Hartstichting.nl wordt geladen

Hybride-ablatie is een behandeling bij de hartritmestoornis boezemfibrilleren. Hierbij ligt de oorzaak vaak in en rond de longaders. De arts kan de storing blokkeren door op deze plekken littekens te maken: PVI (pulmonaal venen isolatie).

Wanneer hybride-ablatie?

Als boezemfibrilleren langer bestaat, ontstaan vaak extra prikkels. Het is dan soms niet genoeg om alleen de longaders te isoleren. Ook op andere plekken in het hart moet littekenweefsel gemaakt worden. Voor deze patiënten is de hybride-ablatie geschikt. Dit is een combinatie van:

Verloop van hybride-ablatie

Bij een hybride-ablatie werken een thoraxchirurg en een cardioloog (elektrofysioloog) nauw samen. Via kleine sneetjes in de borstkas brengt de arts de instrumenten in voor de kijkoperatie. De katheters worden ingebracht via de lies. De thoraxchirurg maakt tijdens een kijkoperatie littekens aan de buitenkant van het hart met een ablatieklem. Er ontstaan een soort lijnen rondom de longaders.

Aanvullende littekens

De cardioloog meet via de katheter aan de binnenkant van het hart of de blokkade geslaagd is. Als er nog lekken zijn in de lijnen, geeft hij aan waar de chirurg aanvullende littekens moet maken. Aan de binnenkant van het hart kan de cardioloog aanvullende littekens maken met de katheter om te zorgen dat de blokkade volledig is.

 • Complicaties

  Complicaties die na de operatie kunnen optreden zijn:

  • nabloedingen
  • koorts
  • vocht in het hartzakje
  • longproblemen

Resultaten hybride-ablatie

Resultaten van deze ingreep zijn beter dan de resultaten van een katheterablatie of een kijkoperatie. Dat geldt vooral bij mensen die al langer last hebben van boezemfibrilleren. Zo'n 80 tot 90% van de hybride-ablaties is succesvol.

Een hybride-ablatie is wel kostbaar, omdat er meerdere specialisten bij betrokken zijn. Bovendien is een hybride operatiekamer nodig met ruimte voor meerdere specialisten en apparatuur. In Nederland heeft een beperkt aantal ziekenhuizen zo'n operatiekamer.

Na de operatie

De patiënt kan de eerste maanden na de behandeling nog steeds ritmestoornissen voelen. Het hartweefsel moet zich nog aanpassen. Vaak zijn daarom de eerste periode nog medicijnen nodig voor het hartritme. Ook moet de patiënt nog een tijd medicijnen gebruiken om stolselvorming op de littekens te voorkomen.

Meer over boezemfibrilleren?

Vraag dan direct onze gratis folder aan. Hierin vind je alles over boezemfibrilleren.
iPad met een foto van een koppel fietsend door het bos

Stel je vraag aan onze voorlichters

 • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
 • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag