij:
- een hartinfarct: dan is een bloedvat helemaal afgesloten en wordt dit met spoed geopend.
- een flinke vernauwing: een bloedvat rond het hart is dan voor 50 tot 70% afgesloten.
Soms wordt bij vernauwingen een bypassoperatie gedaan. De artsen bekijken welke ingreep het beste is in jouw situatie.
Hoe verloopt de ingreep?
Voor de behandeling controleert de arts of alles in orde is en of je conditie goed is. Vóór de ingreep krijg antistollingsmedicijnen. Die voorkomen dat tijdens of na de ingreep stolsels in het bloed ontstaan.
- Voor een dotterbehandeling is geen narcose nodig. De arts verdooft de plek waar hij de katheter inbrengt. Dit is meestal een slagader in de lies of pols.
- Via deze plek schuift de cardioloog meerdere katheters naar het hart.
- Aan een van deze katheters zit een ballonnetje.
- Op de plek van de vernauwing wordt het ballonnetje een paar keer opgeblazen om het bloedvat uit te rekken.
- Vaak wordt er dan ook gelijk een stent geplaatst, om te voorkomen dat het bloedvat later terugveert.
- Na de behandeling drukt de verpleegkundige het gaatje in het bloedvat goed dicht en brengt een drukverband aan. Ze kan het gaatje ook sluiten met een speciaal dopje.
Het plaatsen van een stent
Een stent is een hol buisje van gaas. Je kunt het vergelijken met het veertje dat in een balpen zit. Dit veertje houdt de kransslagader open en voorkomt dat het bloedvat terugveert.
Meer weten over een dotter- en stentbehandeling?
Zijn er risico's bij dotteren?
Meestal verloopt de ingreep zonder problemen. Je kunt tijdens de ingreep een beetje druk op de borst voelen. Dit komt dan door het ballonnetje dat het bloedvat even afsluit. Dit hoort erbij. Zeg het wel even tegen de arts als je dat merkt.
Kleine problemen:
- blauwe plek of bloeduitstorting bij het prikgat
- je hartslag kan wat van slag zijn
- allergische reactie op de vloeistof die ingespoten wordt
Weer thuis na het dotteren, en dan?
Rust goed uit als je weer thuis bent en volg de adviezen van je arts op. De eerste week nadat je gedotterd bent kun je een trekkerig gevoel hebben in de buurt van je hart. Dit komt veel voor. De pijn gaat meestal vanzelf over.
Bloeduitstorting
Ook kan op de plek van het aanprikken van de slagader in de lies of pols een bloeduitstorting ontstaan. Soms is die ook wat dik en kan die afzakken naar je knie of elleboog. Na enkele dagen tot weken is dit weg. Dit kan vervelend zijn, maar is niets om bezorgd over te zijn.
Bloedplaatjesremmers
Na een dotter- en stentbehandeling zijn sterke bloedplaatjesremmers nodig (clopidogrel, prasugrel en ticagrelor). Zo verminder je de kans op afsluiting van een stent. Een cardioloog geeft aan hoe lang dit nodig is. Na het stoppen van deze medicijnen heb je wel nog acetylsalicylzuur nodig.
Hoe pak ik mijn leven weer op?
Na het dotteren kun je best nog even onzeker en bang zijn. Je hart heeft je even in de steek gelaten. Praat hierover met mensen in de omgeving of de huisarts. Hartrevalidatie is ook een goede manier om het vertrouwen in het lichaam terug te krijgen.
Autorijden
Ben je kort geleden gedotterd en wil je weer autorijden? Dat kan gevaarlijk zijn. Voor jezelf en voor andere mensen in het verkeer. Want misschien ben je nog sneller moe of heb je nog andere klachten na de ingreep. Daarom gelden er extra regels als je weer wil autorijden. Soms is een keuring door het CBR nodig voordat je de weg weer op mag. Bespreek dit met je cardioloog.
Interessant voor jou
Wat is een hartinfarct
Bij een hartinfarct raakt een bloedvat van het hart plotseling afgesloten. Lees hoe dit precies gebeurt.Bypass- of omleidingsoperatie
Een bypass- of omleidingsoperatie is een behandeling bij vernauwingen in de kransslagaders van het hart.Angina pectoris
De pijn op de borst bij angina pectoris komt meestal door vernauwing van de kransslagaders.
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.