Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Bij klachten van pijn op de borst, bijvoorbeeld bij angina pectoris, kunnen nitraten genomen worden. Deze medicijnen verwijden de vaten. Hierdoor stroomt er meer bloed door de kransslagaders. Ze zorgen voor snelle verlichting van de pijn.

  Wanneer nitraten?

  Nitraten worden gebruikt in acute situaties, bijvoorbeeld om snel verlichting te geven bij pijn op de borst bij angina pectoris of acuut hartfalen. Nitraten worden ook gebruikt om een aanval van angina pectoris te voorkomen, bijvoorbeeld bij extra inspanning of hevige emoties.

  Nitraten worden onder de tong aangebracht. Dit kan in de vorm van een pilletje of een spray. Beide vormen hebben een vergelijkbaar effect. Sommige mensen gebruiken liever een spray, omdat ze last hebben van een droge mond.

  Werking nitraten

  Nitraten worden in het bloed omgezet in stikstofoxide. Deze stof geeft cellen in de bloedvaten het signaal om zich te verwijden. Zo kan er meer bloed doorheen. Ook spiercellen in de kransslagaders van het hart krijgen dit signaal. De betere toevoer van het bloed naar de hartspier, verlicht de pijn op de borst. Deze wordt snel minder of verdwijnt geheel. Nitraten werken tijdelijk en helpen de aandoening zelf niet genezen.

  Werkzame stoffen

  Werkzame stoffen die in nitraten zitten zijn onder andere isosorbide-mononitraat, isosorbide-dinitraat en nitroglycerine. Je vindt de werkzame stof altijd op de bijsluiter. De merknaam kan anders zijn, deze wordt door de fabrikant aan het geneesmiddel gegeven.

  Bijwerkingen nitraten

  De meest voorkomende bijwerkingen van nitraten zijn een kloppende, bonzende hoofdpijn, soms met misselijkheid. Bij mensen met aanleg voor migraine kan dit middel een aanval uitlokken. Een andere bijwerking is duizeligheid, vooral bij te snel opstaan als gevolg van een lagere bloeddruk. Overgevoeligheid voor dit middel merk je aan huiduitslag en jeuk. Raadpleeg bij bijwerkingen altijd de arts. Stop nooit zelf met medicijnen.

  Ervaringen met medicijnen

  Op mijnmedicijn.nl en op meldpuntmedicijnen.nl staan ervaringen van gebruikers met medicijnen. Deze ervaringen zijn persoonlijk. Stop nooit zelf met medicijnen. Raadpleeg altijd de arts of apotheker als je bijwerkingen hebt.

  Goed om te weten! Bijwerkingen van medicijnen kun je melden bij Lareb, het Nederlands Bijwerkingen Centrum.

  Downloads

  Stel je vraag aan de Infolijn