Hartstichting.nl wordt geladen

Wat doet de aortaklep?

De aortaklep ligt tussen de linkerhartkamer en de aorta. Deze klep zorgt dat het bloed niet terugstroomt naar de linkerhartkamer wanneer het hart ontspant. Via de aorta stroomt het bloed verder naar de slagaders in het lichaam.

Wat is een lekkende hartklep?

Wanneer de aortaklep lekt, stroomt er bloed terug in de linkerhartkamer. Dit belast het hart met extra volume. Hierdoor zet de linkerhartkamer uit. Dit kan hartfalen of een lekkende mitralisklep veroorzaken. Soms wordt de hartspier dikker. De pompkracht van het hart neemt dan af.

Oorzaken

Aortaklepinsufficiëntie kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder staan de belangrijkste oorzaken uitgelegd.

 • Leeftijd

  Ouder worden is een belangrijke oorzaak van een lekkende aortaklep. Als je ouder wordt, kunnen je hartkleppen verkalken. Hierdoor worden ze minder soepel.

 • Ontsteking

  De aortaklep kan ook gaan lekken als deze ontstoken raakt. Bijvoorbeeld door een infectieziekte zoals endocarditis. De ontsteking kan de klep beschadigen en vervormen, waardoor deze niet meer goed sluit.

 • Operatie

  Aortaklepinsufficiëntie bij kinderen komt vaak door een operatie. Bijvoorbeeld na aortaklepstenose, een aandoening waarbij de aortaklep minder goed opengaat. De arts haalt hierbij weefsel weg rondom de klep. Hierdoor gaat de klep meestal een beetje lekken.

 • Aangeboren

  Soms is de lekkende aortaklep een aangeboren afwijking. Dan is het een bouwfout van het hart. Dit komt niet vaak voor.

Symptomen van aortaklepinsufficiëntie

Mensen met een lekkende aortaklep hebben vaak lange tijd geen klachten. Als de lekkage erger wordt, kun je de volgende klachten krijgen:

 • kortademigheid bij het inspannen;
 • pijn op de borst (angina pectoris);
 • andere symptomen van hartfalen, zoals vermoeidheid.

Diagnose stellen

De arts kan de lekkage horen via de stethoscoop. Dit klinkt als een luid geruis aan het begin van elke hartslag. Een hartfilmpje (ECG) kan tekenen van verdikking van de linkerkamer opsporen. Soms kan de arts op een thoraxfoto afwijkingen zien. Bijvoorbeeld verkalkingen van de klep of de aorta of een vergroot hart. Via echografie of Dopplertechniek ziet de arts of de hartklep lekt en hoeveel.

Leven met een kunstklep

Mensen met een mechanische kunstklep moeten de rest van hun leven antistollingsmedicijnen gebruiken. Ook hebben zij een grotere kans op endocarditis. Dit is een infectie aan de binnenkant van het hart. Uit voorzorg moeten zij antibiotica gebruiken voor sommige operaties. Dit geldt ook voor een aantal behandelingen aan het gebit of tandvlees.

Na een klepoperatie is de kans groot dat de (nieuwe) aortaklep een beetje blijft lekken. Dit is niet erg, een nieuwe operatie is bijna nooit nodig.

Stel je vraag aan onze voorlichters

 • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
 • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag