Hartstichting.nl wordt geladen

Wanneer nitraten?

Nitraten worden gebruikt in acute situaties, bijvoorbeeld om snel verlichting te geven bij pijn op de borst bij angina pectoris of acuut hartfalen. Nitraten worden ook gebruikt om een aanval van angina pectoris te voorkomen, bijvoorbeeld bij extra inspanning of hevige emoties.

Nitraten worden onder de tong aangebracht. Dit kan in de vorm van een pilletje of een spray. Beide vormen hebben een vergelijkbaar effect. Sommige mensen gebruiken liever een spray, omdat ze last hebben van een droge mond.

Werking nitraten

Nitraten worden in het bloed omgezet in stikstofoxide. Deze stof geeft cellen in de bloedvaten het signaal om zich te verwijden. Zo kan er meer bloed doorheen. Ook spiercellen in de kransslagaders van het hart krijgen dit signaal. De betere toevoer van het bloed naar de hartspier, verlicht de pijn op de borst. Deze wordt snel minder of verdwijnt geheel. Nitraten werken tijdelijk en helpen de aandoening zelf niet genezen.

  • Werkzame stoffen

    Werkzame stoffen die in nitraten zitten zijn onder andere isosorbide-mononitraat, isosorbide-dinitraat en nitroglycerine. Je vindt de werkzame stof altijd op de bijsluiter. De merknaam kan anders zijn, deze wordt door de fabrikant aan het geneesmiddel gegeven.

Bijwerkingen nitraten

De meest voorkomende bijwerkingen van nitraten zijn een kloppende, bonzende hoofdpijn, soms met misselijkheid. Bij mensen met aanleg voor migraine kan dit middel een aanval uitlokken. Een andere bijwerking is duizeligheid, vooral bij te snel opstaan als gevolg van een lagere bloeddruk. Overgevoeligheid voor dit middel merk je aan huiduitslag en jeuk. Raadpleeg bij bijwerkingen altijd de arts. Stop nooit zelf met medicijnen.

Meer weten over angina pectoris?

Vraag dan onze gratis folder aan. Hierin lees je meer over de signalen en oorzaken van angina pectoris. Ook vertellen we je over de behandeling en het leven met angina pectoris.
Een tablet met een folder over angina pectoris

Ervaringen met medicijnen

Op mijnmedicijn.nl en meldpuntmedicijnen.nl vind je persoonlijke ervaringen. Stop nooit zelf met medicijnen, maar overleg altijd met de arts of apotheker bij bijwerkingen. 

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag