PVI via katheterablatie
PVI via katheterablatie is een ingreep bij boezemfibrilleren. Hierbij maakt de arts littekentjes in het hart rond de longaders. Dit gebeurt via een katheter, een soort slangetje dat de arts naar het hart toeschuift via de bloedvaten.
PVI staat voor Pulmonaal Venen Isolatie. Het wordt ook wel isolatie van de longaders genoemd. Het is een behandeling voor patiënten met boezemfibrilleren, een veel voorkomende hartritmestoornis. De prikkels die het ritme verstoren komen vaak uit het gebied rond de longaders. Bij PVI blokkeert de arts deze prikkels door littekenweefsel te maken rond de longaders.
Verloop van de katheterablatie
PVI via katheterablatie lijkt op een standaard katheterablatie. De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving van de lies. Via de lies brengt de arts de katheter in en schuift deze vervolgens door de bloedvaten heen naar het hart. De cardioloog prikt een gaatje in de wand tussen de rechter- en linkerboezem om met de katheter in de linkerboezem te komen. Dit gaatje gaat na de behandeling vanzelf dicht.
Rondom de uitmonding van de longader maakt de cardioloog kleine littekentjes naast elkaar, in de vorm van een cirkel. De cirkel blokkeert de elektrische prikkels die het hartritme verstoren. De cardioloog kan ook in één keer een cirkel branden met een speciale cirkelvormige katheter. Het branden kan pijnlijk zijn, sommige patiënten krijgen hiervoor een pijnstiller.
De cardioloog herhaalt de behandeling voor de 4 longaders en controleert of er nog elektrische prikkels naar het hart lekken. Soms zijn extra littekens nodig in de linkerboezem en soms ook in de rechterboezem. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een eerdere ablatie niet succesvol was. De procedure duurt 2 tot 4 uur, afhankelijk van de gebruikte techniek.
Na de ingreep
Een PVI-ablatie verloopt vaak succesvol. Soms zijn meerdere ablaties nodig voordat iemand definitief van de ritmestoornis af is. De kans op succes hangt af van:
- het type boezemfibrilleren
- de duur van de ritmestoornis
- grootte van de hartboezems
- onderliggende hartziektes (hartfalen, hartkleplekkage)
In de eerste maanden na de behandeling zijn soms nog ritmestoornissen te voelen. Dat is normaal. Het hartweefsel moet zich nog aanpassen. Vaak zijn daarom de eerste periode nog medicijnen nodig voor het hartritme. Ook moet iemand nog een tijd medicijnen gebruiken om stolselvorming op de littekens te voorkomen.
Andere vormen van PVI
Isolatie van de longaders (PVI) kan ook via een:
Interessant voor jou
Ablatie
Ablatie is een behandeling bij hartritmestoornissen. De arts blokkeert de elektrische prikkels in het hart die het ritme verstoren. Ableren gebeurt via een katheterisatie of (kijk)operatie.Boezemfibrilleren
Bij boezemfibrilleren is de hartslag onregelmatig en meestal te hoog. Boezemfibrilleren is een ritmestoornis die niet levensbedreigend is, maar meestal wel behandeld moet worden.Hartritmestoornis beter behandelen
Met steun van de Hartstichting werken wetenschappers daarom aan nog betere behandelingen. Bekijk de lopende onderzoeken naar hartritmestoornissen.
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag