Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Bij een lekkende of vernauwde hartklep is het soms nodig om deze tijdens een hartklepoperatie te vervangen of repareren. Dit kan gebeuren via een openhartoperatie. Dit is een vrij zware ingreep. Soms is een iets minder ingrijpende behandeling mogelijk via een kleinere opening of een katheterbehandeling.

  Hartklep repareren of vervangen

  Reparatie van de hartklep heeft de voorkeur boven het vervangen van de hartklep. Bij het repareren is er minder kans op complicaties. Bij het repareren van de klep probeert de arts de klep zo goed mogelijk in de oorspronkelijke vorm terug te brengen. Voorbeelden van reparaties aan de hartklep zijn:

  • verwijderen verkalkingen
  • losmaken van vergroeide hartkleppen
  • het verkleinen van een uitgerekte klepring
  • uitgezakte klepslippen herstellen
  • oprekken van een vernauwde klep met een ballonnetje

  Vervangen hartklep

  Een hartklep vervangen gebeurt vaak door middel van een openhartoperatie. Maar er komen ook steeds meer mogelijkheden om deze ingreep via een kleinere opening te laten verlopen. De meest gebruikelijke toegang is de liesslagader. Andere mogelijkheden zijn via de slagader onder het sleutelbeen, direct via de punt van het hart of via een kleinere opening van het borstbeen.

  Eugene

  "Zelf heb ik al 2 hartklepoperaties gehad. Ik hoop dat dit anderen bespaard blijft."

  Lees mijn verhaal

  Keuze biologische of mechanische klep

  Bij het vervangen van de hartklep zijn er 2 mogelijkheden: een mechanische klep of een biologische klep.

  Mechanische klep

  Mechanische kleppen zijn gemaakt van duurzaam materiaal: kunststof, metaal of koolstof. Voordelen van mechanische kleppen:

  • nauwelijks slijtage
  • klep gaat meestal levenslang mee

  Nadelen:

  • levenslang gebruik van antistollingsmedicijnen. Het instellen van de de juiste balans is moeilijk: er mogen geen bloedpropjes, maar ook geen bloedingen ontstaan
  • sommige kleppen maken een tikkend geluid, dat patiënten hinderlijk vinden

  Biologische klep

  Er zijn 2 soorten biologische kleppen. Ze zijn gemaakt van dierlijk materiaal of het zijn donorkleppen van mensen.

  Voordelen van biologische kleppen zijn:

  • geen levenslange antistolling nodig (wel nog eerste 3 maanden na de operatie)
  • de klep lijkt meer op de eigen klep dan een mechanische klep
  • ze maken geen geluid

  Nadelen zijn:

  • beperkte levensduur, vervanging is nodig: na ongeveer 10 tot 20 jaar
  • schaarste van menselijke donorkleppen

  Donorkleppen zijn schaars, niet alle maten zijn direct beschikbaar. En vooral bij jongere patiënten is later vaak opnieuw een hartklepoperatie nodig.

  Keuzehulp hartklep

  Moet je aan je aortaklep of mitralisklep geopereerd moet worden? Ga dan naar de website hartklepkeuze.nl. Met de keuzehulp zet je de diverse mogelijkheden voor het vervangen van de hartklep op een rij en zie je wat deze voor jou persoonlijk betekenen. Het helpt je om het gesprek met je arts goed voor te bereiden en samen een weloverwogen keuze te maken.

  Wanneer arts waarschuwen?

  Na thuiskomst kun je last houden of krijgen van klachten. Bel je huisarts of cardioloog bij:

  • koorts (boven 38,5 graden)
  • verergeren van pijn aan de operatiewond
  • snelle of onregelmatige hartslag of toenemende kortademigheid
  • pijn op de borst zoals voor de operatie
  • toenemend hoesten en het opgeven van slijm

  Bij klachten is het het beste om eerst de huisarts bellen. Neem in noodgevallen of bij twijfel contact op met de eigen cardioloog of het hartcentrum. Vraag bij het ontslaggesprek in het ziekenhuis wie en wanneer je moet bellen.

  Opbouw dagelijkse activiteiten

  De eerste 6 weken mag je geen zware dingen tillen of kracht zetten. Pas op met zwaardere klussen in huis zoals stofzuigen, boodschappen tillen, grasmaaien etc. Regel vooraf thuiszorg als niemand deze werkzaamheden over kan nemen. Het advies is om de eerste 7 dagen na de operatie niet alleen te zijn.

  Bouw de dagelijkse activiteiten langzaam op:

  • een stukje wandelen in eigen tempo; loop steeds iets verder als je geen klachten hebt
  • fietsen mag meestal 4 tot 6 weken na de operatie, op een hometrainer iets eerder
  • begin met licht huishoudelijk werk
  • vermijd stressvolle situaties en spanning

  De eerste weken mag je niet (intensief) sporten. Overleg met je cardioloog wanneer dit weer mag. Dit is afhankelijk van het herstel en de conditie voor de operatie.

  Seksualiteit

  De inspanning van vrijen is te vergelijken met het oplopen van 2 trappen, fietsen of tuinieren. Als deze activiteiten geen klachten geven, dan vormt vrijen ook geen risico voor het hart. Vrijen na een grote operatie is soms even wennen en anders dan voorheen. Dat komt deels ook doordat sommige medicijnen zorgen voor erectieproblemen of een droge vagina.

  Autorijden

  Snel reageren tijdens het autorijden is moeilijk als het borstbeen nog niet genezen is, en je last hebt van spierpijn of pijn aan de operatiewonden. De meeste cardiologen adviseren daarom om de eerste 4 tot 6 weken na de operatie geen auto te rijden. Ga pas weer autorijden als je cardioloog aangeeft dat het kan en neem bij voorkeur iemand mee.

  Hartrevalidatie

  Na een hartklepoperatie is hartrevalidatie zinvol. Hartrevalidatie bestaat uit:

  • sport- en spelactiviteiten om de lichamelijke conditie op te bouwen
  • voorlichting over gezonde leefstijl
  • psychosociale ondersteuning

  De verwijzing hiervoor krijgt je van de cardioloog. Door deel te nemen leert je je eigen grenzen kennen, verbetert de conditie en vermindert de angst voor inspanning. 

  > Meer over hartrevalidatie

  Weer aan het werk

  Vaak kun je na een tijdje je werk weer oppakken. Met de bedrijfsarts bespreek je op welke manier en wanneer je weer aan het werk gaat. Lukt het uiteindelijk toch niet om je oude functie uit te oefenen, bespreek dan met de werkgever of minder uren of een aangepast takenpakket mogelijk is.

  Bewegen voor patiënten

  Via Harteraad kun je onder deskundige begeleiding bewegen. De trainer stemt de oefeningen af op wat je aankunt. Zoek wat de mogelijkheden zijn in jouw buurt via de Hart&Vaatwijzer. 

  > Ga naar de Hart&Vaatwijzer

  Vervangen aortaklep via kleinere opening

  Bij sommige ingrepen aan de hartklep is het mogelijk om het hart te bereiken via een kleinere opening. De meest gebruikelijke toegang is de liesslagader. Andere mogelijkheden zijn via de slagader onder het sleutelbeen, direct via de punt van het hart of via een kleinere opening van het borstbeen.

  Bij deze behandeling wordt de oude klep eerst met een ballonnetje opgerekt en opzij gedrukt. Daarna wordt de biologische opgerolde klep via een katheter in de oude klep gebracht en ontplooid. Voor patiënten zijn de voordelen ten opzichte van een openhartoperatie:

  • geen grote borstwond, het borstbeen wordt niet geopend
  • geen hartlongmachine nodig, het hart wordt niet stilgelegd
  • sneller herstel

  Niet voor iedereen geschikt

  Deze behandeling is niet voor elke patiënt geschikt. Omdat de ingreep nog niet zo lang uitgevoerd wordt, zijn de gevolgen op de lange termijn nog niet duidelijk, en is de behandeling nog niet standaard. Het vervangen van de aortaklep via de lies of het sleutelbeen duurt meestal 2 tot 3 uur, soms langer. In totaal duurt de ziekenhuisopname 5 tot 10 dagen. Het herstel hangt onder andere af van de conditie en de leeftijd. Thuis moet de patiënt in de eerste week kalm aan doen, en niet te zwaar lichamelijk werk doen.

  Risico's en complicaties

  Risico’s en complicaties van klepvervanging via een kleinere opening zijn:

  • kans op hartritmestoornissen: uit voorzorg wordt een tijdelijke pacemaker geplaatst
  • een bloeding in het hartzakje
  • een bloeding in de liesslagader
  • koorts

  De ingreep via een kleinere opening wordt vaker gedaan bij patiënten die ook nog een andere ziekte hebben, zoals een slechte functie van de linkerkamer, longaandoening, nierfunctiestoornis of een andere klepaandoening. Het risico op ernstige complicaties is daarom iets hoger.

  Vervangen aortaklep via de lies (TAVI)

  Het vervangen van de aortaklep via de lies heet ook wel TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation). De ingreep kan plaatsvinden via de lies (katheterbehandeling) of via een kleine opening onder het sleutelbeen.

  Voor de ingreep komt slechts een beperkte groep patiënten in aanmerking. Deze behandeling is inmiddels standaard voor patiënten met een ernstige aortaklepvernauwing en/of een verminderde functie van de linkerhartkamer of voor wie de operatie te risicovol is.

  Vervangen aortaklep via bovenkant borstbeen

  Een andere manier om de hartklep te vervangen is via de bovenkant van het borstbeen. Hier maakt de chirurg een kleine snee (4 - 6 cm). Tegelijkertijd brengt de cardioloog via de lies een pacemakerdraad naar het hart en meestal via de andere lies een extra katheter om metingen te kunnen doen en contrastvloeistof toe te dienen.

  Voordat de opgevouwen nieuwe hartklep ingebracht kan worden, moet eerst de oude hartklep met een speciaal ballonnetje opgerekt worden. Als de klep op zijn plaats zit en goed werkt, wordt de katheter verwijderd.

  Vervangen aortaklep via de punt van het hart

  Aortaklepvervanging via de punt van het hart is een andere mogelijkheid. De arts brengt via de lies katheters in voor contrastvloeistof, het meten van de druk of een pacemakerdraad. De chirurg brengt een kleine snee (5 cm) aan in de linkerkant van de borstkas. Ook in de punt van het hart wordt een kleine snee gemaakt.

  De chirurg brengt de vervangende klep via de punt van het hart naar de plaats van de eigen aortaklep. Vervolgens ontplooit hij de nieuwe klep met een ballon. Het is niet noodzakelijk om de eigen aortaklep te verwijderen.

  Operatieve ingrepen aan de mitralisklep

  Mogelijke ingrepen bij een aandoening aan de mitralisklep zijn:

  • openhartoperatie: repareren of vervangen via het openmaken van het borstbeen
  • vervangen hartklep via een sleutelgatoperatie (MIMC)
  • plaatsing MitraClip

  MitraClip plaatsen

  Via een katheterbehandeling via de lies kan de arts een mitralisclip plaatsen. De mitralisclip of mitraclip is een soort klemmetje dat er na plaatsing voor zorgt dat de lekkage vermindert. De clip wordt ingebracht en geplaatst met behulp van een katheter via de lies. De mitralisclip wordt gebruikt voor mensen met een lekkende mitralisklep die te zwak zijn voor een grote operatie. Na het plaatsen van de klip is de lekkage niet helemaal verholpen, maar de symptomen nemen wel af.

  Vervangen klep via 'sleutelgat' (MIMC)

  Het vervangen van de mitralisklep via een kleine opening (sleutelgat) heet ook wel Minimaal Invasieve Mitraalklep Chirurgie of MIMC.

  Voor deze ingreep aan de mitralisklep maakt de chirurg een relatief kleine snede in de rechterborstplooi en opent de borstholte, een soort sleutelgat. Er wordt een camera in de borstholte geplaatst om de chirurgen tijdens de operatie te ondersteunen met beelden. Bij deze ingreep moet het hart stil gelegd worden en is een hartlongmachine nodig. De chirurg repareert of vervangt de klep via de linkerboezem. Er wordt een tijdelijke pacemakerdraad op de onderwand van de rechterkamer gehecht.

  De ingreep aan het hart verloopt hetzelfde als de openhartoperatie, en ook de resultaten zijn vergelijkbaar. Het grootste verschil is dat de opening in de borstkas kleiner is. De patiënt heeft hierdoor na de operatie minder pijn en herstelt sneller. Een bijkomend voordeel is dat de littekens kleiner zijn.

  In principe komen alle patiënten die een operatie aan de mitralisklep moeten ondergaan in aanmerking voor deze ingreep. Ook ingrepen aan de tricuspidaalklep zijn op deze manier mogelijk. De aortaklep is op deze manier niet bereikbaar.

  Onderzoek naar hartklepaandoeningen

  De Hartstichting steekt al jaren veel geld in de behandeling van hartklepaandoeningen. Prof. Carlijn Bouten werkt samen met haar onderzoeksteam al jarenlang aan een hartklep van lichaamseigen materiaal. Vooral voor kinderen is zo’n klep een enorme vooruitgang. De klep groeit mee met het hart en het is de bedoeling dat deze kleppen een leven lang meegaan.
   

  Meer over onderzoek

  Downloads

  Stel je vraag aan de Infolijn