AVNRT
AVNRT (AV-nodale re-entry tachycardie) is een hartritmestoornis die ontstaat in en rond de AV-knoop. De hartslag is snel en regelmatig. Deze hartritmestoornis komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vaak wordt de aandoening ontdekt bij mensen tussen 15 en 35 jaar. Lees meer over de symptomen en diagnose van AVNRT.
Symptomen AVNRT
Klachten bij AVNRT kunnen zijn:
- een snelle, zwakke polsslag
- hartkloppingen
- licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, soms flauwvallen
- ademnood
- soms is het kloppen van de aders in de hals heel opvallend; dit noemen artsen ook wel het kikkerfenomeen
- soms pijn op de borst
Een aanval kan enkele seconden tot uren duren. Sommigen patiënten krijgen meerdere keren per dag een aanval. Anderen maar 1 keer per jaar. Op latere leeftijd zijn de klachten vaak ernstiger. Een aanval komt meestal plotseling op en verdwijnt ook plotseling.
Diagnose
Onderzoeken om AVNRT vast te stellen zijn:
Behandeling AVNRT
AVNRT is doorgaans niet gevaarlijk, maar kan wel heel hinderlijk zijn.
Daarom krijg je bij AVNRT vaak medicijnen. De medicijnen vertragen de prikkels via de AV-knoop. Bijvoorbeeld bètablokkers of calciumblokkers. Je kunt medicijnen krijgen die je alleen inneemt als je een aanval hebt. Of je neemt iedere dag medicijnen in om een aanval te voorkomen.
Als een aanval niet vanzelf overgaat, krijg je soms in het ziekenhuis een sterker medicijn: adenosine. Heel soms is het nodig om met cardioversie het hart weer in het goede ritme te brengen.
Als AVNRT steeds terugkomt is een ablatie de beste behandeling. Tijdens deze ingreep wordt een van de bundels in de AV-knoop uitgeschakeld. Er is een klein risico dat ook de 2e bundel wordt geraakt. Deze kans is minder dan 1%. Als dat gebeurt ontstaat er een totaal AV-blok. Dan is een pacemaker nodig.
Soms komen de aanvallen van AVNRT nauwelijks voor. Dan is behandeling met medicijnen of ablatie niet nodig.
Meer weten over hartritmestoornissen?
Interessant voor jou
Alles over hartritmestoornissen
Er zijn veel verschillende soorten hartritmestoornissen. Op deze pagina lees je meer over de symptomen en oorzaken.Behandeling hartritmestoornissen
Sommige hartritmestoornissen moeten behandeld worden. Bijvoorbeeld met medicijnen of een ingreep. Lees hier meer over de behandelingen.Leven met een hartritmestoornis
Sommige mensen merken weinig van een hartritmestoornis. Andere mensen hebben meer klachten. Op deze pagina lees je hoe je hiermee om kunt gaan.
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.