Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Waarom medicijnen?

  Bij een hart- of vaatziekte krijg je vaak meerdere soorten medicijnen voorgeschreven. Ze zijn nodig om het hart te ontlasten of om (nieuwe) hart- en vaatziekten te voorkomen. Meestal zijn ze langere tijd nodig, soms levenslang. Ook als iemand zich al beter voelt of geen klachten (meer) heeft.

  Soorten medicijnen

  Bekijk welke medicijnen er zijn voor hart- en vaatziekten:

  Stop nooit zomaar met medicijnen. Overleg altijd eerst met de arts.

  Verschillende namen voor hetzelfde medicijn

  Vaak zijn er meerdere medicijnen met dezelfde werkzame stof. Soms hebben medicijnen dan de naam van de werkzame stof en soms een merknaam. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en garandeert de kwaliteit. Verschillen tussen merkmedicijnen en merkloze (generieke) medicijnen kunnen zijn:

  • naam en verpakking
  • vorm of kleur van het medicijn
  • prijs (merkmedicijnen zijn meestal duurder)
  • wijze van toedienen
  • hulpstoffen (voor onder andere structuur, kleur en hardheid)

  Problemen met medicijnen of bijwerkingen

  Een medicijn werkt bij iedereen anders. Soms duurt het een tijdje voordat een juiste dosering of combinatie van medicijnen gevonden is. De bijwerkingen van een medicijn staan in de bijsluiter. Soms zijn bijwerkingen in het begin het meest heftig. Dan worden ze minder naarmate het lichaam beter ingesteld raakt op de medicijnen.

  Heb je last van bijwerkingen? Overleg dan altijd met de arts om samen te zoeken naar een oplossing. Mogelijkheden kunnen zijn om de dosering te verlagen. Of over te stappen op een ander medicijn met een vergelijkbare werking.

  Ervaringen met medicijnen

  Op mijnmedicijn.nl en op meldpuntmedicijnen.nl staan ervaringen van gebruikers met medicijnen. Deze ervaringen zijn persoonlijk. Stop nooit zelf met medicijnen. Raadpleeg altijd de arts of apotheker als je bijwerkingen hebt.

  Goed om te weten! Bijwerkingen van medicijnen kun je melden bij Lareb, het Nederlands Bijwerkingen Centrum.

  Onderzoek naar effectiviteit hartmedicijnen

  De Hartstichting investeert in de ontwikkeling van een nieuwe methode. Deze methode zou medicijnen beter in het hart kunnen krijgen en houden. Het doel is om de hartspier effectiever te repareren na een hartinfarct. Zonder dat vervelende bijwerkingen ontstaan.

  Meer over onderzoek

  Stel je vraag aan de Infolijn

  Lees meer over medicijnen

  Website U-Prevent voorspelt langer gezond leven door medicijnen op maat

  Website U-Prevent voorspelt langer gezond leven door medicijnen op maat

  Drs. Gerbrand Zoet

  Drs. Gerbrand Zoet: “Vrouwen moeten eerder de juiste adviezen krijgen na zwangerschapsproblemen”

  Prof. dr. John Kastelein

  Prof. dr. John Kastelein: “We werken aan nieuwe medicijnen om slagaderverkalking tegen te gaan”