Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Hartklepaandoening

Bij een hartklepaandoening is een hartklep vernauwd of lekt de klep. Daardoor passeert er minder bloed door de hartklep. Of stroomt een deel van het bloed weer terug het hart in. Het hart moet dan harder werken om voldoende bloed rond te pompen.

De hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed in de goede richting door het hart stroomt. De hartkleppen kunnen zelf niet samentrekken. Ze openen en sluiten zich door drukverschillen in de bloedstroom. Die ontstaan door het samentrekken van het hart.

Welke hartkleppen zijn er?

 • aortaklep: tussen de linkerhartkamer en aorta
 • mitralisklep: tussen de linkerhartkamer en -boezem
 • pulmonalisklep: tussen de rechterhartkamer en longslagader
 • tricuspidalisklep: tussen de rechterhartkamer en -boezem

> Meer over de bouw van het hart

In welke kleppen ontstaan de meeste problemen?

De meeste problemen met de kleppen ontstaan de linkerkant van je hart. Hier wordt het bloed met grote kracht door het lichaam gepompt. Op de kleppen in het linkerdeel van je hart staat dan ook een grotere druk dan op die aan de rechterkant. Daardoor slijten deze kleppen sneller. 

Oorzaken

Problemen met de hartkleppen kunnen ontstaan door:

 • verkalking en het steeds nauwer worden van de opening 
 • klepbladen die vergroeien, beschadigen, verslappen of uitrekken

Aangeboren hartklepaandoening

De afwijking (of de aanleg hiervoor) is bij de geboorte aanwezig. Klachten kunnen direct na de geboorte optreden, maar ook pas veel later. De klepbladen zijn met elkaar vergroeid of ze zijn te groot of te klein.
 

Hartklepaandoening na ziekte

Hartkleppen zijn gevoelig voor ziekten, zoals acuut reuma en bacteriële infecties. De klep raakt beschadigd of krijgt littekens. Daardoor gaan de klepdelen aan elkaar kleven. De klep vernauwt of gaat lekken. Ook een hartinfarct kan een beschadiging aan een klep veroorzaken.

Slijtage en verkalking hartklep

Ouderdom is de belangrijkste oorzaak van een hartklepaandoening. De kleppen kunnen verkalken (sclerose). Ze  worden dan harder en stugger. Hierdoor ontstaat een vernauwing of lekkage. Als een hartklep niet goed werkt, moet het hart harder pompen. Daardoor kan schade aan het hart ontstaan. Op den duur kan dit leiden tot hartfalen.

Vragen over je hart?

Chat of bel met een voorlichter

> Contact

Klachten

Als de hartkleppen niet goed sluiten of opengaan, kunnen er klachten ontstaan. Van een kleine vernauwing of een klein lek merk je meestal niks. Als de klep meer gaat lekken of vernauwen kun je klachten krijgen, zoals: 

 • kortademig
 • opgezette voeten
 • pijn op de borst
 • onregelmatige hartslag
 • moe
 • duizelig bij inspanning

Diagnose

Als een arts een hartruisje hoort, kan dit erop wijzen dat er iets mis is met de hartkleppen. Dan krijg je een vervolgonderzoek bij de cardioloog. Dit kunnen deze onderzoeken zijn:

Hartklepoperatie

Als je hartklep niet goed werkt moet deze soms vervangen of gerepareerd worden. De cardioloog adviseert welke ingreep voor jou het meest geschikt is. 

> Meer over hartklepoperatie

Onderzoek naar hartkleppen

Prof. dr. Carlijn Bouten werkt met haar team aan een hartklep van lichaamseigen materiaal. Vooral voor kinderen is zo’n klep een vooruitgang. De klep groeit mee met het hart en kan zo een leven lang meegaan.

Carlijn Bouten:

"Ik ben pas écht tevreden als de lichaamseigen hartklep bij patiënten werkt"

Lees meer
Blijf op de hoogte met elke maand het laatste Hartnieuws in je mailbox.

Schrijf je in

Meer lezen

Carlijn Bouten

Carlijn Bouten: "We willen de hartspier, hartkleppen en bloedvaten vervangen buiten het lichaam"

Jacqueline

Jacqueline: “Al 4 keer een nieuwe hartklep en ook nog een pacemaker”

Hartklepoperatie

Hartklepoperatie