Hartstichting.nl wordt geladen

Wat is aortaklepstenose?

De aortaklep zit in de linkerhartkamer, tussen de linkerkamer en de aorta. Als de linkerkamer samentrekt, staat de aortaklep open. Het bloed stroomt dan via de aortaklep het lichaam in. Bij aortaklepstenose moet de linkerkamer het bloed door een vernauwde klep het lichaam inpompen. Dit kost meer kracht. De hartspier wordt na verloop van tijd dikker en stijver. De pompkracht neemt af. Dit kan leiden tot hartritmestoornissen en hartfalen.

Oorzaken

Meestal komt aortaklepstenose doordat je ouder wordt. Als je ouder wordt, verkalkt de hartklep. De hartklep wordt dan minder soepel. ​De aortaklep kan ook ontstoken raken, dit heet endocarditis. Door de ontsteking kan de klep van vorm veranderen of dikker worden. Soms is aortaklepstenose aangeboren door een bouwfout, bijvoorbeeld:

  • De klepbladen zitten (voor een deel) aan elkaar vast.
  • Er is extra weefsel boven of onder de klep.
  • Er zijn 2 in plaats van 3 klepbladen (bicuspide aortaklep).
  • Lees meer over een aortaklep met 2 klepbladen (bicuspide aortaklep)

    Een normale aortaklep heeft 3 klepbladen, maar soms zijn dit er maar 2. Dit heet een bicuspide aortaklep en komt niet vaak voor. Het kan erfelijk zijn, maar vaak is de oorzaak niet bekend. Het is meestal de oorzaak van een aortaklepstenose bij mensen onder de 70 jaar. Meestal wordt de aandoening toevallig ontdekt. Vaak heb je geen klachten.

    De klep is wat stijver dan een normale klep en slijt sneller. Daardoor kan deze gaan vernauwen of lekken. Soms gebeurt het allebei. Bij een deel van de mensen kan er een verwijding van de grote lichaamsslagader ontstaan. Dit heet een aneurysma.

    Bij een bicuspide aortaklep moet de cardioloog regelmatig controleren of je hartklep nog goed genoeg werkt. Soms is een behandeling nodig. De klep kan wijder worden gemaakt met een ballonnetje via een katheter. Soms is een operatie nodig om de klep te verwijden of vervangen.

Symptomen van aortaklepstenose

Als de aortaklepstenose niet heel ernstig is, zijn er meestal weinig klachten. Als de aandoening ernstiger is, kan dit pijn op de borst veroorzaken tijdens het inspannen. Ook kortademigheid en vermoeidheid zijn klachten die veel voorkomen. Duizeligheid en flauwvallen komen soms voor.

Diagnose

Vaak kan de arts aortaklepstenose vaststellen door te luisteren met een stethoscoop. De arts hoort dan een hard geruis aan het begin van iedere hartslag. Dit geruist komt doordat het bloed sneller door een kleinere opening van de aortaklep stroomt. Hieronder staan meer onderzoeken die de arts kan doen.

  • Hartfilmpje (ECG)

    Met een hartfilmpje ziet de arts of de linkerhartkamer zwaarder belast wordt dan normaal.

  • Echocardiografie

    Met echocardiografie kan de arts zien hoe ernstig de vernauwing is.

  • Dopplerechocardiografie

    Dopplerechocardiografie lijkt op echocardiografie. Het is iets uitgebreider met meer metingsmogelijkheden.

Behandeling aortaklepstenose

De behandeling hangt af van hoe ernstig de afwijking is. Het is niet altijd nodig om gelijk te behandelen. De cardioloog moet wel regelmatig controleren of de vernauwing erger wordt. De behandeling bestaat uit medicijnen, de klep repareren of de klep vervangen.

Medicijnen

De arts kan medicijnen voorschrijven om de aortaklepstenose te behandelen. Deze zorgen ervoor dat het hart minder hard hoeft te werken. Bijvoorbeeld:

Operatie

Bij ernstige vormen van aortaklepstenose, of wanneer je regelmatig flauwvalt, is een operatie nodig. Er zijn verschillende operaties:

  • Ballondilatatie

    Hierbij wordt de klep opgerekt met een ballonnetje. Dit gebeurt met een katheter tijdens een operatie via de lies.

  • Hartklepreparatie

    Hierbij snijdt de chirurg de vastzittende klepbladen los of verwijdert weefsel onder of boven de klep. Vaak blijft een kleine vernauwing over. Het weghalen van weefsel veroorzaakt meestal een kleine lekkage aan de klep.

  • Hartklep vervangen

    Hierbij wordt de klep vervangen door een mechanische kunstklep of een biologische klep (donorklep).

Mensen met een nieuwe kunstklep of donorklep hebben een grotere kans op endocarditis. Dit is een infectie aan de binnenkant van het hart. Uit voorzorg moeten zij antibiotica gebruiken voor sommige operaties. Dit geldt ook voor een aantal behandelingen aan het gebit of tandvlees. Mensen die een mechanische kunstklep hebben gekregen, moeten levenslang antistollingsmedicijnen gebruiken.

Meer over hartklepaandoeningen?

Vraag dan onze gratis folder aan. Hierin lees je alles over hartklepaandoeningen.
Tablet met een foto van een wandelend stel

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.