Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  AVNRT (AV-nodale re-entry tachycardie) is een hartritmestoornis die ontstaat in en rond de AV-knoop. Door een extra bundel blijven prikkels rondcirkelen. De hartslag is snel en regelmatig.

  Wat is AVNRT?

  Bij een normaal hartritme vertraagt de AV-knoop de elektrische prikkel van de boezems. Daarna geeft de AV-knoop de elektrische prikkel van de boezems aan de kamers door. Door de vertraging kunnen de kamers zich vullen na de samentrekking van de boezems.

  Bij AVNRT zijn er in de AV-knoop 2 bundels die de prikkel geleiden: een snelle en een langzame bundel. Deze bundels vormen samen een soort elektrische rotonde. Hierin draaien de prikkels rond. Ze gaan van de boezems naar de kamers, en weer terug. Dit heet re-entry.

  AVNRT komt ongeveer voor bij 1 op de 800 mensen, relatief vaak bij jonge mensen. Bij vrouwen komt deze ritmestoornis 3 keer zo vaak voor als bij mannen.

  Soorten

  Er zijn 2 soorten AVNRT: typisch en atypisch. Bij beide soorten AVNRT keert de prikkel te snel terug in de AV-knoop. Dit gaat sneller dan het ritme in de sinusknoop aangeeft. De hartslag kan hierdoor oplopen tot 150 tot 250 slagen per minuut. De kamers en boezems trekken tegelijk samen in een ononderbroken, regelmatig ritme.

  Typisch AVNRT

  Bij typisch AVNRT loopt de elektrische prikkel via het langzame pad van de boezems naar de kamers. De prikkel keert via het snelle pad terug naar de boezems. In 85-90% van de gevallen van AVNRT gaat het om deze typische soort.

  Atypisch AVNRT

  Bij atypisch AVNRT loopt de elektrische prikkel via het snelle pad naar de kamers. De prikkel keert via het langzame pad terug naar de boezems.

  Prof. dr. Isabelle van Gelder, cardioloog

  “Prachtig om te zien hoe onderzoek de zorg voor patiënten met boezemfibrilleren echt verbetert”

  Lees het verhaal

  Symptomen

  Klachten bij AVNRT kunnen zijn:

  • een snelle, zwakke polsslag
  • hartkloppingen
  • licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, soms flauwvallen
  • ademnood
  • soms pijn op de borst

  Een aanval kan enkele seconden tot uren duren. Sommigen patiënten krijgen meerdere keren per dag een aanval. Anderen maar 1 keer per jaar. Op latere leeftijd zijn de klachten vaak ernstiger. Een aanval komt meestal plotseling op en verdwijnt ook plotseling.

  Diagnose

  Onderzoeken om AVNRT vast te stellen zijn:

  Vragen over ritmestoornissen?

  • Chat met een voorlichter via het groene balkje: ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300: ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur

  Behandeling

  AVNRT wordt vaak behandeld met medicijnen. De medicijnen vertragen de prikkels via de AV-knoop. Bijvoorbeeld bètablokkers, calciumblokkers of adenosine.

  AVNRT is definitief te verhelpen met een ablatie. Tijdens deze ingreep wordt de langzame bundel in de AV-knoop uitgeschakeld. Er is een klein risico dat ook de 2e bundel wordt geraakt. Deze kans is minder dan 1%. Als dat gebeurt ontstaat er een totaal AV-blok. Dan is een pacemaker nodig.

  Soms komen de aanvallen van AVNRT nauwelijks voor. Dan is behandeling met medicijnen of ablatie niet nodig.

  Nieuwsbrief Hartstichting

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het onderzoek en de activiteiten van de Hartstichting. 

  Schrijf je in

  Downloads

  Gids Hartritme

  Lees alles over je hartslag en welke hartritmestoornissen er zijn. En kom meer te weten over hartkloppingen, overslagen of een hoge of lage hartslag. 

  > Ga naar de gids