Hartstichting.nl wordt geladen

Wat is een inspanningstest?

Bij een inspanningstest (of: fietstest) wordt er een hartfilmpje (ECG) tijdens inspanning gemaakt. Bij een hartfilmpje in rust zijn afwijkingen niet altijd te zien. Bij inspanning moet het hart harder werken. Het hart heeft daarbij meer behoefte aan energie en zuurstof. Daardoor worden afwijkingen beter zichtbaar.

Man op fiets voor inspanningstest

Doel van de inspanningstest

Een inspanningstest wordt uitgevoerd om:

  • het lichamelijk inspanningsvermogen te bepalen
  • de oorzaak van klachten in de borststreek te achterhalen
  • ritmestoornissen te beoordelen
  • het resultaat van een dotterbehandeling of bypassoperatie te controleren

De arts vergelijkt de opnames van de hartfilmpjes tijdens inspanning met de opnames in rust. Zo hoopt hij of zij de oorzaak van de klachten te vinden. Een inspanningstest kan bijvoorbeeld ingezet worden bij angina pectoris en na een hartinfarct.

Verloop inspanningstest

Een inspanningstest wordt meestal op de fiets (hometrainer) gedaan. Soms is het mogelijk de test op een loopband te doen. Tijdens de test krijgt iemand plakkers (elektroden) op de borst. Die zijn verbonden met het ECG-apparaat om hartfilmpjes te maken. Met een band om de arm wordt de bloeddruk gemeten.

De patiënt wordt gevraagd te starten met fietsen (of lopen). De arts voert de belasting langzaam op. De patiënt probeert het tempo gelijk te houden. Het onderzoek gaat door totdat de maximale inspanning is gehaald of iemand niet verder kan. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Na het onderzoek bespreekt de arts de uitslag. Het kan ook zijn dat hiervoor een vervolgafspraak nodig is.

Inspanningstest met medicijnen

Soms is een inspanningstest op een fiets of loopband niet mogelijk. Bijvoorbeeld als de patiënt overmatig vermoeid is of moeite heeft met lichamelijke inspanning. De inspanning wordt dan nagemaakt met medicijnen. Dit heet een farmacologische inspanningstest.

Uitslag inspanningstest

De patiënt moet zich tijdens een inspanningstest flink inspannen. Het hart moet goed belast worden. Alleen dan kan de arts een goed oordeel geven.

Niet alle afwijkingen worden zichtbaar met de inspanningstest. Soms is de uitslag normaal, maar toch kunnen er afwijkingen aan een kransslagader zijn. Andersom komt ook voor. Er zijn dan lichte afwijkingen te zien in het hartfilmpje, terwijl de kransslagaders normaal zijn. Soms twijfelt een arts aan de uitslag van de inspanningstest. Dan zal er altijd aanvullend onderzoek worden voorgesteld. De arts bepaalt welk onderzoek passend is.

Risico's inspanningstest

Tijdens het onderzoek kunnen er soms hartritmestoornissen ontstaan. Dit komt omdat de hartspier tijdens het onderzoek harder werkt dan normaal. De arts houdt het hartritme goed in de gaten. Bij een complicatie grijpt hij of zij direct in.

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag