Hartstichting.nl wordt geladen

Wanneer plasmiddelen?

Sommige mensen houden teveel vocht vast, wat zorgt voor een hogere druk op de bloedvaten. Plaspillen voeren het teveel aan vocht af. Dit doen ze door de aanmaak van urine in de nieren te stimuleren.

Artsen schrijven plasmiddelen onder andere voor bij:

Bijwerkingen plasmiddelen

De bijwerkingen van plaspillen komen vaak door een kaliumtekort. Dat zorgt voor klachten zoals:

  • spierpijn of -zwakte in de bovenbenen en armen
  • ernstige vermoeidheid
  • hartkloppingen
  • heftige buikklachten

Ga bij klachten naar de arts. Ook als die klachten pas na meerdere weken of maanden ontstaan. Bij een kaliumtekort geeft de arts waarschijnlijk kaliumsparende plasmiddelen erbij.

Soorten plasmiddelen

Er zijn verschillende soorten plasmiddelen: zwakwerkende plasmiddelen, sterkwerkende plasmiddelen en kaliumsparende plasmiddelen.

  • Zwakwerkende plasmiddelen (thiaziden)

    Zwakwerkende plasmiddelen worden vaak voorgeschreven bij hoge bloeddruk. Werkzame stoffen zijn: bendroflumethiazide, chloortalidon, chloorthiazide, clopamide, epitizide, hydrochloorthiazide en indapamide. Je vindt de werkzame stof altijd op de bijsluiter. De merknaam kan anders zijn, deze wordt door de fabrikant aan het geneesmiddel gegeven.

  • Sterkwerkende plasmiddelen (lisdiuretica)

    Sterkwerkende plasmiddelen hebben een snelle en krachtige werking. Ze zijn nodig als het lichaam plotseling veel vocht vasthoudt. Dit vocht moet snel afgevoerd worden. Als dit gelukt is zijn deze krachtige middelen niet meer nodig. Daarom krijg je deze vaak maar voor een korte periode. Werkzame stoffen zijn bumetanide en furosemide.

  • Kaliumsparende plasmiddelen

    Kaliumsparende plasmiddelen worden voorgeschreven bij een laag kaliumgehalte. Als plaspil hebben ze geen sterke werking. Ze remmen de werking van het hormoon aldosteron. Dit hormoon zorgt voor het afvoeren van vocht, met behoud van kalium. De arts schrijft ze vrijwel altijd in combinatie met andere plasmiddelen voor. Ze worden ook wel voorgeschreven om de pompkracht van het hart te verbeteren bij hartfalen. Werkzame stoffen zijn amiloride, spironolactone, eplerenone en triamtereen.

Ervaringen met medicijnen

Op mijnmedicijn.nl en meldpuntmedicijnen.nl vind je persoonlijke ervaringen. Stop nooit zelf met medicijnen, maar overleg altijd met de arts of apotheker bij bijwerkingen. 

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag