Hartstichting.nl wordt geladen

Wat is een hartfilmpje (ECG)?

Een hartfilmpje is meestal het eerste onderzoek dat je krijgt bij pijn op de borst. Het is een snel en eenvoudig onderzoek dat geen pijn doet. Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft.

 • Hoe werkt dat omzetten van elektrische signalen?

  Elke hartslag verloopt op dezelfde manier: eerst trekken de boezems van het hart samen, dan de hartkamers.

  De hartspier krijgt een elektrisch signaal voordat deze samentrekt. De elektrische signaaltjes bewegen zich als een golf over het hart. Via een hartfilmpje zijn deze signalen op te vangen. Zo krijg je een grafiek die je hartslag in beeld brengt. 

Normaal hartfilmpje

Op een hartfilmpje zie je allemaal pieken en dalen. Dit zijn de verschillende fasen van een hartslag. Ze worden aangegeven met de letters P, Q, R, S en T.

 • P-top: samentrekken van de boezems (de lijn wordt daarna weer vlak, omdat het elektrische signaal even wordt vastgehouden)
 • QRS-complex: samentrekken van de hartkamers
 • T-top: ontspannen van de hartspier
 • Na de T-top begint het weer opnieuw voor de volgende hartslag

In het ECG kan de arts bijvoorbeeld een verhoging tussen de S-top en de T-golf zien (ST-elevatie). Dit kan wijzen op een acuut hartinfarct.

ECG hartslag

Afwijkingen op een hartfilmpje

Een hartfilmpje geeft een indruk of je hart goed werkt. Zo kan de arts ontdekken:

 • je hartritme niet normaal is
 • dat je een hartinfarct doormaakt
 • je eerder een hartinfarct hebt gehad
 • je hart groter is dan normaal
 • je hart op dat moment niet voldoende zuurstof krijgt

Het maken van een hartfilmpje

Het maken van een hartfilmpje is een eenvoudig onderzoek zonder risico’s. Het duurt slechts enkele minuten en doet geen pijn. Je krijgt hiervoor 10 elektroden op de huid geplakt. Die elektroden kunnen het elektrische signaal van het hart opvangen. Standaard worden deze elektroden met stickers op de polsen (2), enkels (2) en borst (6) bevestigd. Ze worden met het ECG-apparaat verbonden.

Het ECG-apparaat geeft de elektrische activiteit van het hart in een grafiek weer. Voor een eenvoudig hartfilmpje zijn de elektroden op de polsen en enkels al voldoende. Tijdens het onderzoek moet je stil blijven liggen om geen verstoringen in het filmpje te krijgen.

Meer onderzoek nodig

Een hartfilmpje is vaak een eerste aanwijzing dat er iets aan de hand is met je hart. De arts stelt dan voor om ander onderzoek te doen om dit definitief vast te stellen. 

Niet alle afwijkingen zijn te zien op een hartfilmpje. Soms lijkt het hartritme in rust normaal, maar zijn er wel afwijkingen bij een inspanningstest (fietstest).

Hartritmestoornissen treden vaak in aanvallen op. Ze zijn daarom niet altijd zichtbaar op het moment dat er een hartfilmpje wordt gemaakt. Dan krijg je soms een apparaatje waarmee je hartritme langere tijd te volgen is:

Stel je vraag aan onze voorlichters

 • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
 • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag