Hartklepoperatie
Bij een lekkende of vernauwde hartklep is het soms nodig deze te repareren of vervangen. Dit kan via een openhartoperatie. Soms is een behandeling via een kleinere opening of een katheterbehandeling mogelijk.
Hartklep repareren
De eerste keuze is vaak om de hartklep te repareren. Bij een hartklepreparatie is de kans op complicaties namelijk kleiner. Hierbij brengt de arts de klep zo goed mogelijk terug naar de normale vorm. Dit kan bijvoorbeeld door het:
- verwijderen van verkalkingen;
- losmaken van vergroeide hartkleppen;
- verkleinen van een uitgerekte klepring;
- herstellen van uitgezakte klepslippen;
- oprekken van een vernauwde klep met een ballonnetje.
Hartklep vervangen
Het vervangen van een hartklep gaat vaak via een openhartoperatie. Hierbij opent de chirurg het borstbeen, waardoor het hart vrij komt te liggen. Je wordt tijdens de operatie aangesloten op de hart-longmachine. Deze machine zorgt voor zuurstof en voeding voor het lichaam. Zo kan de chirurg de operatie op een stilstaand hart uitvoeren.
Na het vervangen van de hartklep, hecht de chirurg het borstbeen. Dit gebeurt met staaldraden, die de rest van je leven blijven zitten. Gemiddeld duurt een operatie 3 tot 5 uur.
Risico's
Iedere operatie kent risico’s. De grootte van de risico's hangt af van verschillende dingen. Bijvoorbeeld de toestand van je hart en andere organen op het moment van de operatie. De belangrijkste risico’s zijn:
- bloeding;
- infectie;
- hart- of herseninfarct;
- harttamponade;
- hartritmestoornissen;
- acute nierschade.
Klepvervanging via een kleinere opening
Soms kan de openhartoperatie via een kleinere opening worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld via een kleinere snee op het borsbeen of via een kijkoperatie. Dit heet 'minimaal invasief'. Of dit mogelijk is hangt af van de hartklepafwijking en ervaring van het hartchirurgische centrum. Het hart wordt ook bij deze operaties tijdelijk stilgelegd. Een beademingsmachine ondersteunt de ademhaling.
Aortaklepvervanging via kleinere opening
Het vervangen van de aortaklep via een kleinere opening heet ook wel TAVI. Dit staat voor 'Transcatheter Aortic Valve Implantation'. De operatie gaat meestal via een katheter via de lies. Soms gaat de operatie via de sleutelbeenslagader, lichaamsslagader of de punt van het hart. Bij de behandeling rekken ze de oude klep met een ballonnetje op en drukken die opzij. Daarna wordt de biologische opgerolde klep via een katheter in de oude klep gebracht en uitgevouwen. De operatie duurt meestal 2 tot 3 uur, maar soms langer.
Na de operatie blijf je meestal 5 tot 10 dagen in het ziekenhuis. Thuis moet je in de eerste week rustig aan doen. Ook moet je opletten met tillen en zwaar werk.
De chirurg brengt de vervangende klep via de punt van het hart naar de plaats van de eigen aortaklep. Vervolgens ontplooit hij de nieuwe klep met een ballon. Het is niet noodzakelijk om de eigen aortaklep te verwijderen.
Mitralisklepbehandeling via kleinere opening
Een lekkende mitralisklep kan behandeld worden met een MitraClip. Dit verhelpt het lekken niet helemaal, maar vermindert de klachten wel. Het plaatsen van een MitraClip gaat via de lies. Het vervangen van de mitralisklep via een kleine opening kan via de lies. Ook kan dit via kleine opening in het borstkas.
Meer over hartklepaandoeningen?
Interessant voor jou
Hartklepaandoeningen
Gezonde hartkleppen openen en sluiten perfect. Bij een hartklepaandoening werken de hartkleppen minder goed.Aortaklepstenose
Aortaklepstenose is een hartklepaandoening waarbij de aortaklep vernauwd is. Het bloed stroomt dan minder makkelijk van de linkerhartkamer naar de aorta.Aortaklepinsufficiëntie
Aortaklepinsufficiëntie is een ander woord voor een lekkende aortaklep. Bij deze hartklepaandoening sluit de aortaklep niet goed.
Stel je vraag aan onze voorlichters
- Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
- Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.