Hartstichting.nl wordt geladen
  • Normaal hartritme

    Bij een normaal hartritme ontstaat een elektrische prikkel in de sinusknoop in de rechterboezem. De prikkel verspreidt zich over de boezems. Daarna komt de prikkel bij de AV-knoop. Deze knoop houdt de elektrische prikkel even vast tussen de boezems en de kamers. Dan verspreidt de AV-knoop de prikkel over de hartkamers. Deze ingebouwde vertraging werkt als een soort veiligheidsmechanisme.

Wat is AVNRT?

Bij een normaal hartritme gaan de elektrische prikkels van de boezems via de AV-knoop naar de kamers. Bij AVNRT laat de AV-knoop via een extra verbinding ook prikkels door van de kamers naar de boezems. De prikkels gaan rond in cirkels. Dat heet re-entry. Hierdoor ontstaat een snelle regelmatige hartslag.

  • Uitleg over de elektrische prikkels

    Bij AVNRT zijn er in de AV-knoop niet 1, maar 2 bundels die de prikkel geleiden: een snelle en een langzame bundel. Deze bundels vormen samen een soort elektrische rotonde. Hierin draaien de prikkels rond. Ze gaan van de boezems naar de kamers, en weer terug. De boezems en kamers trekken niet alleen snel, maar ook tegelijk samen. De hartslag kan oplopen naar 150 tot meer dan 200 slagen per minuut.

  • Hoe vaak komt AVNRT voor?

    AVNRT komt ongeveer voor bij 1 op de 800 mensen, relatief vaak bij jonge mensen. Bij vrouwen komt deze ritmestoornis 3 keer zo vaak voor als bij mannen.

Symptomen AVNRT

Klachten bij AVNRT kunnen zijn:

  • een snelle, zwakke polsslag
  • hartkloppingen
  • licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, soms flauwvallen
  • ademnood
  • soms is het kloppen van de aders in de hals heel opvallend; dit noemen artsen ook wel het kikkerfenomeen
  • soms pijn op de borst

Een aanval kan enkele seconden tot uren duren. Sommigen patiënten krijgen meerdere keren per dag een aanval. Anderen maar 1 keer per jaar. Op latere leeftijd zijn de klachten vaak ernstiger. Een aanval komt meestal plotseling op en verdwijnt ook plotseling.

  • Handelingen om een aanval te stoppen

    Soms kunnen jij of je arts een aanval stoppen door bepaalde handelingen te doen die de nervus vagus activeren (‘vagale manoeuvres’). Dat is de zenuw die zorgt voor een vertraging van de hartslag. Je arts kan je hierover advies geven.

    Een voorbeeld is de ‘Valsalva manoeuvre’. Hierbij houd je de neus dicht en plaats je de mond op de rug van je hand. Als je dan hard op je hand blaast, zorgt dat voor druk in je borstkas. Hierdoor kan de hartslag vertragen.

    Andere voorbeelden zijn:

    • adem inhouden
    • hoesten

Diagnose

Onderzoeken om AVNRT vast te stellen zijn:

Behandeling AVNRT

AVNRT is doorgaans niet gevaarlijk, maar kan wel heel hinderlijk zijn.

Daarom krijg je bij AVNRT vaak medicijnen. De medicijnen vertragen de prikkels via de AV-knoop. Bijvoorbeeld bètablokkers of calciumblokkers. Je kunt medicijnen krijgen die je alleen inneemt als je een aanval hebt. Of je neemt iedere dag medicijnen in om een aanval te voorkomen.

Als een aanval niet vanzelf overgaat, krijg je soms in het ziekenhuis een sterker medicijn: adenosine. Heel soms is het nodig om met cardioversie het hart weer in het goede ritme te brengen.

Als AVNRT steeds terugkomt is een ablatie de beste behandeling. Tijdens deze ingreep wordt een van de bundels in de AV-knoop uitgeschakeld. Er is een klein risico dat ook de 2e bundel wordt geraakt. Deze kans is minder dan 1%. Als dat gebeurt ontstaat er een totaal AV-blok. Dan is een pacemaker nodig.

Soms komen de aanvallen van AVNRT nauwelijks voor. Dan is behandeling met medicijnen of ablatie niet nodig.

Meer weten over hartritmestoornissen?

Vraag onze gratis folder over ritmestoornissen aan. Hierin vind je alle belangrijke informatie over hartritmestoornissen.
Een tablet met daarop een folder over hartritmestoornissen

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.