Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Bètablokkers ontlasten het hart. De belangrijkste effecten zijn het verlagen van de hartslag en de bloeddruk.

  Wanneer bètablokkers?

  Artsen schrijven een bètablokker voor bij diverse hart- en vaataandoeningen, bijvoorbeeld:

  Effecten bètablokkers

  De belangrijkste effecten van bètablokkers zijn:

  • je bloeddruk daalt
  • je hartslag verlaagt 
  • je hart pompt rustiger bloed rond

  Je hart hoeft hierdoor minder hard te werken.

  Achtergrond werking bètablokkers

  De werking van bètablokkers heeft te maken met het vrijkomen van stresshormonen bij inspanning of emotie. Het lichaam maakt 3 stresshormonen: adrenaline, noradrenaline en cortisol. De stresshormonen werken via de zogenaamde bèta-receptoren.

  Bètablokkers blokkeren de werking van deze bèta-receptoren. Hierdoor kunnen stresshormonen hun werk niet meer doen. Dit verlaagt de hartslag en er wordt minder bloed rondgepompt. Het hart heeft daardoor minder zuurstof nodig om goed te functioneren.

  Bijwerkingen

  De meest voorkomende bijwerkingen van bètablokkers zijn:

  • duizeligheid
  • maagdarmklachten (misselijkheid, braken, diarree of verstopping)
  • zweten
  • koude handen en voeten
  • vermoeidheid

  Veel van deze bijwerkingen treden vooral in het begin van de behandeling op. Het lichaam moet zich nog instellen op de lagere bloeddruk en hartslag. In de bijsluiter staat de volledige lijst met bijwerkingen en ook de mogelijke wisselwerking met andere medicijnen.

  Heb je veel last van bijwerkingen of zorgen over het gebruik van bètablokkers? Overleg dit dan altijd met je arts. Mogelijk geeft een ander medicijn uit dezelfde groep of een andere dosering minder klachten.

  Werkzame stoffen bètablokkers

  Er zijn verschillende soorten bètablokkers. Werkzame stoffen in deze groep medicijnen zijn: acebutolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, carvedilol, celiprolol, labetalol, metoprolol, nebivolol, oxprenolol, pindolol, propranolol en sotalol. Je vindt de werkzame stof altijd op de bijsluiter. De merknaam kan anders zijn, deze wordt door de fabrikant aan het geneesmiddel gegeven. 

  Overgevoeligheid voor bètablokkers

  Mensen die bètablokkers gebruiken, kunnen overgevoelig reageren op de bestanddelen van het medicijn. Verschijnselen zijn bijvoorbeeld huiduitslag, galbulten of jeuk. Ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga bij deze ernstige klachten onmiddellijk naar een arts. Bij mildere klachten is het verstandig met de arts te overleggen over mogelijke alternatieven.

  Sporten en bètablokkers

  Het gebruik van bètablokkers heeft gevolgen voor sporters, met name bij intensief sporten. Dan kunnen deze medicijnen je prestatie verminderen. Dit komt omdat:

  • je de maximale hartslag niet meer bereikt: alsof er een rem op het hart staat
  • sneller oververhitting ontstaat met klachten zoals moeheid, duizeligheid, misselijkheid, dorst, wazig zicht en krampen
  • sneller uitdrogingsverschijnselen optreden
  • sneller een te laag glucosegehalte in het bloed ontstaat met klachten zoals duizeligheid, trillen, honger en zweten

  Soort sport

  Als je bètablokkers gebruikt, kun je beter kiezen voor een duursport dan een sport waarbij explosieve kracht gevraagd wordt. Vormen van duursporten zijn joggen, fietsen, zwemmen en wandelen. Je merkt misschien dat je prestatie minder is dan zonder bètablokkers, maar dit is wel weer te verbeteren door training. Wil je intensief gaan sporten? Vraag dan je arts om advies.

  Tip! Overleg met je arts of een inspanningstest nodig is bij een Sport Medisch Adviescentrum.

  Ervaringen met medicijnen

  Op mijnmedicijn.nl en op meldpuntmedicijnen.nl staan ervaringen van gebruikers met medicijnen. Deze ervaringen zijn persoonlijk. Stop nooit zelf met medicijnen. Raadpleeg altijd de arts of apotheker als je bijwerkingen hebt.

  Goed om te weten! Bijwerkingen van medicijnen kun je melden bij Lareb, het Nederlands Bijwerkingen Centrum.

  Downloads

  Stel je vraag aan de Infolijn

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn via het groene balkje (zijkant)