Hartstichting.nl wordt geladen

Wat is CRT?

Bij een gezond hart trekken de linker- en de rechterkamer van het hart tegelijkertijd samen. Bij een deel van de patiënten met hartfalen loopt de prikkel die de hartkamers laat samentrekken ongelijk over de beide kamers. De hartkamers trekken dan ongelijk samen, waardoor de hartslag minder krachtig wordt en het hart minder bloed weg kan pompen.

Om de hartkamers synchroon te laten pompen krijgen patiënten met hartfalen daarom soms een speciale pacemaker of ICD. Dit heet cardiale resynchronisatietherapie (CRT).

Voor wie is CRT geschikt?

CRT is geschikt voor mensen bij wie de hartkamers niet synchroon samentrekken. Vaak gaat het om een combinatie van:

  • verminderde pompfunctie van het hart (hartfalen)
  • een prikkelgeleidingsstoornis (meestal een linkerbundeltakblok)

Ook patiënten met minder ernstige klachten van hartfalen, kunnen baat bij hebben bij CRT. Het zorgt er dan voor dat het hartfalen niet erger wordt en de pompfunctie goed blijft.

Voordelen CRT bij hartfalen

Voordelen van een CRT-behandeling zijn:

  • betere kwaliteit van leven
  • minder klachten van hartfalen
  • verbetering van het inspanningsvermogen
  • minder ziekenhuisopnames
  • minder kans op vroegtijdig overlijden

CRT-apparaat

Meestal implanteert de arts het CRT-apparaat vlak onder de huid (subcutaan) aan de linkerzijde van de borst onder het sleutelbeen. Het kan gaan om een:

  • biventriculaire pacemaker (CRT-P): de pacemaker zorgt ervoor dat het hartritme niet te langzaam wordt
  • biventriculaire ICD (CRT-D): een ICD is een interne defibrillator die kan ingrijpen bij levensbedreigende ritmestoornissen in de hartkamers zoals ventrikeltachycardie of ventrikelfibrilleren
ICD

Behandeling

De implantatie van een biventriculaire ICD of pacemaker is ongeveer gelijk aan die van een gewone ICD of pacemaker. Het verschil is dat de arts beide hartkamers (= biventriculair) voorziet van een elektrode. Bij een normale ICD of pacemaker plaatst de arts alleen elektroden in de rechterboezem en/of rechterhartkamer. Bij een biventriculair apparaatje krijgt de linkerhartkamer ook een elektrode.

Het is soms moeilijk om de juiste plaats voor de linkerkamerelektrode te vinden. Daarom duurt de implantatie van een CRT soms iets langer. Het lastige is namelijk dat het hart bij iedere patiënt anders is en daarmee de beste plek voor elektrische stimulatie dus ook.

Werking CRT

Als de ingreep geslaagd is, geven beide elektroden tegelijk een prikkel en trekken de kamers synchroon samen. Na de implantatie van de pacemaker of ICD kan het enkele maanden duren voordat de klachten afnemen. Het hart moet als het ware wennen aan de nieuwe manier van samentrekken van de hartkamers. Na implantatie heeft de patiënt nog steeds medicijnen en een aangepaste leefstijl nodig volgens voorschrift van de arts. 

De ene patiënt heeft meer baat bij een CRT dan bij een ander. Of zo’n speciale pacemaker (CRT) het hart beter laat samentrekken, hangt onder andere af van:

  • hoe de elektrische prikkels door het hartspierweefsel lopen
  • de plek van het hart die schade heeft opgelopen

Telemonitoring: controle op afstand

Via het CRT-apparaat kan de arts op afstand belangrijke gegevens verkrijgen over het functioneren van het apparaat, de hartpompfunctie en het hartritme van de patiënt. Dit heet telebegeleiding. Het CRT-apparaat kan bijvoorbeeld een vochtophoping in de longen signaleren. De arts kan de patiënt dan snel informeren over het aanpassen van de medicijnen of het dieet. Dit kan een ziekenhuisopname voorkomen.

Gezond leven bij hartfalen

Lees de tips voor een gezonde leefstijl, het dagelijks leven en het omgaan met emoties.
Gezond leven

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag