Hartstichting.nl wordt geladen

Elektrische cardioversie

Een elektrische cardioversie werkt via elektrodeplakkers op de borst. Die zijn verbonden met een defibrillator. Je wordt korte tijd in een diepe slaap gebracht, en krijgt dan een of meerdere elektrische schokken. De schok moet het eigen hartritme overstemmen. Het is een beetje te vergelijken met het opnieuw starten van een vastgelopen computer. De artsen zien direct of de cardioversie succes heeft, en het hart weer in een normaal ritme slaat. 

Cardioversie met medicijnen

Cardioversie kan ook met medicijnen. Je krijgt deze per infuus toegediend. Zo wordt je hartslag lager. Tijdens het toedienen houdt de arts je hartslag goed in de gaten. 

Cardioversie met medicijnen werkt minder snel en effectief dan elektrische cardioversie. Het voordeel is dat je niet onder narcose hoeft. Bovendien krijgt de cardioloog zo nuttige informatie over hoe je reageert op een bepaald medicijn. Dit kan helpen als je in de toekomst medicijnen nodig hebt om aanvallen te voorkomen.

Wanneer kiezen voor medicijnen of elektrische cardioversie?

De cardioloog kiest voor elektrische cardioversie:

  • als je langer dan 48 uur last hebt van boezemfibrilleren
  • als je ernstige klachten hebt bij kortdurend boezemfibrilleren

Heb je korter dan 48 uur last van boezemfibrilleren? Dan overlegt de cardioloog met jou welke vorm het meest geschikt is. 

Na de cardioversie

Op het hartfilmpje ziet de cardioloog direct of het hartritme weer normaal is. Is dat niet zo? Dan doet de cardioloog de cardioversie opnieuw. Dit gebeurt maximaal 4 keer. Als de cardioversie succesvol is verlopen, mag je meestal dezelfde dag naar huis. Je mag alleen nog niet zelf autorijden.

Medicijnen thuis

Thuis moet je nog enkele weken antistollingsmiddelen slikken. Ook krijg je vaak nog een lage dosis medicijnen voor je hartritme voorgeschreven, om zo de kans op een nieuwe aanval van boezemfibrilleren zo klein mogelijk te maken.

Kans op herhaling

Ondanks dat de cardioversie meestal goed lukt, bestaat toch de kans dat boezemfibrilleren toch weer terugkomt. Dan krijg je opnieuw cardioversie. Of de cardioloog stelt een ablatie voor. 

Risico’s en complicaties

Je wordt kort in diepe slaap gebracht. Dit duurt maar een paar minuten. Daarom zijn er weinig risico's. Bij boezemfibrilleren bestaat het risico dat bloedstolsels worden gevormd. Er is een kleine kans dat zo'n bloedstolsel losschiet en een beroerte veroorzaakt. Daarom krijg je vóór en na de cardioversie antistollingsmedicijnen. Dit is alleen nodig als je langer dan 48 uur last hebt van boezemfibrilleren.

Gezond leven na een cardioversie

Gezond leven verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Onze informatie helpt je op weg.
Kok ruikt aan kruidenplant

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag