Hartstichting.nl wordt geladen

Wat is AVNRT?

Bij een normaal hartritme vertraagt de AV-knoop de elektrische prikkel van de boezems. Daarna geeft de AV-knoop de elektrische prikkel van de boezems aan de kamers door. Door de vertraging kunnen de kamers zich vullen na de samentrekking van de boezems.

 • Uitleg over de elektrische prikkels

  Bij AVNRT zijn er in de AV-knoop 2 bundels die de prikkel geleiden: een snelle en een langzame bundel. Deze bundels vormen samen een soort elektrische rotonde. Hierin draaien de prikkels rond. Ze gaan van de boezems naar de kamers, en weer terug. Dit heet re-entry.

 • Hoe vaak komt AVNRT voor?

  AVNRT komt ongeveer voor bij 1 op de 800 mensen, relatief vaak bij jonge mensen. Bij vrouwen komt deze ritmestoornis 3 keer zo vaak voor als bij mannen.

 • Welke soorten AVNRT bestaan er?

  Er zijn 2 soorten AVNRT: typisch en atypisch. Bij beide soorten AVNRT keert de prikkel te snel terug in de AV-knoop. Dit gaat sneller dan het ritme in de sinusknoop aangeeft. De hartslag kan hierdoor oplopen tot 150 tot 250 slagen per minuut. De kamers en boezems trekken tegelijk samen in een ononderbroken, regelmatig ritme.

  Typisch AVNRT

  Bij typisch AVNRT loopt de elektrische prikkel via het langzame pad van de boezems naar de kamers. De prikkel keert via het snelle pad terug naar de boezems. In 85-90% van de gevallen van AVNRT gaat het om deze typische soort.

  Atypisch AVNRT

  Bij atypisch AVNRT loopt de elektrische prikkel via het snelle pad naar de kamers. De prikkel keert via het langzame pad terug naar de boezems.

Symptomen AVNRT

Klachten bij AVNRT kunnen zijn:

 • een snelle, zwakke polsslag
 • hartkloppingen
 • licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, soms flauwvallen
 • ademnood
 • soms pijn op de borst

Een aanval kan enkele seconden tot uren duren. Sommigen pati├źnten krijgen meerdere keren per dag een aanval. Anderen maar 1 keer per jaar. Op latere leeftijd zijn de klachten vaak ernstiger. Een aanval komt meestal plotseling op en verdwijnt ook plotseling.

Diagnose

Onderzoeken om AVNRT vast te stellen zijn:

Behandeling AVNRT

AVNRT wordt vaak behandeld met medicijnen. De medicijnen vertragen de prikkels via de AV-knoop. Bijvoorbeeld b├Ętablokkers, calciumblokkers of adenosine.

AVNRT is definitief te verhelpen met een ablatie. Tijdens deze ingreep wordt de langzame bundel in de AV-knoop uitgeschakeld. Er is een klein risico dat ook de 2e bundel wordt geraakt. Deze kans is minder dan 1%. Als dat gebeurt ontstaat er een totaal AV-blok. Dan is een pacemaker nodig.

Soms komen de aanvallen van AVNRT nauwelijks voor. Dan is behandeling met medicijnen of ablatie niet nodig.

Stel je vraag aan onze voorlichters

 • Chat op deze pagina met een voorlichter
 • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag