Hartstichting.nl wordt geladen

De aortaklep bevindt zich in de linkerhartkamer, tussen de linkerkamer en de aorta. Als de linkerkamer samentrekt, staat de aortaklep open. Het bloed stroomt dan via de aortaklep het lichaam in. Bij aortaklepstenose moet de linkerkamer het bloed door een vernauwde klep het lichaam inpompen. Dit kost meer kracht. De hartspier wordt na verloop van tijd dikker en stijver. De pompkracht neemt af. Dit kan leiden tot hartritmestoornissen en hartfalen.

Oorzaken

Aangeboren

Aortaklepstenose kan ontstaan door een bouwfout van voor de geboorte. Mogelijke bouwfouten zijn:

  • de klepbladen zitten voor een deel aan elkaar vast
  • er zijn 2 in plaats van 3 klepbladen (bicuspide aortaklep)
  • er is extra weefsel boven of onder de klep

Niet aangeboren

Een aortaklepstenose is niet altijd aangeboren. Ook ouderdom kan leiden tot aortaklepstenose. Met de jaren verkalkt de hartklep en wordt deze minder soepel. Kalkafzetting zonder vernauwing wordt ook wel sclerose genoemd.

​De aortaklep kan ook ontstoken raken. Dit heet endocarditis. Door de ontsteking kan de klep van vorm veranderen of dikker worden.

Symptomen

Als de aortaklepstenose niet heel ernstig is, zijn er meestal weinig klachten. Als de aandoening ernstiger is, kan dit pijn op de borst veroorzaken tijdens inspanning. Kortademigheid en vermoeidheid zijn ook klachten die veel voorkomen. Flauwvallen komt soms voor.

Diagnose

De arts kan de aandoening vaak al vaststellen door te luisteren via een stethoscoop. De arts hoort dan een hard geruis aan het begin van iedere hartslag. Dit geruis ontstaat doordat het bloed sneller door de kleinere opening van de aortaklep stroomt. Andere onderzoeken die de arts kan doen:

  • hartfilmpje (ECG): hiermee ziet de arts of de linkerhartkamer van het hart zwaarder belast wordt dan normaal
  • echocardiografie: hiermee bepaalt de arts hoe ernstig de vernauwing is
  • slokdarmecho: hiermee bepaalt de arts of de klep gerepareerd of vervangen moet worden

TikkieRing

Tikkies zijn stoere bedels voor kinderen met een hartafwijking. Bij ieder onderzoek en elke behandeling krijgt je kind een passende Tikkie voor aan een TikkieRing. De Tikkiering is tegenwoordig ondergebracht bij Stichting Hartekind. Deze organisatie richt zich specifiek op kinderen met een hartaandoening.

Tikkiering met bedels

Behandeling aortaklepstenose

Hoe ernstig de afwijking is, bepaalt hoe de behandeling verloopt. Bij lichte en gemiddelde vormen van aortaklepstenose is meestal geen behandeling nodig. De cardioloog moet wel regelmatig controleren of de vernauwing toeneemt.

Medicijnen

De arts kan een behandeling voorstellen met medicijnen. Dit gebeurt meestal bij volwassen patiënten. Het kan gaan om bètablokkersplasmiddelen en antistollingsmedicijnen. Deze zorgen ervoor dat het hart minder hard hoeft te werken.

Operatie

Een operatie is nodig bij ernstige vormen van aortaklepstenose, of wanneer de patiënt regelmatig flauwvalt. Er zijn verschillende operaties mogelijk:

  • Ballondilatatie: de klep wordt opgerekt met een ballonnetje. Dit gebeurt met een katheter tijdens een operatie via de lies
  • Hartklepoperatie: de hartchirurg snijdt vastzittende klepbladen los of verwijdert weefsel onder of boven de klep. Vaak blijft een kleine vernauwing over. Het weghalen van weefsel veroorzaakt meestal een kleine lekkage aan de klep
  • De klep vervangen door een kunstklep of een biologische klep (donorklep). De arts zal bij een operatie op volwassen leeftijd eerder voor deze mogelijkheid kiezen

Patiënten met een nieuwe kunstklep of donorklep hebben een verhoogd risico op endocarditis, een infectie aan de binnenkant van het hart. Uit voorzorg moeten zij antibiotica gebruiken voorafgaand aan sommige chirurgische ingrepen en een aantal behandelingen aan het gebit of het tandvlees. Als een patiënt een kunstklep heeft gekregen, moet hij levenslang antistollingsmedicijnen gebruiken.

Leven met een aortaklepstenose

Een kind met aortaklepstenose kan gewoon meedoen met leeftijdgenootjes. Het is hooguit iets sneller moe. Het kind krijgt meestal pas bij inspanning last van zijn vernauwde aortaklep.

Als een kind goed naar zijn lichaam luistert en stopt wanneer het moe wordt, zal er niets gebeuren. Als het blijft doorgaan, loopt het wel gevaar. Het kan dan flauwvallen of zelfs overlijden. Voor kinderen met aortaklepstenose zijn topsport en prestatiesport dus niet veilig.

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag