Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Cardioversie is een behandeling bij boezemfibrilleren of -flutter. In het ziekenhuis wordt een te snel hartritme omgezet in een normaal ritme. Dit kan via een elektrische schok of met medicijnen per infuus.

Elektrische cardioversie

Elektrische cardioversie vindt plaats onder narcose. De narcose duurt enkele minuten, de cardioversie zelf maar enkele seconden. De cardioloog plakt 2 elektrodeplakkers op de borst. Die zijn verbonden met een defibrillator. Die geeft een elektrische schok en schakelt de elektrische prikkels in het hart tijdelijk uit. Het hart staat 1 of 2 seconden stil en krijgt daarna zijn normale hartritme terug. Je kunt dit een beetje vergelijken met het opnieuw opstarten van een vastgelopen computer.

Cardioversie met medicijnen

Cardioversie kan ook met medicijnen. Je krijgt deze per infuus toegediend. Zo wordt je hartslag lager. Tijdens het toedienen houdt de arts je hartslag goed in de gaten. 

Cardioversie met medicijnen werkt minder snel en effectief dan elektrische cardioversie. Het voordeel is dat je niet onder narcose hoeft. Bovendien krijgt de cardioloog zo nuttige informatie over hoe je reageert op een bepaald medicijn. Dit kan helpen als je in de toekomst medicijnen nodig hebt om aanvallen te voorkomen.

Wanneer kiezen voor medicijnen of elektrische cardioversie?

De cardioloog kiest voor elektrische cardioversie:

  • als je langer dan 48 uur last hebt van boezemfibrilleren
  • als je ernstige klachten hebt bij kortdurend boezemfibrilleren

Heb je korter dan 48 uur last van boezemfibrilleren? Dan overlegt de cardioloog met jou welke vorm het meest geschikt is. 

Na de cardioversie

Op het hartfilmpje ziet de cardioloog direct of het hartritme weer normaal is. Is dat niet zo? Dan doet de cardioloog de cardioversie opnieuw. Dit gebeurt maximaal 4 keer. Als de cardioversie succesvol is verlopen, mag je meestal dezelfde dag naar huis. Je mag alleen nog niet zelf autorijden.

Medicijnen thuis

Thuis moet je nog enkele weken antistollingsmiddelen slikken. Ook krijg je vaak nog een lage dosis medicijnen voor je hartritme voorgeschreven, om zo de kans op een nieuwe aanval van boezemfibrilleren zo klein mogelijk te maken.

Kans op herhaling

Ondanks dat de cardioversie meestal goed lukt, bestaat toch de kans dat boezemfibrilleren toch weer terugkomt. Dan krijg je opnieuw cardioversie. Of de cardioloog stelt een ablatie voor. 

> Meer over ablatie

Prof. dr. Isabelle van Gelder, cardioloog

"Prachtig om te zien hoe onderzoek de zorg voor patiënten met boezemfibrilleren echt verbetert."

Lees het verhaal

Risico’s en complicaties

Elektrische cardioversie gebeurt onder narcose. Dit is een lichte narcose die maar een paar minuten duurt. Daarom zijn er weinig risico's. 

Bij boezemfibrilleren bestaat het risico dat bloedstolsels worden gevormd. Er is een kleine kans dat zo'n bloedstolsel losschiet en een beroerte veroorzaakt. Daarom krijg je vóór en na de cardioversie antistollingsmedicijnen. Dit is alleen nodig als je langer dan 48 uur last hebt van boezemfibrilleren.

Onderzoek naar hartritmestoornissen

Onderzoek naar hartritmestoornissen, en met name boezemfibrilleren, krijgt topprioriteit bij de Hartstichting. We willen boezemfibrilleren eerder en beter behandelen.

Meer over onderzoek

Downloads

Stel je vraag aan de Infolijn

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn 

Lees meer

Gids Hartritme

Gids Hartritme

Behandeling hartritmestoornissen

Behandeling hartritmestoornissen

Ablatie

Ablatie