> Naar content trash arrow-down-light menu paper stack mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen. De gegevens die we verwerken tijdens je bezoek bevatten informatie over je gezondheid. Daarom hebben we toestemming nodig.

Meer over privacy en voorwaarden

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Waarom medicijnen?

  Bij een hart- of vaatziekte krijg je vaak meerdere soorten medicijnen voorgeschreven. Ze zijn nodig om het hart te ontlasten of om (nieuwe) hart- en vaatziekten te voorkomen. Meestal zijn ze langere tijd nodig, soms levenslang. Ook als iemand zich al beter voelt of geen klachten (meer) heeft.

  Soorten medicijnen

  Bekijk welke medicijnen er zijn voor hart- en vaatziekten:

  Stop nooit zomaar met medicijnen. Overleg altijd eerst met de arts.

  Verschillende namen voor hetzelfde medicijn

  Vaak zijn er meerdere medicijnen met dezelfde werkzame stof. Soms hebben medicijnen dan de naam van de werkzame stof en soms een merknaam. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en garandeert de kwaliteit. Verschillen tussen merkmedicijnen en merkloze (generieke) medicijnen kunnen zijn:

  • naam en verpakking
  • vorm of kleur van het medicijn
  • prijs (merkmedicijnen zijn meestal duurder)
  • wijze van toedienen
  • hulpstoffen (voor onder andere structuur, kleur en hardheid)

  Problemen met medicijnen of bijwerkingen

  Een medicijn werkt bij iedereen anders. Soms duurt het een tijdje voordat een juiste dosering of combinatie van medicijnen gevonden is. De bijwerkingen van een medicijn staan in de bijsluiter. Soms zijn bijwerkingen in het begin het meest heftig. Dan worden ze minder naarmate het lichaam beter ingesteld raakt op de medicijnen.

  Heb je last van bijwerkingen? Overleg dan altijd met de arts om samen te zoeken naar een oplossing. Mogelijkheden kunnen zijn om de dosering te verlagen. Of over te stappen op een ander medicijn met een vergelijkbare werking.

  Ervaringen met medicijnen

  Op mijnmedicijn.nl en op meldpuntmedicijnen.nl staan ervaringen van gebruikers met medicijnen. Zij beoordelen de effectiviteit, het gebruiksgemak en de bijwerkingen. De ervaringen op deze websites zijn persoonlijk. Stop nooit zelf met medicijnen. Raadpleeg altijd de arts of apotheker bij last van bijwerkingen.

  Op apotheek.nl vind je uitgebreide informatie over medicijnen. Meld bijwerkingen van medicijnen bij Lareb, het Nederlands Bijwerkingen Centrum.

  Onderzoek naar effectiviteit hartmedicijnen

  De Hartstichting investeert in de ontwikkeling van een nieuwe methode. Deze methode zou medicijnen beter in het hart kunnen krijgen en houden. Het doel is om de hartspier effectiever te repareren na een hartinfarct. Zonder dat vervelende bijwerkingen ontstaan.

  Meer over onderzoek

  Vragen over dit onderwerp?

  Mail de Infolijn

  Bel 0900 3000 300 (maandag t/m vrijdag van 9.00 - 13.00 uur)

  Lees meer over medicijnen

  Medicijnen na een hartinfarct

  Medicijnen na een hartinfarct

  Medicijnen na een hartinfarct

  Medicijnen na een hartinfarct

  Medicijnen na een hartinfarct

  Medicijnen na een hartinfarct