Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Ablatie is een behandeling bij hartritmestoornissen. De arts blokkeert de elektrische prikkels in het hart die het ritme verstoren. Ableren gebeurt via een katheterisatie of (kijk)operatie.

  Wat is ablatie?

  Bij hartritmestoornissen is de elektrische aansturing van het hart verstoord. Er ontstaan prikkels op verkeerde plaatsen, of ze volgen een verkeerde route over het hart. Bij een ablatie beschadigt de arts het hartweefsel juist op die plaatsen. De littekens die ontstaan, blokkeren de voortgeleiding van elektrische prikkels. Patiënten met hartritmestoornissen komen in aanmerking voor een ablatie wanneer:

  • zij veel klachten hebben
  • de ritmestoornis ernstige gevolgen kan hebben
  • andere behandelingen onvoldoende resultaat geven
  • medicijnen onvoldoende helpen of vervelende bijwerkingen geven

  Ablatie per hartritmestoornis

  De ablatie kan op verschillende plekken in het hart plaatsvinden. Dit hangt af van de hartritmestoornis. Soms schakelt de arts de plaats uit waar storende prikkels ontstaan. Soms gaat het om een extra verbinding of een bepaalde route die de stoornis veroorzaakt. Voorbeelden:

  • AVNRT (AV Nodale Re-entry Tachycardie): bij deze aandoening is er een snel en een langzaam pad in de AV-knoop. De arts ableert het langzame pad

  • WPW Syndroom (Wolff-Parkinson-White Syndroom): de ablatie verbreekt de extra elektrische verbinding tussen boezems en hartkamers

  • Ventrikeltachycardie: ritmestoornissen ontstaan bij deze aandoening op een vaste plek (focus). De arts schakelt deze plek uit. Soms is de stoornis het gevolg van een hartinfarct. Er lopen dan grillige geleidende paden in het infarctgebied die uitgeschakeld moeten worden

  • Boezemflutter: rondcirkelende stroom rondom de tricuspidalisklep tussen de rechterboezem en -hartkamer. De arts onderbreekt de cirkel door een lijn van puntjes te branden

  • Boezemfibrilleren: prikkels ontstaan vaak in en rond de longaders (pulmonaalvenen). De arts isoleert deze plekken (pulmonaalvenenisolatie). Als deze behandeling niet lukt, kan de arts een ablatie van de bundel van His uitvoeren. In dat geval is ook een pacemaker nodig

  Gids Hartritme

  Lees alles over je hartslag en welke hartritmestoornissen er zijn. En kom meer te weten over hartkloppingen, overslagen of een hoge of lage hartslag. 

  > Ga naar de gids

  Katheterablatie

  Een veelgebruikte techniek is de katheterablatie. Bij een katheterablatie gebruikt de arts een katheter om beschadigingen in het hartweefsel aan te brengen. Dit is een dun slangetje met daarin een draad. Het uiteinde van de draad wordt verhit of gekoeld. De patiënt krijgt een plaatselijke verdoving op de plek waar de katheters ingebracht worden. Dit is meestal de lies. De arts schuift de katheter vervolgens door de bloedvaten naar het hart.

  Littekens

  De arts kan op 2 manieren littekens maken:

  • verhitten met radiofrequente energie (RF-ablatie)
  • bevriezen (cryoablatie)

  Tijdens het maken van de littekens ontstaat een branderig, soms pijnlijk gevoel. Meestal zijn meerdere littekens nodig. Na elk litteken moet de katheter weer opnieuw op de juiste temperatuur komen. De totale ablatiebehandeling duurt 2 tot 4 uur. Meestal mag de patiënt de volgende dag naar huis. De patiënt moet even rustig aan doen vanwege de wond in de lies, en bijvoorbeeld niet fietsen, zwemmen, sporten of zware dingen tillen.

  Ook kost het tijd voordat de wondjes in het hart echte littekens zijn en geen prikkels meer geleiden. In de eerste maanden voelt de patiënt daarom soms nog ritmestoornissen. Vaak mag de patiënt ook niet meteen stoppen met medicijnen voor de hartritmestoornis. Ook zijn nog een tijd medicijnen nodig om stolselvorming op de littekens te voorkomen.

  Risico's van katheterablatie

  Katheterablatie is een veilige ingreep. Er wordt een lage dosis röntgenstraling gebruikt, die (vrijwel) geen schadelijke gevolgen heeft. Risico's die samengaan met de katheterisatie zijn:

  • losschieten van bloedstolsels door het werken met een katheter in de linkerboezem, met het risico op een beroerte
  • ontstaan van een ritmestoornis
  • een bloeding op de plaats waar de slagader of de ader is aangeprikt

  Risico's die specifiek zijn voor ablatie:

  • een gaatje in het hart, waardoor bloeding in het hartzakje optreedt (1%)
  • ablatie in de buurt van de AV-knoop bestaat een zeer kleine kans dat de AV-knoop zelf beschadigd wordt

  Kans op succes

  De kans op succes verschilt per aandoening en per patiënt. Bij sommige ritmestoornissen is dit meer dan 90%. Bij boezemfibrilleren is de kans op succes lager. De cardioloog kan hiervan de beste inschatting maken. Soms moet de ingreep herhaald worden om de klachten definitief te laten verdwijnen.

  Veel mensen voelen na een ablatiebehandeling nog hartoverslagen. Deze overslagen zijn meestal onschuldig. Als er regelmatig hartkloppingen blijven optreden, is een onderzoek nodig om te bepalen of de ritmestoornis is teruggekeerd. Meestal is dat niet zo.

  Prof. dr. Isabelle van Gelder, cardioloog

  "Prachtig om te zien hoe onderzoek de zorg voor patiënten met boezemfibrilleren echt verbetert."
   

  Lees het verhaal

  Andere vormen van ablatie

  Andere vormen van ablatie zijn meestal bedoeld voor specifieke ritmestoornissen:

  Bij sommige technieken maakt de arts ook littekens aan de buitenkant van het hart. Daarvoor is een (kijk)operatie nodig.

  Maze-operatie

  Ablatietechnieken stammen af van de maze-operatie. Dit is de oudste operatieve ingreep bij ritmestoornissen. De hartchirurg maakt littekens op speciale plekken in beide boezems van het hart. Er ontstaat een soort doolhof (maze). Dit doolhof bepaalt de weg die de prikkel moet volgen en blokkeert tegelijk de weg voor storende prikkels.

  De klassieke maze-operatie wordt niet vaak meer uitgevoerd omdat het een openhartoperatie is, waarbij de borstkas geopend moet worden. Dit is een zware operatie met meer risico dan ablatie via een katheter of kijkoperatie. Soms wordt deze maze-techniek gebruikt tijdens een bypass- of hartklepoperatie. De borstkas moet dan toch al geopend worden.

  Onderzoek naar boezemfibrilleren

  Onderzoek naar hartritmestoornissen, en met name boezemfibrilleren, krijgt topprioriteit bij de Hartstichting. We willen boezemfibrilleren eerder en beter behandelen.

  Meer over onderzoek

  Downloads

  Stel je vraag aan de Infolijn

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn via het groene balkje (zijkant)

  Lees meer over ablatie

  PVI via katheterablatie

  PVI via katheterablatie

  Hybride-ablatie

  Hybride-ablatie

  Ablatie van de bundel van His

  Ablatie van de bundel van His