Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Via een Holteronderzoek spoort de cardioloog eventuele afwijkingen op in het hartritme. Een apparaatje (Holterfoon) registreert dan 24 of 48 uur het hartritme. Zo krijgt de cardioloog een goed beeld over een langere periode.

  Wanneer een Holteronderzoek?

  Een Holteronderzoek wordt gedaan bij symptomen zoals hartkloppingen of duizeligheid. De cardioloog onderzoekt of de symptomen komen door hartritmestoornissen. De cardioloog beoordeelt met dit onderzoek:

  • of iemand een hartritmestoornis heeft
  • of de medicijnen voor een ritmestoornis aanslaan
  • of er perioden zijn waarin het hart te weinig zuurstof krijgt

  Prof. dr. Isabelle van Gelder, cardioloog

  “Prachtig om te zien hoe onderzoek de zorg voor patiënten met boezemfibrilleren echt verbetert. ”

  Lees het verhaal

  Wat is een Holteronderzoek?

  Voor het Holteronderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Tijdens het onderzoek krijgt de patiënt plakkers (elektroden) op de borst. Deze zitten vast aan een apparaatje (recorder) dat de patiënt aan een band of riem om het middel draagt.

  Tijdens de 24 of 48 uur van het onderzoek mag de patiënt gewoon de dagelijkse activiteiten doen. Alleen douchen, baden of zwemmen mag niet. De recorder moet steeds aangesloten blijven, ook ‘s nachts. Gemakkelijke kleding is aan te bevelen, om zo min mogelijk last te hebben van de elektroden.

  Na het bevestigen van de elektroden en de instructie mag de patiënt naar huis. De Holterfoon registreert het hartritme tijdens alle dagelijkse bezigheden. Vaak heeft de recorder een knop die de patiënt in moet drukken bij symptomen. De symptomen moet de patiënt dan noteren in een dagboekje.

  Dagboek bijhouden

  Om te analyseren wanneer de klachten ontstaan en wat iemand op dat moment aan het doen is, houdt de patiënt een dagboek bij:

  • symptomen
  • activiteiten, maaltijden en inspanningen
  • het gebruik van medicijnen

  Resultaten Holteronderzoek

  Door analyse van het hartfilmpje in combinatie met het dagboekje krijgt de arts meer duidelijkheid over eventuele hartritmestoornissen. Als er een hartritmestoornis is vastgesteld, overlegt de cardioloog de vervolgstappen of de behandeling.

  Het hartfilmpje (ECG) is een momentopname van 24 of 48 uur. Soms treedt dan net geen ritmestoornis op. Dan is het nodig om een onderzoek van een paar weken te doen, bijvoorbeeld met een eventrecorder of een implanteerbare hartritmemonitor.

  Soms is na een Holteronderzoek aanvullend onderzoek nodig zoals elektrofysiologisch onderzoek.

  Onderzoek naar boezemfibrilleren

  Onderzoek naar hartritmestoornissen krijgt topprioriteit bij de Hartstichting. We willen boezemfibrilleren eerder en beter behandelen.

  Meer over het onderzoek

  Downloads

  Stel je vraag aan de Infolijn