Hartstichting.nl wordt geladen

Je dagelijks werk en hobby's

Bij veel ritmestoornissen kun je je werk en hobby's blijven doen. Maar dit geldt niet voor iedereen. Soms is een onderzoek op je werkplek nodig, bijvoorbeeld als je een pacemaker of ICD hebt. Als de hartritmestoornis onder controle is, kun je vaak je gewone werk of hobby's weer oppakken. Overleg dit met je (bedrijfs)arts of vraag advies tijdens hartrevalidatie.

Autorijden

Bij een ritmestoornis hangt het van de ernst van de klachten af of je mag autorijden. Als je klachten krijgt tijdens het rijden, dan kan dat gevaarlijk zijn. Voor jezelf en voor andere mensen in het verkeer. Daarom gelden er extra regels als je weer wil autorijden. Soms is een keuring door het CBR nodig voordat je de weg weer op mag. Bespreek dit met je cardioloog. 

Medicijnen op tijd innemen

Wen je vanaf het begin aan om de medicijnen op tijd in te nemen. Lukt dat niet goed? Probeer dan eens medicijndoosjes met een weekplanner zodat je snel ziet of je je medicijnen hebt ingenomen. Of gebruik een app die je met een melding herinnert aan het innemen van de medicijnen.

Ritmestoornissen voorkomen

Genoeg bewegen, ontspannen en gezond eten zijn belangrijk. Soms merken mensen dat bij hen roken, alcohol of drugs een hartritmestoornis uitlokt. Is dat bij jou het geval? Probeer dan je leefstijl aan te passen. Ook heftige emoties en stress kunnen een aanval uitlokken. 

Klachten bijhouden in dagboek 

​Wil je weten of hart van slag raakt door je leefstijl? Houd dan eens een tijd een dagboekje bij:

  • ​Wanneer begonnen de klachten en hoe lang duurden ze?
  • Wat voelde je precies?
  • Waar was je mee bezig?
  • Wat had je gegeten of gedronken? Of had je net gerookt of drugs of medicijnen gebruikt?
  • Had je veel stress of was je boos of angstig?

Heb je een vermoeden wat de oorzaak kan zijn? Soms helpt het om je leefstijl aan te passen. Blijf je klachten houden? Neem het dagboek dan mee naar je (huis)arts en vraag advies bij de aanpak. 

Leef gezond

Een gezonde leefstijl helpt om klachten te verminderen.
Een jonge vrouw typt op haar laptop

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag