Bypassoperatie
Een bypassoperatie is een behandeling bij vernauwingen in de kransslagaders van het hart. De arts maakt een omleiding om de vaten die ernstig vernauwd zijn. Zo krijgt het hart weer meer zuurstof.
Bij een bypassoperatie wordt een omleiding (bypass) gemaakt langs de vernauwing. Dat gebeurt met een (slag)ader uit het eigen lichaam die de patiënt kan missen. De vernauwing in de kransslagader blijft bestaan. Maar voortaan kan er via de omleiding weer voldoende bloed naar de hartspier stromen. De medische term voor een bypassoperatie is Coronary Artery Bypass Grafting (CABG).
Openhartoperatie
Een bypassoperatie is een openhartoperatie. Hierbij opent de chirurg het borstbeen zodat het hart vrij komt te liggen. Zo kan de chirurg de kransslagaders goed zien en bereiken. Dit is een ingrijpende operatie en het levert een grote wond op.
Soms is het mogelijk de operatie uit te voeren via één of meerdere kleine openingen. Dit is een minimaal invasieve operatie. Het wordt ook wel een sleutelgatoperatie genoemd.
Wachtlijsten voor bypassoperatie
Nadat je cardioloog je heeft aangemeld voor een bypassoperatie, kom je meestal op een wachtlijst. De wachttijd verschilt per ziekenhuis.
Zware operatie
Een bypassoperatie is een zware operatie die vaak wordt uitgevoerd. De operatie verloopt meestal zonder problemen en duurt ongeveer 4 uur. Vaak blijft een patiënt iets langer dan een week in het ziekenhuis. Daar start meteen de revalidatie.
Weinig risico
Een bypassoperatie wordt vaak uitgevoerd. Het is een relatief veilige operatie met een grote kans op succes. Mogelijke complicaties zijn nabloedingen, koorts, ontsteking van de operatiewond en hartritmestoornissen. Meestal zijn deze problemen goed te behandelen. Ze treden vooral direct na de operatie op als je nog in het ziekenhuis lig. Dan kunnen artsen snel ingrijpen. Het risico op overlijden is klein.
Weer thuis
De eerste periode thuis kan best moeilijk zijn. Het herstel heeft tijd nodig. De meest voorkomende klachten net na de operatie zijn:
- pijn bij ademhalen of hoesten
- vermoeidheid en slapheid
- pijn in de borststreek en spierpijn in de nek, rug en schouders (als de borstkas is geopend)
- pijnlijke benen en vocht vasthouden in de benen (als aders uit het been gebruikt zijn bij operatie)
- tijdelijk wat verward of vergeetachtig
- moeite met slapen
- sneller emotioneel of boos
Al deze klachten zijn normaal en verdwijnen meestal vanzelf.
Hartrevalidatie
Na een bypassoperatie is het zinvol om deel te nemen aan hartrevalidatie. Hartrevalidatie helpt bij het lichamelijke en psychische herstel. Deelnemers leren hun eigen grenzen kennen en de conditie verbeteren. Ook leren ze de (eventuele) angst voor inspanning te verminderen. De verwijzing voor hartrevalidatie krijgt iemand van de cardioloog.
Meer over bypass- of omleidingsoperaties?
Interessant voor jou
Behandelingen
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij hart- en vaatziekten. Afhankelijk van de oorzaak en ernst van je aandoening stelt je arts een behandeling voor.
Telebegeleiding
Patiënten krijgen meetapparatuur in huis, waarmee de arts hun gezondheid in de gaten houdt.
8 tips om gezond leven vol te houden
Het is vaak moeilijk om te starten en nog moeilijker om het vol te houden.
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.