Hartstichting.nl wordt geladen

Goed om te weten

Een beroerte is een verzamelnaam voor een TIA, een herseninfarct en een hersenbloeding

Behandeling herseninfarct in het ziekenhuis

Na een herseninfarct moet de behandeling zo snel mogelijk starten. Binnen 4,5 uur na het ontstaan van een herseninfarct is een behandeling mogelijk om het stolsel op te lossen met medicijnen. Binnen 6 uur kan de arts het stolsel nog weghalen met een holle draad (katheter). Hoe sneller de verstopping in een hersenvat opgelost is, hoe groter de kans op een goed herstel. 

Oplossen van het stolsel

Het oplossen van een stolsel na een herseninfarct heet trombolyse. Bij trombolyse krijg je medicijnen via een infuus. Die medicijnen moeten het stolsel oplossen dat vastzit in een hersenvat.

  • Wanneer is trombolyse niet mogelijk?

    Trombolyse is alleen mogelijk bij een herseninfarct, dus niet bij een hersenbloeding. De behandeling wordt bijvoorbeeld niet uitgevoerd als:

    • de eerste verschijnselen van uitval al langer dan 4,5 uur duren 
    • het herseninfarct heel groot is
    • er een grote kans is op bloedingen, bijvoorbeeld als je antistollingsmiddelen gebruikt
    • je eerder een hersenbloeding hebt gehad of pas geleden een bloeding in maag of darmen
    • je in de 3 weken ervoor een hartinfarct hebt gehad 

    Trombolyse is verder niet nodig als er weinig verschijnselen zijn of als je snel herstelt.

To be able to view this content you need to accept the cookies that come from this third party.

Intra-arteriële behandeling

Als oplossen van het stolsel niet mogelijk is, proberen artsen het stolsel in het bloedvat te verwijderen. Bij deze behandeling wordt een holle draad (katheter) gebruikt. De katheter wordt via een bloedvat in de lies naar het afgesloten bloedvat gebracht. Het stolsel wordt daar verwijderd met een buisje (stent) of een zuiger. Dit heet ook wel trombectomie. Vaak wordt ook een middel ingebracht dat het stolsel oplost.

  • Waar is deze behandeling mogelijk?

    De neuroloog die de diagnose stelt, beoordeelt of je in aanmerking komt voor de behandeling. Het verwijderen van het stolsel gebeurt alleen door specialisten met veel kennis en ervaring met deze behandeling. Die zijn er niet in elk ziekenhuis. Dan kan besloten worden dat je per ambulance naar een gespecialiseerd ziekenhuis overgebracht wordt. Na de behandeling ga je weer terug naar het ziekenhuis waar de diagnose plaatsvond.

Snel behandelen

Trombolyse moet in de eerste 4,5 uur na het begin van de klachten gebeuren. Een intra-arteriële behandeling binnen 6 uur. Dan kunnen hersencellen zich nog herstellen. Na deze tijd is die kans op herstel klein en neemt het risico op ernstige bloedingen toe.

Nieuw herseninfarct voorkomen met behandeling

Na een herseninfarct volgen een aantal aanvullende onderzoeken om de oorzaak van het infarct te achterhalen. Na een herseninfarct is de kans op een nieuw herseninfarct groot, vooral in de eerste dagen. Snel starten met een behandeling verlaagt dit risico. Dit zijn de behandelingen:

  • Medicijnen

    Medicijnen die nodig zijn om een nieuw herseninfarct te voorkomen zijn:

    • Plaatjesremmers: Meestal is dit clopidogrel. Dit medicijn zorgt ervoor dat je bloedplaatjes niet zo gemakkelijk aan elkaar klonteren. Dat helpt de vorming van stolseltjes te voorkomen.

    • Bloeddrukverlager: Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op een herseninfarct. Er zijn verschillende medicijnen die de bloeddruk verlagen. Je arts bepaalt welke het beste bij je past. 

    • Cholesterolverlager: Een statine verlaagt het cholesterolgehalte en beschermt de wand van de bloedvaten. Dat zorgt ervoor dat er minder gemakkelijk vetdeeltjes aan de vaatwand kleven.

    Is het stolsel ontstaan door hartproblemen, zoals boezemfibrilleren? Dan krijg je hiervoor in overleg met de cardioloog nog extra medicijnen.

    Net na een herseninfarct wordt goed in de gaten gehouden of er geen andere problemen ontstaan, zoals een trombosebeen of longontsteking. Indien nodig krijg je hier (extra) medicijnen voor.

  • Operatie halsslagader

    Via een echo kan vanaf de buitenkant van de hals worden ontdekt of er vernauwingen zijn in de halsslagaders. Vernauwingen ontstaan door slagaderverkalking. Op de plek van een vernauwing kan een bloedpropje ontstaan. Zo’n bloedpropje kan vanuit de halsslagader in de bloedbaan schieten en in de hersenen vastlopen. Als er ernstige vernauwingen zijn, kan een operatie nodig zijn. Bij deze operatie maakt de chirurg de halsslagader open, de aanslag wordt weg geschraapt. Daarna sluit hij de slagader weer.

  • Zelf je risico verlagen

    Met een gezonde leefstijl kun je je risico zelf verlagen: niet roken, gezond en gevarieerd eten, afvallen bij overgewicht, voldoende bewegen en regelmatig je bloeddruk (laten) meten. 

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag