Hartstichting.nl wordt geladen

Wanneer medicijnen nodig?

Je arts beoordeelt de gemeten bloeddrukwaarden. Als je bovendruk boven de 180 is, krijg je vrijwel altijd medicijnen. Bij een bovendruk tussen de 140 en 180 is dit niet altijd het geval. Bij deze waarde krijg je alleen medicijnen bij een hoog of zeer hoog risico op hart- of vaatziekten. Bij een laag risico is het aanpassen van leefstijl meestal voldoende.

Je risico is hoog als je al een hart- of vaatziekte of bijvoorbeeld diabetes hebt. Ook andere risicofactoren zoals roken, hoog cholesterol of overgewicht spelen een rol. Daarnaast tellen je leeftijd, geslacht en hart- en vaatziekten in de familie mee. De huisarts kijkt naar het totaalplaatje.

Soorten medicijnen

Je (huis)arts bepaalt in overleg met jou welke medicijnen je krijgt voor de hoge bloeddruk. Er zijn verschillende soorten medicijnen om de bloeddruk te verlagen. Vaak krijg je meer dan één soort voorgeschreven. Dat werkt vaak beter en je hebt minder kans op bijwerkingen.

  • Plaspillen

    Plaspillen (diuretica) zorgen ervoor dat je nieren meer urine produceren. Je gaat meer plassen. Hierdoor neemt de druk op de bloedvaten af en daalt je bloeddruk.

  • Bètablokkers

    Deze medicijnen zorgen ervoor dat je hart wat minder hard hoeft te werken. Je hart verbruikt minder zuurstof en je hartritme gaat omlaag. Hierdoor staat er minder druk op je bloedvaten en daalt dus de bloeddruk.

  • ACE-remmers en angiotensine-receptor-blokkers (ARB's)

    Deze 2 soorten medicijnen werken ongeveer hetzelfde. Ze spelen in op de samenhang tussen hart, vaatwand en nierfunctie. Het effect is dat de bloedvaten verwijden. Hierdoor daalt de bloeddruk.

  • Calciumantagonisten

    Deze medicijnen zorgen voor vaatverwijding en maken dat het hart minder hard hoeft te werken. Hierdoor daalt de bloeddruk.

Hoe lang moet ik medicijnen gebruiken?

​Als je medicijnen krijgt om je bloeddruk te verlagen, dan moet je die vaak de rest van je leven gebruiken. Alleen je arts kan beoordelen of je minder medicijnen nodig hebt. Stop nooit zelf met medicijnen. Overleg ook altijd met je arts als je denkt dat je bijwerkingen hebt. Soms is dan een ander medicijn of een andere dosering nodig. 

Een arts schrijft medicijnen voor

Pas je leefstijl aan

Het aanpassen van je leefstijl is altijd nodig. Ook als je medicijnen slikt.
Een lekkere salade op tafel

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.