Hartstichting.nl wordt geladen

De aortaklep ligt tussen de linkerhartkamer en de aorta. Deze klep zorgt ervoor dat het bloed niet terugstroomt naar de linkerhartkamer wanneer het hart ontspant. Via de aorta stroomt het bloed verder naar de slagaders in het lichaam.

Lekken hartklep

Wanneer de aortaklep lekt, stroomt er bloed terug in de linkerhartkamer. Dat terugstromende bloed belast het hart met extra volume. Hierdoor zet de linkerhartkamer uit. Dit kan hartfalen veroorzaken of een lekkende mitralisklep. Soms wordt de hartspier dikker. De pompkracht van het hart neemt af.

Oorzaak aortaklepinsufficiëntie

Bij sommige patiënten is de lekkende aortaklep een aangeboren afwijking. Dan is het een bouwfout van het hart. Dit komt niet vaak voor.

Aortaklepinsufficiëntie is bij kinderen vaak het gevolg van een operatie. Bijvoorbeeld na aortaklepstenose, een aandoening waarbij de aortaklep minder goed opengaat. De arts haalt hierbij weefsel weg rondom de klep. Hierdoor gaat de klep meestal een beetje lekken. De aortaklep kan ook gaan lekken als deze ontstoken raakt door een infectieziekte zoals endocarditis of acuut reuma. De ontsteking kan de klep beschadigen en vervormen waardoor deze niet meer goed sluit.

Ouderdom kan ook een oorzaak zijn van een lekkende aortaklep. Hartkleppen kunnen op den duur verkalken en minder soepel worden.

Diagnose stellen

De arts kan de lekkage horen via de stethoscoop: dit klinkt als een luid geruis aan het begin van elke hartslag.
Via echografie of Dopplertechniek ziet de arts of de hartklep lekt, en hoeveel. Soms is een hartkatheterisatie nodig. Vaak gebruikt de arts een slokdarmecho om te bepalen of de hartklep gerepareerd of vervangen moet worden.

  • Ross-operatie bij kinderen

    De zieke aortaklep wordt bij opgroeiende kinderen bijna niet meer vervangen door een kunstklep. In plaats daarvan wordt vaak een  Ross-operatie uitgevoerd. De Ross-operatie wordt bijna alleen uitgevoerd bij kinderen met een aangeboren hartafwijking.

    Bij de Ross-operatie wordt de pulmonalisklep (de klep tussen de rechterhartkamer en de longslagader) naar de aorta verplaatst en pulmonalisklep vervangen door een donorklep.

    Voordelen:

    • de klep kan meegroeien (dit gebeurt niet altijd)
    • er zijn geen antistollingsmiddelen nodig bij het kind

    Risico's zijn:

    • ontstaan van een vernauwing in de pulmonalisklep
    • de pulmonalisklep gaat lekken

    Een kind met aortaklepinsufficiëntie kan gewoon meedoen met leeftijdgenootjes, maar is soms iets sneller moe.

Leven met een kunstklep

Als een patiënt een kunstklep heeft gekregen, moet hij de rest van zijn leven antistollingsmedicijnen gebruiken. De patiënt loopt een verhoogd risico op endocarditis, een infectie aan de binnenkant van het hart. Om dit te voorkomen moeten patiënten vooraf antibiotica gebruiken bij bepaalde chirurgische ingrepen en bij sommige behandelingen aan het gebit of het tandvlees.

Na een klepoperatie is de kans groot dat de (nieuwe) aortaklep toch nog een beetje blijft lekken. Dit is niet erg, een nieuwe operatie is bijna nooit nodig.

Vragen over je hart?

Stel je vraag aan onze voorlichters

 

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag