Hartfalen behandeling
De behandeling van hartfalen bestaat vooral uit medicijnen en adviezen voor een gezonde leefstijl. Er zijn daarnaast ook andere behandelmogelijkheden. Hierdoor hoeft het hart minder hard te werken en verminderen de klachten. Lees op deze pagina meer over de behandeling van hartfalen.
Medicijnen bij hartfalen
Bij hartfalen krijg je altijd medicijnen om je hart weer beter te laten werken. De medicijnen verlagen de kans op een ziekenhuisopname of overlijden. Ze ondersteunen het hart, zodat het niet of minder snel achteruit gaat. Hierdoor nemen je klachten af.
Medicijnen voor hartfalen met verminderde knijpkracht
Er zijn 4 soorten medicijnen die samen de basis vormen voor de behandeling van hartfalen met verminderde knijpkracht:
- ACE-remmer of ARNI: een ACE-remmer is een bloeddrukverlager en een ARNI is een combinatie van een bloeddrukverlager en een medicijn dat je hart ondersteunt.
- Bètablokker: medicijn dat je hartslag en de bloeddruk verlaagt.
- MRA: medicijn dat het hart beschermt tegen het vormen van littekens (fibrose). Het medicijn zorgt voor afvoer van vocht en natrium.
- SGLT2-remmer: medicijn dat afvoer van vocht met natrium en glucose bevordert en daardoor hart en nieren beschermt.
Hartfalen met licht verminderde knijpkracht
Medicijnen die helpen bij hartfalen met verminderde knijpkracht lijken ook vaak te helpen bij hartfalen met licht verminderde knijpkracht. Deze tussenvorm van hartfalen werd pas later als aparte vorm gezien. Er is daarom nog minder bekend over het effect van medicijnen.
Medicijnen voor hartfalen met een stijve hartspier
Bij deze vorm van hartfalen is nog minder duidelijk welke medicijnen goed werken. Heel belangrijk is de behandeling van onderliggende hartziekten zoals bijvoorbeeld een hartspierziekte. Daarnaast krijg je medicijnen voor bijkomende aandoeningen zoals hoge bloeddruk. Als je te veel vocht vasthoudt, kun je plasmiddelen krijgen. Plasmiddelen kunnen ook benauwdheid verminderen.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar medicijnen die kunnen helpen bij hartfalen met een stijve hartspier. SGLT2-remmers lijken ook goed te werken bij deze vorm van hartfalen.
Wat doen bij ernstige klachten?
Hartfalen kan plotseling erger worden. Er hoopt zich in korte tijd vocht op in de longen. Je krijgt het ineens erg benauwd en wordt kortademig. Soms hoor je een piepende ademhaling. De klachten gaan niet over en worden vaak erger als je gaat liggen. Bel direct 112 bij ernstige kortademigheid die niet overgaat. Er is dan dringend behandeling nodig in het ziekenhuis.
Gezonde leefstijl is belangrijk
Interessant voor jou
Minder vocht
Bij hartfalen kan je het advies krijgen van je cardioloog om minder vocht te gebruiken. Hoe pak je dit aan?Praktische tips bij hartfalen
Nu je hart niet meer goed functioneert moet je opnieuw bekijken wat mogelijk is. Bekijk onze tips die het leven met hartfalen makkelijker maken.Leven met hartfalen
Hartfalen heeft gevolgen voor je dagelijks leven. Je bent bijvoorbeeld sneller moe en kunt niet meer zomaar alles eten en drinken.
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag