Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  RAS-remmers zijn medicijnen die de bloeddruk verlagen. Ze doen dit door het verwijden van de bloedvaten.

  Werking RAS-remmers

  Op diverse plekken in het lichaam bevinden zich sensoren, die de bloeddruk registreren, zoals in het hart, de bloedvaten, nieren en lever. Deze sensoren sturen een signaal naar cellen in de nieren. Via diverse stappen wordt er angiotensine II gevormd. Angiotensine II zorgt voor verhoging van de bloeddruk. Hieronder staat hoe het zogenaamde Renine-Angiotensine-Systeem (RAS) werkt:

  RAS-remmers zijn onder te verdelen in:

  • ACE-remmers (ACE is een eiwit dat nodig is bij de aanmaak van angiotensine-II)
  • angiotensine II-remmers
  • renine-remmers

  Door gebruik van RAS-remmers wordt er minder angiotensine-II aangemaakt en verwijden de vaten. De bloeddruk daalt dan weer.

  Wanneer RAS-remmers?

  Artsen schrijven RAS-remmers voor bij hoge bloeddruk, na een hartinfarct of bij hartfalen. Bij hoge bloeddruk hebben RAS-remmers niet de voorkeur. Om de bloeddruk te verlagen schrijft de arts meestal plasmiddelen of bètablokkers voor. Bij patiënten met diabetes, hartfalen en/of nierproblemen kan een RAS-remmer wel eerste keus zijn. Soms worden calciumblokkers voorgeschreven.

  Bijwerkingen RAS-remmers

  Bijwerkingen van RAS-remmers zijn onder andere:

  • duizeligheid, vooral bij opstaan uit bed of uit een stoel
  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • maag-darmklachten

  Bij ACE-remmers komt kriebelhoest voor als bijwerking. Als de hoest heel hardnekkig is en niet minder wordt na gebruik van een middel tegen kriebelhoest, is het verstandig om contact op te nemen met de arts.

  Ervaringen met medicijnen

  Op mijnmedicijn.nl en op meldpuntmedicijnen.nl staan ervaringen van gebruikers met medicijnen. Deze ervaringen zijn persoonlijk. Stop nooit zelf met medicijnen. Raadpleeg altijd de arts of apotheker als je bijwerkingen hebt.

  Goed om te weten! Bijwerkingen van medicijnen kun je melden bij Lareb, het Nederlands Bijwerkingen Centrum.

  Downloads

  Stel je vraag aan de Infolijn