Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Plasmiddelen (diuretica) zorgen ervoor dat je overtollig vocht kwijtraakt. Artsen schrijven plasmiddelen vaak voor bij hoge bloeddruk en hartfalen. Door deze medicijnen komt er minder druk op de bloedvaten te staan.

  Wanneer plasmiddelen?

  Sommige mensen houden teveel vocht vast, wat zorgt voor een hogere druk op de bloedvaten. Plaspillen voeren het teveel aan vocht af. Dit doen ze door de aanmaak van urine in de nieren te stimuleren. Artsen schrijven plasmiddelen onder andere voor bij hoge bloeddruk, hartfalen of diabetes.

  Bijwerkingen plasmiddelen

  De bijwerkingen van plaspillen komen vaak door een kaliumtekort. Dat zorgt voor klachten zoals:

  • spierpijn of -zwakte in de bovenbenen en armen
  • ernstige vermoeidheid
  • hartkloppingen
  • heftige buikklachten

  Ga bij klachten naar de arts. Ook als die klachten pas na meerdere weken of maanden ontstaan. Bij een kaliumtekort geeft de arts waarschijnlijk kaliumsparende plasmiddelen erbij.

  Soorten plasmiddelen

  Er zijn verschillende soorten plasmiddelen: zwakwerkende plasmiddelen, sterkwerkende plasmiddelen en kaliumsparende plasmiddelen.

  Zwakwerkende plasmiddelen (thiaziden)

  Zwakwerkende plasmiddelen worden vaak voorgeschreven bij hoge bloeddruk. Werkzame stoffen zijn: bendroflumethiazide, chloortalidon, chloorthiazide, clopamide, epitizide, hydrochloorthiazide en indapamide. Je vindt de werkzame stof altijd op de bijsluiter. De merknaam kan anders zijn, deze wordt door de fabrikant aan het geneesmiddel gegeven.

  Sterkwerkende plasmiddelen (lisdiuretica)

  Sterkwerkende plasmiddelen hebben een snelle en krachtige werking. Ze zijn nodig als het lichaam plotseling veel vocht vasthoudt. Dit vocht moet snel afgevoerd worden. Als dit gelukt is zijn deze krachtige middelen niet meer nodig. Daarom krijg je deze vaak maar voor een korte periode. Werkzame stoffen zijn bumetanide en furosemide.

  Kaliumsparende plasmiddelen

  Kaliumsparende plasmiddelen worden voorgeschreven bij een laag kaliumgehalte. Als plaspil hebben ze geen sterke werking. Ze remmen de werking van het hormoon aldosteron. Dit hormoon zorgt voor het afvoeren van vocht, met behoud van kalium. De arts schrijft ze vrijwel altijd in combinatie met andere plasmiddelen voor. Ze worden ook wel voorgeschreven om de pompkracht van het hart te verbeteren bij hartfalen. Werkzame stoffen zijn amiloride, spironolactone, eplerenone en triamtereen.

  Ervaringen met medicijnen

  Op mijnmedicijn.nl en op meldpuntmedicijnen.nl staan ervaringen van gebruikers met medicijnen. Deze ervaringen zijn persoonlijk. Stop nooit zelf met medicijnen. Raadpleeg altijd de arts of apotheker als je bijwerkingen hebt.

  Goed om te weten! Bijwerkingen van medicijnen kun je melden bij Lareb, het Nederlands Bijwerkingen Centrum.

  Downloads

  Stel je vraag aan de Infolijn