Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Meer over privacy en voorwaarden.

Mijn Gids?

Klik nu hier om deze pagina
    in je Gids te bewaren.

Tijdens hartrevalidatie werk je samen met anderen aan je herstel. Je leert je grenzen opnieuw kennen en verleggen. Daarnaast krijg je tips voor een gezonde leefstijl en leer je omgaan met emoties en onzekerheid.

Voor wie is hartrevalidatie?

Ben je bij de cardioloog of huisarts onder behandeling voor hartproblemen? Dan kun je meedoen aan hartrevalidatie. Het helpt je bij het herstel, bijvoorbeeld:

• na een hartinfarct
    • na een dotter- en stentbehandeling of bypassoperatie
    • na een hartklepoperatie
    • als je een pacemaker of ICD hebt
    • als je hartfalen hebt
    • veel last hebt van angina pectoris
    • bij een aangeboren hartafwijking

Hartrevalidatie helpt

Meedoen aan een hartrevalidatieprogramma helpt! Je hebt daarna minder kans op nieuwe hartproblemen en hebt meer vertrouwen in je lichaam. Je leert er omgaan met de gevolgen van de aandoening.

Ook voor naasten

Meestal kunnen naasten ook deelnemen aan onderdelen van hartrevalidatie. Zij voelen zich na een hartinfarct soms ook onzeker, machteloos of somber. Vraag de cardioloog of de coördinator van de hartrevalidatie naar de mogelijkheden.

Let op! Heeft je cardioloog niets verteld over hartrevalidatie? Vraag er gerust zelf om. Je kunt ook nog deelnemen als je al langer geleden behandeld bent.

Vergoeding

Hartrevalidatie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt dan wel een verwijzing van je cardioloog of huisarts nodig. Volg je hartrevalidatie bij een fysiotherapeut in jouw buurt? Vraag dan bij je zorgverzekering na of dit vergoed wordt.

Start hartrevalidatie

Hartrevalidatie is een programma van 6 tot 12 weken. Het vindt plaats in het ziekenhuis of revalidatiecentrum. Je krijgt eerst een intakegesprek, meestal zo'n 2 tot 4 weken na thuiskomst. Hierin overleg je welk programma goed aansluit en wat het beste tijdstip is om te beginnen. Soms wordt de start iets uitgesteld. Bijvoorbeeld als je nog veel problemen met je hart hebt of andere gezondheidsproblemen.

Tip! Heeft je eigen ziekenhuis geen hartrevalidatie? Vraag dan bij de cardioloog of huisarts om een verwijzing naar een ander ziekenhuis.

Cardioloog Roderik Kraaijenhagen vertelt over hartrevalidatie.

Inhoud programma

Hartrevalidatie vindt meestal in een groep plaats. Veel mensen vinden het prettig om tips en ervaringen uit te wisselen. Individuele begeleiding is soms ook mogelijk. Bij de hartrevalidatie is een team betrokken van een verpleegkundige, cardioloog, fysiotherapeut, diëtist en psycholoog.

Informatie

In een aantal bijeenkomsten krijg je informatie over de risico’s en gevolgen van een hartaandoening. Ook krijg je tips over bewegen, gezonde voeding en het gebruik van medicijnen. Voor rokers is er een programma om te stoppen met roken.

Bewegen en ontspannen

Je doet mee aan een groepsprogramma waarin je aan je conditie werkt onder begeleiding van een fysiotherapeut. Je hebt wekelijks een aantal trainingen. De training bestaat uit sport- en spelvormen en ontspanningsoefeningen. Je leert je grenzen opnieuw kennen en je zelfvertrouwen neemt toe.

Psychisch herstel

Een hartaandoening is een ingrijpende gebeurtenis. Tijdens hartrevalidatie leer je omgaan angst, zorgen  en onzekerheid. Je krijgt tips om het oude leven zo goed mogelijk op te pakken. Je volgt dit programma in een groep of individueel. Een voordeel van een groep is dat je steun vindt bij elkaar.

Sociale leven oppakken

Het revalidatieteam helpt je bij het oppakken van je sociale leven, zoals:

• oppakken van je baan of vrijwilligerswerk
    • huishoudelijke taken
    • zorg voor het gezin

Weer aan het werk

Als werknemer ben je samen met je werkgever en bedrijfsarts verantwoordelijk voor het op een goede manier terugkeren naar je werk.

Na 6 weken beoordeelt de arbodienst of bedrijfsarts:

• kun je weer volledig werken?
    • wat zijn de mogelijkheden tot herstel?

Binnen 8 weken stelt de werkgever in overleg met jou een plan op om het werk weer op te pakken. Iedere 6 weken bespreken jullie de voortgang. Als het nodig is overlegt de bedrijfsarts met je huisarts of cardioloog. ZZP'ers krijgen begeleiding van de verzekeringsarts van het UWV.

Na de hartrevalidatie

Na afloop van de revalidatie heb je meestal nog een afspraak bij de cardioloog. Hij beoordeelt of je nog onder controle blijft of dat je voortaan terechtkunt bij je huisarts. De huisarts doet dan de controles en geeft advies over medicijnen, een gezonde leefstijl en het omgaan met je hartaandoening.

Steun bij psychische problemen

Leven met een hartaandoening valt niet altijd mee. Veel patiënten zijn sneller prikkelbaar, moe of somber. Ongeveer een derde van de mensen krijgt last van ernstige depressie of angst. Soms ontstaan deze klachten pas na langere tijd.

Tips:

• Contact met andere patiënten: ontmoet andere patiënten via Harteraad en wissel ervaringen en tips uit.
    • Blijf je veel last houden? Overleg dan met je huisarts of cardioloog of professionele hulp nodig is. Soms kun je dan (opnieuw) hartrevalidatie volgen.

Bewegen voor patiënten

Via Harteraad kun je onder deskundige begeleiding bewegen. De trainer stemt de oefeningen af op wat je aankunt. Zoek wat de mogelijkheden zijn in jouw buurt via de Hart&Vaatwijzer.

> Ga naar de Hart&Vaatwijzer

Stel je vraag aan de Infolijn

• Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
    • Chat met de Infolijn via het groene balkje (zijkant)