Hartritmestoornis behandeling
Er zijn hartritmestoornissen die hinderlijk of ernstig zijn en behandeld moeten worden. Lees meer over de behandeling van een hartritmestoornis.
Is een behandeling altijd nodig?
Bij hartritmestoornissen is lang niet altijd een behandeling nodig. Of en wanneer behandeling nodig is hangt af van:
- de plek in het hart waar de ritmestoornis ontstaat
- de oorzaak van de ritmestoornis
- de ernst van de ritmestoornis
Wat doen medicijnen bij ritmestoornissen precies?
Het hart is een spier die samentrekt door een elektrisch signaal. De hartspiercellen geven dit signaal aan elkaar door als een soort dominostenen. Medicijnen bij ritmestoornissen vertragen het verspreiden van dit signaal over het hart. Of ze maken de hartspiercellen minder gevoelig voor de prikkel. Zo onderdrukken ze de ritmestoornissen en voorkomen ze dat de hartslag te hoog oploopt.
Ervaringen met medicijnen
Op mijnmedicijn.nl en meldpuntmedicijnen.nl vind je persoonlijke ervaringen. Stop nooit zelf met medicijnen, maar overleg altijd met de arts of apotheker bij bijwerkingen.
Hartritmestoornis behandeling: hartrevalidatie
Hartrevalidatie is een behandelprogramma geschikt voor patiënten met een (behandelde) ritmestoornis. Hierbij leer je (beter) omgaan met je hartaandoening, ga je werken aan een gezonde leefstijl en is er ruimte voor contact met andere patiënten.
Oorzaak wegnemen
Soms ontstaat een ritmestoornis als gevolg van een andere aandoening. Dan is er een ingreep nodig om de oorzaak van de ritmestoornis weg te nemen. Dat kan bijvoorbeeld een hartklepoperatie of bypassoperatie zijn.
Interessant voor jou
Alles over hartritmestoornissen
Er zijn veel verschillende soorten hartritmestoornissen. Op deze pagina lees je meer over de symptomen en oorzaken.Behandeling hartritmestoornissen
Sommige hartritmestoornissen moeten behandeld worden. Bijvoorbeeld met medicijnen of een ingreep. Lees hier meer over de behandelingen.Leven met een hartritmestoornis
Sommige mensen merken weinig van een hartritmestoornis. Andere mensen hebben meer klachten. Op deze pagina lees je hoe je hiermee om kunt gaan.
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag.
Belangrijk: op donderdag 1 augustus en dinsdag 6 augustus zijn de voorlichters telefonisch niet bereikbaar.